Για δωδέκατη ημέρα παρέμεναν ενεργά την Τετάρτη τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς που έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του δάσους της Δαδιάς στον Εβρο, στις περιοχές της Λεπτοκαρυάς, και ειδικότερα στη θέση Μεγάλο Ρέμα, και στην Κοτρωνιά.
Το έργο της Πυροσβεστικής κατέστη ακόμη δυσκολότερο μέσα στην ημέρα, κυρίως στο πύρινο μέτωπο της Κοτρωνιάς, εξαιτίας της αλλαγής στην κατεύθυνση των ανέμων σε νοτιάδες, από βορειοανατολικούς που έπνεαν κόντρα στις φλόγες τις προηγούμενες ημέρες, καθώς «σπρώχνει» τη φωτιά, με την πορεία της να μοιάζει ανεξέλεγκτη, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Με τα λόγια του εκπροσώπου του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννη Αρτοποιού η κατάσταση με την πυρκαγιά «παραμένει δύσκολη», καθώς καθοδηγείται «από νότιο άνεμο που πνέει στην περιοχή και ωθεί το ενεργό μέτωπο βορείως την Κοτρωνιάς», όπως είπε ο ίδιος στο Protagon.
«Για αυτό το λόγο έχουν εγκαίρως αποσταλει μηνύματα του “112” νωρίτερα προς τους οικισμούς Γιαννούλη και Σιδηρώ», όπου πλησίαζαν οι καπνοί και οι φλόγες, προσέθεσε.
Λίγο μετά τις 14:00, συγκεκριμένα, εστάλησαν δύο μηνύματα εκκένωσης από το «112» για τις περιοχές Γιαννούλη και Σιδηρώ.
Με το πρώτο μήνυμα όσοι βρίσκονται στην περιοχή Γιαννούλη κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Σουφλί.
Αξίζει να αναφερθεί πως το συνεργείο της ΕΡΤ στην περιοχή της Κοτρωνιάς αναγκάστηκε να αποχωρήσει από δασικό δρόμο, όπου κάλυπτε τις εξελίξεις, υπό τις οδηγίες του στρατού ενώ ζητήθηκε και από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν προς Σουφλί.
Το δεύτερο μήνυμα κάλεσε όσους βρίσκονται στο Σιδηρώ να απομακρυνθούν προς Μέγα Δέρειο.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή έχουν διατεθεί για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος 11 αεροσκαφών και πέντε ελικοπτέρων.
Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς
Ευρεία σύσκεψη με φορείς και επιστήμονες για την αναπροσαρμογή των σχεδίων πρόληψης και δασοπροστασίας έλαβε χώρα νωρίτερα το μεσημέρι στη Βουλή υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενόψει της συζήτησης της Πέμπτης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι μέχρι και την Τετάρτη είχαν καεί 1.600.000 στρέμματα γης, ενώ μίλησε για «καθολικές ζημιές» σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας.
Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει το κόσμημα της βιοποικιλότητας της χώρας, που ήταν το δάσος της Δαδιάς». «Ακόμη και σήμερα, δωδέκατη ημέρα, καίει η φωτιά. Εχουν καεί 800.000 στρέμματα» ανέφερε και σημείωσε πώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές σε όλη την Ευρώπη από το 2000 οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή πυρκαγιών με το σύστημα Copernicus.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημέρωσε για τις επισκέψεις του τις προηγούμενες μέρες στην Κομοτηνή και τον Εβρο όπου «η καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη».
Σημείωσε ότι οι πληγέντες είναι σε απόγνωση και -όπως τόνισε- «πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς ευχολόγια». «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Οι μεγάλες προκλήσεις είναι εδώ και χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης με προτεραιότητα την πρόληψη» είπε.
Επισήμανε πώς ο ίδιος , ως ευρωβουλευτής, ασχολήθηκε πάρα πολύ με τα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας και υπογράμμισε τον μεγάλο αγώνα, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει μέσα από κοινές παραγγελίες εναέρια μέσα για να αντιμετωπίσει αυτές τις κλιμακούμενες προκλήσεις, που δημιουργούνται ιδιαίτερα στη λεκάνη της Μεσογείου. «Οσα εναέρια και επίγεια μέσα και να πάρει η χώρα -όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες- εάν προτεραιότητα δεν είναι η ενίσχυση των σχεδίων πολιτικής προστασίας και η πρόληψη, δυστυχώς τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.