Εθελοντές στα Βρηλίσσια κρατούν ψηλά τη μάνικα της Πυροσβεστικής προκειμένου να φτάσει στο κατάλληλο σημείο | Aris Oikonomou / SOOC
Επικαιρότητα

«Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Αττική, μόνο διάσπαρτες εστίες»

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Βαρνάβα και επεκτάθηκε στην βορειοανατολική Αττική παρουσιάζει βελτίωση σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων, λίγο πριν από τις 11 το βράδυ. Οι επίγειες δυνάμεις στο σημείο παραμένουν ισχυρές
Protagon Team

Τεράστια μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους έδωσαν για ακόμη ένα 24ωρο τη Δευτέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και οι εθελοντές για να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε την Κυριακή στον Βαρνάβα και επεκτάθηκε στη βορειοανατολική Αττική.

Προς το τέλος της ημέρας, και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά παρουσίαζε καλύτερη εικόνα, καθώς πλέον δεν είχε ενεργό μέτωπο αλλά «πολλές ενεργές εστίες», στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα.

Ισχυρότατες δυνάμεις, οι οποίες αναμενόταν να ενισχυθούν με δυνάμεις και από το εξωτερικό τις επόμενες ώρες, παρέμειναν στην περίμετρο της πυρκαγιάς όλη τη νύχτα.

Προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έως και 100.000 στρέμματα καμμένης γης, ενώ, το ίδιο βράδυ, δεν υπήρχε σαφής εικόνα για τον αριθμό των σπιτιών και των επιχειρήσεων που –όπως καταγράφηκε στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ– παραδόθηκαν στις φλόγες.

Δεν επιβεβαιώθηκαν από την Πυροσβεστική οι αναφορές για αγνοούμενο άτομο.

Διαβάστε τις εξελίξεις μέσα στην ημέρα:

23:08 Μαραθώνας: Βίντεο από τη μεγάλη αναζωπύρωση στο Ανω Σούλι

22:46 Πυροσβεστική: «Δεν υπάρχει πλέον μέτωπο, αλλά πολλές ενεργές εστίες»

«Βελτίωση παρουσιάζει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές στον Βαρνάβα και επεκτάθηκε στην βορειοανατολική Αττική» σύμφωνα με όσα τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης στη βραδινή ενημέρωσή του από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ..

«Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές. Πλέον δεν έχουμε μέτωπο πυρκαγιάς αλλά πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα» πρόσθεσε.

Ακόμη, «οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Αμπελεία Φαρσάλων, Πολιτικά Ευβοίας, Βόνη Ηρακλείου Κρήτης, Αγκυνάρα Πύργου Ηλείας και Ράγιο Θεσπρωτίας έχουν ελεγχθεί, ενώ οι πυρκαγιές σε Ξάνθη, Παλαιόπυργο Ναυπακτίας, και Τερψιθέα Γλυφάδας είναι οριοθετημένες».

Αναφορικά με τις πληροφορίες για αγνοούμενο άτομο στην περιοχή της πυρκαγιάς στο Λεκανοπέδιο, ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν δέχθηκε –μέχρι και την ώρα της ενημέρωσης– κλήση  για ανάλογο περιστατικό.

«Εφιστούμε την προσοχή όλων, δεδομένου ότι οι συνθήκες για την έναρξη πυρκαγιών παραμένουν επικίνδυνες όχι μόνο για αύριο Τρίτη αλλά και για τις επόμενες ημέρες. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση» κατέληξε.

22:44 ΑΔΜΗΕ: Εχουν επηρεαστεί σημαντικά κυκλώματα υπερυψηλής τάσης

«Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική, έχουν επηρεαστεί σημαντικά κυκλώματα υπερυψηλής τάσης» ανέφερε σε βραδινή ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ.

«Ο Διαχειριστής», προστίθεται, «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση εστιών σε περιοχές όπου διέρχονται γραμμές μεταφοράς, προκειμένου να επανέλθουν το συντομότερο σε λειτουργία.

»Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία με κατάλληλες ενέργειες μέσω εναλλακτικών κυκλωμάτων και ανακατανομή των μονάδων παραγωγής. Ο ΑΔΜΗΕ θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε επιχειρησιακό επίπεδο για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης στην περιοχή, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών. Τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ παραμένουν στο πεδίο των εστιών φωτιάς για άμεση παρέμβαση όταν αυτό επιτρέπεται από τις συνθήκες».

22:25 Ενισχύεται η βοήθεια από το εξωτερικό

Διευρύνθηκε ο αριθμός των κρατών που ανταποκρίθηκε στο ελληνικό αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) για παροχή συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Αττική. Μετά τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Τσεχία, πυροσβεστικές δυνάμεις πρόκειται να στείλουν και η Σερβία, η Ρουμανία και η Τουρκία, όπως έγινε γνωστό.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία, πέραν του ελικοπτέρου Super Puma, προανήγγειλε την αποστολή και προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως η Αθήνα ανέμενε τις παρακάτω ενισχύσεις, επιπρόσθετα σε όσες είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως:

Εναέριες Δυνάμεις

Επίγειες Δυνάμεις

22:15 Πληροφορίες για αγνοούμενη γυναίκα

Το Star μετέδωσε πως υπάρχουν πληροφορίες για μία αγνοούμενη γυναίκα στα Βριλήσσια. Η γυναίκα, που εργάζεται σε επιχείρηση της περιοχής, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί από τους οικείους της νωρίς το βράδυ, παρά τις προσπάθειες που έγιναν.

22:10 Διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις σε Πεντέλη και Μαραθώνα

21:55 Καίγεται εργοστάσιο ξυλείας στον Γέρακα

21:30 Υπό έλεγχο η φωτιά στη Γλυφάδα

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα στην Τερψιθέα, στην Ανω Γλυφάδα.

Oπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, «δύο νέοι άνθρωποι έβαλαν τη φωτιά, τους κυνηγήσαμε κιόλας». Μιλώντας στο OPEN, είπε πως διαθέτει «κατηγορηματικά στοιχεία» ότι πρόκειται για εμπρησμό.

21:20 Νέο μέτωπο φωτιάς στη Ραπεντώσα Διονύσου

21:05 Στην Πεντέλη κάηκε, μεταξύ άλλων, το γήπεδο μπάσκετ της περιοχής, όπως έκανε γνωστό η ομάδα της Α.Ε. Πεντέλης.

20:43 Κασσελάκης: Δεν είναι η στιγμή να μιλήσουμε για τις ελλείψεις»

«Προφανώς δεν είναι τώρα η στιγμή να μιλήσουμε για τις όποιες ελλείψεις έχουν φέρει αυτή τη φωτιά κυριολεκτικά στην Αθήνα», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης στη σύντομη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της φωτιάς και την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους όσοι είναι στην πρώτη γραμμή» και κάλεσε τους πολίτες «να συμμετέχουν στις εθελοντικές δράσεις για να προσφέρουν ανακούφιση» στπυς πληγέντες.

Τον κ. Κασσελάκη συνόδευαν ο τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Συμεών Κεδίκογλου, και ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Καραμέρος (InTime News/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ)

20:27 Φωτιά και στον Υμηττό

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για ακόμη μία πυρκαγιά κοντά στον αστικό ιστό, αυτή τη φορά σε δασική έκταση στην Τερψιθέα Γλυφάδας. Η Τροχαία προχώρησε σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή.

20:17 Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Δέση στον Γέρακα

Λίγο μετά τις 20:00 στάλθηκε μήνυμα από 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Δέση στο Γέρακα με την οδηγία να απομακρυνθούν προς το κέντρο του Γέρακα και την λεωφόρο Μαραθώνος, λόγω πυρκαγιάς.

20:10 Ελικόπτερο επιχειρεί εντός κατοικημένης περιοχής στα Βριλήσσια

20:00 Διαδοχικές εκρήξεις ακούστηκαν στα Βριλήσσια

19:58 Τα μέτρα του υπουργείου Υγείας

Σε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει για να βρίσκονται σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία της Αττικής λόγω των πυρκαγιών, όπως και στην επίσκεψη που είχε στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» και την συνάντηση με όλα τα παιδιά που μεταφέρθηκαν εκεί από το «Παίδων Πεντέλης», αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Αναλυτικά, ο υπουργός Υγείας έγραψε στην πλατφόρμα X:

«Αφού ολοκληρώσαμε με τον υφυπουργό @mthemisto και την Γ. Γ. κ. Βιλδιρίδου την εκκένωση του νοσοκομείου “Παίδων Πεντέλης” επισκεφθήκαμε το πρωί μαζί με την κ. Γενική το Νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού” και συναντήσαμε όλα τα παιδιά που μεταφέρθηκαν. Είναι όλα ασφαλή και οι θεράποντες ιατροί τους τα παρακολουθούν και στο Νοσοκομείο που αναγκαστικά για λόγους ασφαλείας τα μεταφέραμε.

Στη συνέχεια το μεσημέρι επισκέφθηκα το πρώτο Νοσοκομείο που σήμερα εφημερεύει, τον “Ευαγγελισμό” και διαπιστώσαμε με την Διοίκηση την απόλυτη προσήλωση του προσωπικού του σε μία δύσκολη μέρα.

Με την κα Γενική Γραμματέα αλλά και την Διοικήτριας της 1ης ΥΠΕ κ. Ολγα Μπαλαούρα και τον Διοικητή του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου, μαζί εφαρμόσαμε το σχέδιο εκκενώσεως, για προληπτικούς λόγους του Νοσοκομείου “Αμαλία Φλέμινγκ”.

Με την κα Μπαλαούρα και τον υφυπουργό @DimVartzopoulos διαχειριζόμαστε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ταυτοχρόνως εκκενώθηκαν 3 ιδιωτικά ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις πληγείσες περιοχές. Ολοι οι ασθενείς και τα ελαφρύτερα και τα πιο βαριά περιστατικά έχουν μεταφερθεί σε κατάλληλους χώρους με ασφάλεια.

Στην συνέχεια επισκέφθηκα ο ίδιος και τα άλλα δύο εφημέρευοντα σήμερα Νοσοκομεία στην Αττική, δηλ. το “Αγία Ολγα” στη Νέα Ιωνία και το “Αττικόν” στο Χαϊδάρι. Οι εφημερίες τους εξελίσσονται απολύτως ομαλά χωρίς αυξημένη πίεση λόγω της πυρκαγιάς.

Από χθες συνολικά 66 περιστατικά σχετιζόμενα με την πυρκαγιά βρέθηκαν σε ΚΥ ή Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Τα 65 είχαν ήπια αναπνευστικά προβλήματα και ένα ελαφρά εγκαύματα που δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Τώρα με την Αναπληρωτή Υπουργό κα Αγαπηδάκη βρισκόμαστε στο Κολυμβητήριο Μελισσίων, στο οποίο έχουν μεταφερθεί κάτοικοι από τις εκκενώσει και μετά θα βρεθούμε στο πάρκο ΤΥΠΕΤ στα Βριλήσσια. Διαθέσαμε Κινητή Μονάδα Υγείας για να εξετάσουμε τυχόν ασθενείς μεταξύ αυτών και θα τους βοηθήσουμε εάν χρειαστούν κάτι περαιτέρω. Η μάχη συνεχίζεται αλλά είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Να ακολουθείτε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας».

19:45 Ο Πρωθυπουργός στο Κέντρο Ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενημερώθηκε για τη εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αττική και τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως έκαναν γνωστό κυβερνητικές πηγές.

19:35 Φον ντερ Λάιεν: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας»

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς μάχεται με καταστροφικές πυρκαγιές. Η Ευρωπαϊκή Ενωση στέλνει υποστήριξη από τον στόλο της rescEU: δύο αεροπλάνα από την Ιταλία και ένα ελικόπτερο από τη Γαλλία. Επίσης, αναπτύσσονται πυροσβεστικά συνεργεία από την Τσεχία και τη Ρουμανία. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην πράξη», έγραψε στο X η πρόεδρος της Κομισιόν.

19:30 Καίγονται σπίτια σε Πεντέλη και Βριλήσσια

19:28 Meteo: Επηρεάστηκαν «περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα»

Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr αποτυπώνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα.

Βάσει των δεδομένων αυτών, οι ειδικοί της μονάδας Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου εκτίμησαν πως «η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας».

19:06 ΔΕΔΔΗΕ: Ζημιές σε τουλάχιστον 120 στύλους

Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσής του για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που έχουν προκαλέσει οι καταστροφικές πυρκαγιές στη ΒΑ Αττική, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι όλο το προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός για την όσο το δυνατό ταχύτερη επανηλεκτροδότηση των πληγεισών περιοχών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «από το πρωί και έως αυτή την ώρα, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ στη ΒΑ Αττική, έχει ολοκληρώσει την επιθεώρηση στο δίκτυο Μέσης Τάσης καταγράφοντας ζημιές σε τουλάχιστον 120 στύλους στις περιοχές Βαρνάβα, Αμυγδαλέζας, Λίμνης Μαραθώνα, Ραπεντώσας, Νταού Πεντέλης, Καλέντζι και Γραμματικό.

Οι εργασίες αποκατάστασης στο Δίκτυο Μέσης Τάσης που αποτελεί και το βασικό κορμό για την επανηλεκτροδότηση των περιοχών, έχουν ήδη ξεκινήσει στα σημεία που υπάρχει πρόσβαση και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο. Ταυτόχρονα, έχει ήδη ξεκινήσει και η επιθεώρηση στο δίκτυο Χαμηλής Τάσης στις ίδιες περιοχές, με στόχο τον προγραμματισμό ηλεκτροδότησης των πελατών.

Να σημειωθεί ότι τις πρωινές ώρες οι πυρκαγιές είχαν θέσει εκτός 120 υποσταθμούς που επηρέασαν περίπου 5.000 πελάτες, ενώ αυτή την ώρα και παρά την επέκταση της πυρκαγιάς και προς την περιοχή των Βριλησσίων, επηρεάζουν 75 υποσταθμούς και ένα σύνολο περίπου 3.000 πελατών.

Το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ είναι σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την εξέλιξη του δυναμικού αυτού φαινομένου, έχοντας ήδη συνδράμει στην ομαλή λειτουργία κρίσιμων υποδομών όπως το αντλιοστάσιο του Καπανδριτίου με την ηλεκτροδότησή του με γεννήτριες και άλλα σημεία στα οποία οι εγκαταστάσεις ήταν λειτουργικές».

19:01 Κάηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα στον Νέο Βουτζά

Στις φλόγες παραδόθηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δυτικά του Νέου Βουτζά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ, ένας πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις που επέβαιναν στα οχήματα ήταν καλά στην υγεία τους.

Το ίδιο τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ ανέφερε, εξάλλου, πως πέρασε ο κίνδυνος για το Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου οι φλόγες είχαν πλησιάσει επικίνδυνα, μετά από παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

18:38 Πυροσβεστική: Δημιουργούνται «διαρκώς νέες εστίες που εξαπλώνονται αστραπιαία»

«Παραμένει εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση σε περιοχές της ΒΑ Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς που εξελίσσεται από χθες» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης στην απογευματινή ενημέρωσή του από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ..

Πιο συγκεκριμένα, «οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέτζι».

Την ίδια στιγμή, στο πεδίο επιχειρούσαν «702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας» ενώ από αέρος επιχειρούσαν «35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα τρία για το συντονισμό τους».

«Εχουν εκδοθεί 30 μηνύματα από το 112, τα τελευταία για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασά Άνω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέτζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση. Νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά το Γενικό Νοσοκομείο Μελισσίων Αμαλία Φλέμινγκ και οι ασθενείς διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο “Παμμακάριστος”» υπενθύμισε ο ίδιος.

18:32 Απαγόρευση χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικούς χώρους

Εξαιτίας των πυρκαγιών στην περιοχή της ΒΑ Αττικής, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο την οποία εξέδωσε, κατέστησε «υποχρεωτική την άμεση παύση χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικό χώρο μέχρι και αύριο Τρίτη 13/8/2024» και κάλεσε τους εργοδότες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στο πλαίσιο της θεσμικά προβλεπόμενης υποχρέωσής τους, να προστατεύουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα:

  1. «Οι εργοδότες επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές οφείλουν, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 32 του ν. 5053/2023, να συμμορφώνονται άμεσα με τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρμόδιες δημόσιες αρχές, ιδίως μέτρα που αφορούν στην υποχρεωτική εκκένωση ή την προληπτική απομάκρυνση πολιτών.
  2. Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται στον Βορειοανατολικό Τομέα Αττικής και για τις ημέρες Δευτέρα 12/08/2024 και Τρίτη 13/08/2024, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενδεικτικά αναφερόμενες εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery) κ.λπ.».

Οπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών, της κοινής ωφέλειας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (MME), καθώς και των υπηρεσιών/εργασιών που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων πυρκαγιών, τη διάσωση και την περίθαλψη ανθρώπων και ζώων. Η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της ζωής είναι και σε αυτές τις περιπτώσεις υποχρεωτική».

18:10 Διευθυντής ΕΜΥ: «Μείωση έντασης των ριπών ανέμων» από το απόγευμα

Στην πορεία της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική «η οποία καθοδηγείται βασικά από τους βόρειους, βορειοανατολικούς ανέλμους, την τοπογραφία της περιοχής και τη μεγάλη ξηρότητα της βλάστησης» αναφέρθηκε ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θεόδωρος Κολυδάς.

Οπως σημείωσε σε ανάρτησή του ο κ. Κολυδάς, «από τις επτά το απόγευμα βαίνουμε σε μείωση των εντάσεων των ριπών, η οποία θα είναι ουσιαστική από τις εννέα περίπου το βράδυ».

18:08 Πάνω από 40 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 36 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι πολίτες παρακολούνται «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών».

17:44 Σε Πεντέλη, Βριλήσσια, Διόνυσο και Αφίδνες τα κυριότερα μέτωπα

Iδιαίτερα δύσκολη παρέμενε η κατάσταση στη Βορειανατολική Αττική το απόγευμα της Δευτέρας, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τα διάσπαρτα πύρινα μέτωπα εν μέσω σφοδρών ανεμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, τα μέτωπα που απασχολούσαν περισσότερο και στα οποία επικεντρώθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις ήταν στο Νταού Πεντέλης, στην Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη, στον Διόνυσο, στα Βριλήσσια αλλά και στις Αφίδνες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το μέτωπο στις Αφίδνες πήγαινε καλύτερα ενώ ελαφρώς καλύτερη ήταν και η εικόνα του μετώπου που κατευθυνόταν προς Μαραθώνα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δόθηκε εντολή μέσω του 112 για την εκκένωση του Διονύσου και της περιοχής Kαλέντζι στο Μαραθώνα, ενώ οι Αρχές προχώρησαν και στην προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».

17:41 Η φωτιά καίει τον περίβολο του Αστεροσκοπείου Πεντέλης

Το meteo.gr έκανε γνωστό μέσω ανάρτησής του στο Facebook πως η πυρκαγιά επεκτάθηκε «και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείον Αθηνών, στον Λόφο Κουφού στην Πεντέλη, απειλώντας σημαντικές εγκαταστάσεις, τεχνολογίες, κόπους και προσπάθειες ερευνητικές χρόνων».

17:10 Βοήθεια για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα στέλνουν Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική εν μέσω συνθηκών ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς προέβη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση το απόγευμα της Δευτέρας στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν:

Επίσης, αναμενόταν η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία.

17:02 Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, αλλά και για όσους βρίσκονται στη μάχη της κατάσβεσης, ανακοίνωσαν πέντε δήμοι της Αττικής:

Τα είδη που μπορούν οι πολίτες να προσφέρουν είναι εμφιαλωμένα νερά, φυσιολογικό ορό, φυσικά δάκρυα, Pulvo, κεραλοιφή για εγκαύματα, τρόφιμα μακράς διαρκείας, μωρομάντηλα, γάζες, προστατευτικές μάσκες (υψηλής προστασίας) και για τα τετράποδα συσκευασμένη τροφή και τροφή για κουτάβια, Cool mats, λουριά – οδηγούς.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επίσης απηύθυνε κάλεσμα για συγκέντρωση τροφίμων και υγειονομικού υλικού προς ενίσχυση των πυροπλήκτων της ΒΑ Αττικής. Τα υλικά που συγκεντρώνονται από τον ΕΕΣ είναι:

Σημείο Συγκέντρωσης Τροφίμων: Κεντρικά Γραφεία ΕΕΣ Λυκαβηττού 1, Κολωνάκι, Κεντρικές Αποθήκες του ΕΕΣ Άστρους 111-113, Κολωνός, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-17:00, Τηλ: 210 3609825.

14:47 «Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές το μεσημέρι στο Βαρνάβα παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας επηρεάσει πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι που φτάνουν τα 7 μποφόρ δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας στο πεδίο», σημείωσε στην έκτακτη ενημέρωσή του, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Αυτή τη στιγμή οι γραμμές άμυνας έχουν μετατοπιστεί κυρίως προς τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις περιοχές, από Γραμματικό προς Μαραθώνα καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθώνα αλλά και στην νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η πυρκαγιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική» προσέθεσε.

Στις «περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις» που καταγράφηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς, επιχειρούσαν «685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας» σύμφωνα με τον ίδιο.

Από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά 33 εναέρια μέσα: 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.