Αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί έτοιμες να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από την είσοδο του κοινοβουλίου στο Ουέλινγκτον | REUTERS/Praveen Menon
Επικαιρότητα

Εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία – Αλλαγή στρατηγικής από την Αρντερν

«Πρώτη φορά ζούμε κάτι τέτοιο» δηλώνει η πρωθυπουργός. Πρόκειται για αναμενόμενη κατάσταση, καθώς τους περισσότερους μήνες της πανδημίας, η χώρα κατέγραψε ελάχιστα κρούσματα
Protagon Team

Σε μία νέα φάση της πανδημίας εισέρχεται η Νέα Ζηλανδία, η οποία «δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα», όπως προειδοποίησε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν.

Τα περιστατικά του κορονοϊού σε μια ακόμη χώρα που ακολουθούσε τη στρατηγική του μηδενικού κρούσματος, ακριβώς όπως και η Κίνα, έχουν εκτοξευτεί τις τελευταίες ημέρες.

Η χώρα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε τις τελευταίες 48 ώρες 1.796 κρούσματα του κορονοϊού, δηλαδή περίπου 900 την ημέρα. Μάλιστα, περίπου τα μισά από αυτά (696) εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 21.573 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας.

«Διάγουμε για πρώτη φορά στα δύο χρόνια μία περίοδο αναστάτωσης και κινδύνου που δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα», ανέφερε τη Δευτέρα η Αρντερν.

Ωστόσο, η ίδια ανακοίνωσε ότι καθώς τα κρούσματα οφείλονται στη μετάλλαξη Ομικρον, η χώρα θα περάσει στη «φάση 2», όπου ο χρόνος απομόνωσης των κρουσμάτων στο σπίτι θα μειωθεί, όπως άλλωστε έγινε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, και θα δοθεί βαρύτητα στην ιχνηλάτηση των επαφών.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο δρ Ασλεΐ Μπλούμφιλντ, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί το αυστηρό μέτρο της υποχρεωτικής  αυτοαπομόνωσης για όσα άτομα διαμένουν στις ίδιες περιοχές που υπάρχουν κρούσματα, ενώ πλέον δεν θα ενημερώνονται οι πολίτες όταν κάποιος στο οικοδομικό τους τετράγωνο νοσεί από Covid-19, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

«Το σχέδιο της δεύτερης φάσης προβλέπει να επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, αλλά και σε χώρους όπως τα οδοντιατρεία ή τα εργοστάσια, όπου μπορούν να δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης», δήλωσε ο Μπλούμφιλντ.

Ερωτηθείσα η πρωθυπουργός, από δημοσιογράφους, για το πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες την απότομη αύξηση των κρουσμάτων και την αλλαγή στρατηγικής της χώρας, ανέφερε ότι «οι Νεοζηλανδοί είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικοί και είναι έτοιμοι να τη δεχθούν. Επίσης, γνωρίζουν ότι πλέον έχουμε μέτρα προστασίας, όπως τα φάρμακα και τα εμβόλια, που δεν είχαμε στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας».

Διαδηλώσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Μόλις έξι ημέρες πριν, εκατοντάδες αντιεμβολιαστές είχαν αποκλείσει με φορτηγά και τροχόσπιτα τους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο στο Ουέλινγκτον, ακολουθώντας το παράδειγμα αντίστοιχων διαδηλώσεων στον Καναδά.

Οι διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκα, κρατούσαν πλακάτ ζητώντας «ελευθερία» και δεσμεύθηκαν να κατασκηνώσουν έξω από τη Βουλή, έως ότου αρθούν οι περιορισμοί της Covid-19.

Η Αρντερν αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους σημειώνοντας ότι δεν εκπροσωπούν την πλειονότητα των πολιτών.

«Νομίζω ότι θα ήταν λάθος με τον οποιοδήποτε τρόπο να χαρακτηρίσουμε αυτό που είδαμε έξω από τη Βουλή ως αντιπροσώπευση της πλειονότητας», ανέφερε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας σε συνέντευξη Τύπου. «Η πλειονότητα των Νεοζηλανδών έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να κρατήσουν ο ένας τον άλλο ασφαλή», κατέληξε η ίδια.