Σε ένα μεγάλο εύρος, που είναι ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί λόγω της πανδημίας, κινούνται οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 και το επόμενο έτος.
Η ελληνική κυβέρνηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τράπεζες και έγκυροι οίκοι αξιολόγησης διαφωνούν ριζικά στις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη. Οι μεταβλητές που πρέπει να λάβουν υπόψη τους είναι πολλές με την μετάλλαξη Δέλτα και τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει τις οικονομίες να είναι ο μεγάλος άγνωστος των εξισώσεων.
Αν κάπου συγκλίνουν οι αξιολογήσεις και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα καταγραφεί ανάπτυξη και φέτος και του χρόνου – δεν θα δούμε δηλαδή την βαθιά ύφεση του 2020. Πάντως, οι εκτιμήσεις διαφέρουν ως προς το αν η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί η θα επιβραδυνθεί το 2022.
Το συντηρητικό στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ προβλέπει, για παράδειγμα, ανάπτυξη κατά 3,3% φέτος και 5,4% το 2022, ποσοστά που είναι κοντά στις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Το ΔΝΤ πιστώνει στην Αθήνα το ότι, παρά την πανδημία, οι μεταρρυθμίσεις συνεχίστηκαν σε αρκετούς τομείς, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Ακόμη, χαρακτηρίζει την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία έγκαιρη και αποτελεσματική, με αποτέλεσμα παρόλο που η ανάκαμψη της δεν είχε ολοκληρωθεί, η οικονομία να εμφανίσει αξιοσημείωτη αντοχή.
Περισσότερο αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκτιμά ότι φέτος η ανάπτυξη θα είναι 4,3% και 6% το 2022. Περίπου στα ίδια επίπεδα είναι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που βλέπει 4% για φέτος και 5,5% το 2022.
Ακόμη περισσότερο αισιόδοξος για τη φετινή χρονιά εμφανίζεται ο οίκος αξιολόγησης DBRS που εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 5% το 2021, ενώ η τράπεζα HSBS βλέπει 4,5% φέτος και 5,5% για το 2022.
Στην ομάδα των προβλέψεων για επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής το 2022, βρίσκουμε την Bank of America που βλέπει 5,1% φέτος και 3,8% το 2022 και την Uni Credit με 5,5% το 2021 και 3% το 2022.
Η Capital Economics, από την πλευρά της, για φέτος κάνει λόγο για ανάπτυξη 8%, μόλις 2% το 2022 και 1,3% το 2022. Πάντως δεν θεωρεί πιθανό ότι η οικονομία θα ανακτήσει τα προ πανδημίας επίπεδα φέτος, καθώς η τουριστική περίοδος θα είναι αδύναμη, ωστόσο η συνεχής υποστήριξη της ΕΚΤ θα διατηρήσει χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Πολλές από τις εκτιμήσεις αυτές έγιναν πριν από τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία -όχι μόνο στην Ελλάδα- θα έχει τις επιπτώσεις της στον τουρισμό και γενικότερα την οικονομία. Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και το αν θα δούμε ένα τέταρτο κύμα να χτυπά δριμύτερο από τα άλλα τη χώρα, οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν, προφανώς προς το χειρότερο.