Το χρώμα του χρήματος. Τα δολάρια των κολοσσών των ΗΠΑ ξεπλένονται σε φορολογικούς παραδείσους | REUTERS/Thomas Mukoya/Files
Επικαιρότητα

Οι 50 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ φοροδιαφεύγουν

Οι σχέσεις που έχουν επιχειρήσεις όπως οι Coca-Cola, Walt Disney, Google και Goldman Sachs με τους φορολογικούς παραδείσους και τα τεράστια χρήματα που γλιτώνουν
Protagon Team

Oι αναλογίες τρομάζουν: οι 50 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ έχουν περισσότερα χρήματα κρυμμένα σε offshore από όσο είναι το συνολικό ΑΕΠ της Ισπανίας, του Μεξικού ή της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού Oxfam που ασχολείται επισταμένως με τα θέματα της παγκόσμιας φτώχειας, περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται σε περιοχές όπου η λέξη «φόρος» είναι άγνωστη.

Οι αποκαλύψεις έρχονται λίγο μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι ετοιμάζει μια σειρά σχεδίων που στόχο θα έχουν τη μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το πού πληρώνουν φόρο οι μεγάλες εταιρείες.

Κατά την Oxfam, όμως, αυτές οι προτάσεις είναι «σχεδόν άχρηστες» για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent, κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να πιέσει για αυστηρότερους κανόνες έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες θα πληρώνουν φόρο σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

Ο Ρόμπι Σίλβερμαν, ανώτατος σύμβουλος της Oxfam σε θέματα φορολογίας, σημείωσε πως η φοροαποφυγή των αμερικανικών εταιρειών θα έχει επίπτωση σε όλο τον κόσμο. «Τα ίδια κόλπα και ‘’εργαλεία’’ χρησιμοποιούνται από πολλές πολυεθνικές εταιρείες για να αποφεύγουν τους φόρους στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούνται για την παραπλάνηση και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο. Κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει, «οι φτωχές χώρες είναι αυτές που δέχονται τη μεγαλύτερη ζημία, καθώς χάνουν κατ’ έτος περίπου 100 δισ. δολάρια. Αυτό το ποσό θα αρκούσε για να μπορούν να προσφέρουν καθαρό νερό και τροφή σε πάνω από 2.2 δισεκατομμύρια ανθρώπους».

Κατά την έρευνα που διεξήγαγε η Oxfam για το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ, αποκάλυψε κάποιες από τις υπεράκτιες λογιστικές πρακτικές που χρησιμοποιούν μεγάλες εταιρείες της χώρας. Συγκεκριμένα, σε αυτή τη λίστα των εταιρειών περιλαμβάνονται οι Coca-Cola, Walt Disney, Google και Goldman Sachs. Καμία από αυτές δεν έχει απαντήσει στις αιτιάσεις και τις καταγγελίες της Oxfam για τις αντικρούσει ή να τις επιβεβαιώσει με κάποιο τρόπο.

Αυτές οι 50 εταιρείες φαίνεται να έχουν κερδίσει περίπου τέσσερα τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2008 έως το 2014. Εχουν καταβάλει μόνο το 26,5% των φόρων τους στις ΗΠΑ, αρκετά κάνω από τον φορολογικό συντελεστή της χώρας που βρίσκεται στο 35%. Στην πραγματικότητα βασίζονται σε ένα αδιαφανές και μυστικό δίκτυο άνω των 1.600 θυγατρικών εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους που σκοπό έχουν να κρύψουν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, βάσει των υπολογισμών της Oxfam.

Κατά της Oxfam και άλλες ανεξάρτητες οργανώσεις, τα μέτρα που εισηγείται η Κομισιόν θα είναι «ασπιρίνες» σε ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται να λυθεί στη βάση των καλών προθέσεων, καθώς τέτοιες δεν φαίνεται να υπάρχουν στις μεγάλες εταιρείες.

Η Oxfam χαρακτηρίζει τα φορολογικά κενά ως «αναπόσπαστο συστατικό» των κερδοσκοπικών στρατηγικών πολλών πολυεθνικών εταιρειών. Μάλιστα, η φοροαποφυγή απαντάται σε πολλές μορφές – οι περισσότερες από τις οποίες τους επιτρέπουν να συνεχίζουν το έργο τους δίχως να δίνουν λογαριασμό. Κυριολεκτικά, πλέον.