Ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου για συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τον περασμένο Αύγουστο | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Eκτακτο ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη για το Αφγανιστάν – Συναγερμός στις Ενοπλες Δυνάμεις

Σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Νίκος Δένδιας. Συνεδριάζουν εκτάκτως και οι υπουργοί Μετανάστευσης
Protagon Team

Συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη, υπό τον Πρωθυπουργό, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στη σκιά των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν με την παλινόρθωση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Την ώρα που χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν απεγνωσμένα να διαφύγουν με κάθε τρόπο και μέσο στις γειτονικές χώρες και η Τουρκία –πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων– επιχειρεί να… καλοπιάσει τους Ταλιμπάν, κάνοντας λόγο διά του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για «θετικά δείγματα» του καθεστώτος, στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμός στις Ενοπλες Δυνάμεις για το ενδεχόμενο αύξησης της προσφυγικής-μεταναστευτικής ροής την επόμενη περίοδο.

Η σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρει:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει αύριο, Τετάρτη 18 Αυγούστου, στις 11:00, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Για το θέμα συνεδριάζουν εκτάκτως την Τετάρτη  οι υπουργοί Μετανάστευσης της ΕΕ προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις εν όψει μίας πιθανής νέας μεταναστευτικής κρίσης, ενώ με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιείται την Τρίτη η έκτακτη  τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. την οποία συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοσέπ Μπορέλ.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, μετά την επίσκεψή του τις προηγούμενες ημέρες στον Εβρο, βρίσκεται δίπλα στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν σε καθημερινή βάση στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.

Τόσο στον Εβρο όσο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, Ενοπλες Δυνάμεις, ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικό έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή καθώς δεν αποκλείεται μία νέα «εργαλειοποίηση» του Μεταναστευτικού από την Ερντογάν  με πρόσχημα το κύμα προσφύγων που αναμένεται να δεχθεί η Τουρκία μετά τη πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν.

Πάντως όπως μεταδίδει η Deutsche Welle και το Γαλλικό Πρακτορείο, ο τούρκος πρόεδρος επιχειρεί αυτή τη φορά να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο των χιλιάδων απελπισμένων Αφγανών στο τουρκικό έδαφος.

Για το σκοπό αυτόν, ύψωσε τείχος συνολικού μήκους 295 χλμ. κατά μήκος της μεθορίου της με το Ιράν..

«Χτίζουμε ένα σπονδυλωτό τείχος κι ένα μεγάλο μέρος του έχει ολοκληρωθεί. Σκάφτηκαν χαρακώματα μήκους σχεδόν 150 χλμ., ενώ έγιναν πρόσθετες ενισχύσεις στα συνοριακά φυλάκια και τις βάσεις μας», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ενώ ο ίδιος ο  Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε βέβαιος ότι το τείχος θα αποτρέψει τις εισόδους στο έδαφος της χώρας του.