Τα έξυπνα φανάρια θα καθυστερούν την κίνηση των αυτοκινήτων που κατευθύνονται σε περιοχές που υπάρχει αυξημένη μόλυνση του αέρα ενώ την ίδια στιγμή θα διευκολύνεται η κίνηση στις υπόλοιπες κατευθύνσει | Shutterstock
Επικαιρότητα

Εξυπνοι φωτεινοί σηματοδότες κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης θα κάνει τα φανάρια στους δρόμους συμμάχους της προσπάθειας καταπολέμησης της. Το σύστημα θα λειτουργήσει δοκιμαστικά φέτος στην πόλη Γουλβερχάμπτον στην κεντροδυτική Αγγλία ενώ αρκετές ακόμη βρετανικές πόλεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να το χρησιμοποιήσουν.
Protagon Team

Η βρετανική εταιρεία Now Wireless ανέπτυξε ένα σύστημα με το οποίο οι φωτεινοί σηματοδότες θα βοηθούν στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις αστικές περιοχές. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times το σύστημα αυτό αποτελείται από αισθητήρες που εντοπίζουν την ατμοσφαιρική μόλυνση στα σημεία που βρίσκονται και από μια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Οι μετρήσεις των αισθητήρων αναλύονται από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που λαμβάνει υπόψη του τα τωρινά αλλά και παλαιότερα δεδομένα για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης σε κάθε περιοχή καθώς και στοιχεία για την κίνηση στους δρόμους κάθε περιοχής. Το σύστημα συλλέγει επίσης δεδομένα από τις τεχνολογίες ασύρματης επικοινωνίας (Bluetooth ) που είναι ενσωματωμένες στα αυτοκίνητα.

Με βάση την ανάλυση αυτή αν σε μια περιοχή εμφανίζονται αυξημένα τα επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης και πιθανώς αυξημένη η κίνηση στους δρόμους τότε τα φανάρια των δρόμων που οδηγούν σε αυτή την περιοχή θα προγραμματίζονται έτσι ώστε να καθυστερούν να ανάβουν το πράσινο ώστε να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η ροή οχημάτων εκεί.

Εκτιμάται ότι τα φανάρια θα παραμένουν κόκκινα για περίπου 20 δευτερόλεπτα περισσότερο από το κανονικό. Αυτή η καθυστέρηση θα είναι ωφέλιμη για την κίνηση στην πόλη γενικότερα αφού στις υπόλοιπες κατευθύνσεις εκτός από εκείνη που τα φανάρια μπλοκάρουν την ροή το παρατεταμένο πράσινο θα εμποδίζει την δημιουργία μποτιλιαρισμάτων.

  1. Η τεχνητή νοημοσύνη αναλύει τωρινά αλλά και ιστορικά δεδομένα της κίνησης στους δρόμους αλλά και της μόλυνσης της ατμόσφαιρας μιας περιοχής.
  2. Τα συστήματα Bluetooth των αυτοκινήτων τροφοδοτούν με δεδομένα το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης
  3. Όλα τα δεδομένα αναλύονται και χρησιμοποιούνται για να γίνονται μετρήσεις της ατμοσφαιρικής μόλυνσης σε μια περιοχή αλλά και πρόβλεψη των επιπέδων που θα φτάσει η μόλυνση τις επόμενες ώρες με βάση την κίνηση στους δρόμους
  4. Τα φανάρια καθυστερούν την έλευση των οχημάτων στις περιοχές που παρουσιάζεται αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  • Αισθητήρας Bluetooth
  • Αισθητήρας Ατμοσφαιρικής Μόλυνσης
Η δοκιμή

Όταν η κατάσταση στα επίπεδα μόλυνσης και κίνησης ομαλοποιηθεί σε μια περιοχή τα φανάρια θα επανέρχονται στην συνηθισμένη λειτουργία τους. Το σύστημα αυτό θα λειτουργήσει δοκιμαστικά φέτος στην πόλη Γουλβερχάμπτον στην κεντροδυτική Αγγλία ενώ αρκετές βρετανικές πόλεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να το χρησιμοποιήσουν. Οι Αρχές του Γουλβερχάμπτον ευελπιστούν ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει την πόλη να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα την μόλυνση της ατμόσφαιρας χωρίς να χρειάζεται να επιβάλλονται πρόστιμα στα πιο ρυπογόνα οχήματα. Η επιβολή προστίμων είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στην οικονομική ζωή της πόλης κάτι που δεν θέλουν οι τοπικές Αρχές.

«Αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους για να διατηρήσουμε το κέντρο της πόλης ανοικτό. Θα δούμε αν διαφοροποιήσεις στην λειτουργία των φαναριών μπορούν να βελτιώσουν την κίνηση στους δρόμους και το φορτίο της μόλυνσης να μην επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία αλλά να διασκορπίζεται σε όλη την πόλη γεγονός που πιθανώς να αυξάνει τα επίπεδα της μόλυνσης σε περιοχές που σήμερα είναι χαμηλά η ανύπαρκτα αλλά θα βελτιώνει συνολικά την ποιότητα του αέρα στην πόλη» αναφέρει ο Τζον Τσαρλς, υπεύθυνος για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο Γουλβερχάμπτον.

Εκτός από τα φανάρια οι Αρχές του Γουλβερχάμπτον θα τοποθετήσουν σε διάφορα σημεία φωτεινές πινακίδες που θα ενημερώνουν τους οδηγούς ποιες περιοχές της πόλης παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας ώστε να αποφύγουν να περάσουν από αυτές.