Την ώρα που ο ταξιδιωτικός οργανισμός Thomas Cook είναι σε προσπάθεια να κλείσει τη συμφωνία ανακεφαλαιοποίησης με χρηματοδότηση 900 εκατ. στερλινών από την κινεζική Fosun, εγείρονται πρόσθετες απαιτήσεις από τους πιστωτές του.
Τόσο η Royal Bank of Scotland όσο και η Lloyd’s ζητούν από τον tour operator να εξασφαλίσει επιπλέον 200 εκατ. στερλίνες, ως «μαξιλάρι» για τη χειμερινή σεζόν, κατά την οποία ο κύκλος εργασιών κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
Η συμφωνία διάσωσης προβλέπει ένα ποσό 450 εκατ. στερλινών που θα δοθεί από τον κινεζικό όμιλο Fosun, με αντάλλαγμα τον έλεγχο του 75% του τουριστικού οργανισμού και έως και 25% της αεροπορικής του εταιρείας. Τα επιπλέον 450 εκατ. στερλίνες θα προσφερθούν από τις δανείστριες τράπεζες και τους πιστωτές.
Η συμφωνία ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου – στις 27 και 30 του μήνα – οπότε ουσιαστικά ο tour operator έχει μία εβδομάδα για να εξασφαλίσει το επιπλέον ποσό.
Ωστόσο οι πρόσθετες απαιτήσεις δυσχεραίνουν ιδιαίτερα τη διαδικασία και σε περίπτωση αποτυχίας, οι συνέπειες μιας κατάρρευσης θα είναι πολύ μεγάλες. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρξει κινητοποίηση ώστε να εξασφαλιστεί και το ποσό των 200 εκατ. στερλινών. Σε αντίθετη περίπτωση 150.000 παραθεριστές που βρίσκονται σε ξενοδοχεία στην Ευρώπη θα χρειαστεί να επαναπατριστούν άμεσα.
Η Thomas Cook απασχολεί 21.000 ανθρώπους σε 16 χώρες. Ο ταξιδιωτικός οργανισμός έχει περίπου 600.000 πελάτες σε διακοπές στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ η στρατηγική του ομίλου μετατίθεται από το franchise στη διαχείριση των ξενοδοχείων. «Ο στόχος είναι να φθάσουμε τα 250 ξενοδοχεία από τα 200», μέχρι τέλους του έτους είχε πει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Thomas Cook Πίτερ Φανκχάουζερ, στο International Hotel Investment Forum (IHIF), τον Μάρτιο στο Βερολίνο.
Στην Ελλάδα 48 ξενοδοχεία φέρουν το brand Thomas Cook, ενώ απασχολούνται άμεσα 1.050 άτομα. Εφέτος άνοιξε και το δεύτερο Casa Cook στα Χανιά.