Εξορθολογισμός! Στη λέξη αυτή συμπυκνώνονται όσα ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας για τη Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024-2035 (δείτε τη ολόκληρη στο βίντεο κάτω).
Στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στο στράτευμα, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε το κλείσιμο περισσότερων από εκατό στρατοπέδων (137) μέχρι το 2025. «Δεν έχει λογική να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», παρατήρησε χαρακτηριστικά. «Η αντίληψη “κάθε πόλη και στάδιο” δεν μπορεί να ισχύει πια για τα στρατόπεδα. Θα καταργήσουμε πάνω από 30 σχηματισμούς, θα ενοποιήσουμε σχηματισμούς ώστε να μεγαλώσουμε την ισχύ πυρός», ανακοίνωσε, ενώ κάθε μονάδα θα έχει σύστημα anti-drone.
«Πρέπει», τόνισε ο κ. Δένδιας, «να μπούμε στην εποχή των drones. Κάθε μονάδα του Ελληνικού Στρατού θα έχει δυνατότητα αντι-drone, και οι τρεις από τους τέσσερις τύπους των Ταγμάτων που δημιουργούμε, θα έχουν και δυνατότητα να εκπέμπουν drones.
Πλέον, πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «πάμε σε ευέλικτες μονάδες μεγάλης πληρότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Εβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%. Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και στρατόπεδα. Αλλά χρειάζομαι και τη βοήθειά σας, γιατί ξέρω τι είναι να κλείνουν στρατόπεδα. Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα να κλείσουμε άλλα 250».
Oσον αφορά το Πολεμικό Ναυτικό όπου πέρα από τα πολύ καλά νέα από τη Λοριάν για τις φρεγάτες FDI κλάσης Νέαρχος, εκφράζονται ανησυχίες και προβληματισμός για την καθυστέρηση στις κινήσεις εκσυγχρονισμού του, ο υπουργός προανήγγειλε ότι «θα υπάρξει τεράστια ενίσχυση». Το ΠΝ θα αποκτήσει δυνατότητες που δεν είχε ποτέ στην Ιστορία του, τόνισε, συμπεριλαμβανομένης αυτής της αεροπορικής άμυνας στην περιοχή. «Θα μπορεί, δηλαδή, να προβάλει την ισχύ του».
Ως προς τα βασικά προγράμματα, είπε ότι αυτά περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων και τον εκσυγχρονισμό των πυραυλακάτων, τη νέα φρεγάτα η Constellation που σχεδιάζεται μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη νέα κορβέτα που σχεδιάζεται μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα νέα υποβρύχια.
«Όλα αυτά τα προγράμματα θα μεταφέρουν στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία περί τα 6 ή 7 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια και μάλιστα εμπροσθοβαρώς», θέλησε να επισημάνει ο υπουργός στη σχετική αναφορά του, για να συμπληρώσει:
«Η προσέγγιση που υπάρχει στο υπουργείο, είναι να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών, που να μπορεί να στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Να φύγουμε κατά το δυνατόν από τη νοοτροπία που έχω πει αγοράζουμε από το ράφι».
Αντίστοιχα, για την Πολεμική Αεροπορία, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης Γενιάς και αναφέρομαι στα εκσυγχρονισμένα Viper, τα Rafale και τα F-35.
Και τέλος, για τους εφέδρους επανέλαβε ότι «πρέπει να πάμε σε μια άλλη πραγματικότητα». «Οι αριθμοί οδηγούν στην ανάγκη της χώρας να αντιμετωπίσει μια απειλή από εννεαπλάσιο πληθυσμό, αυτό απαιτεί καινοτομία, σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.
«Η θητεία θα μεταρρυθμιστεί. Θα παρουσιαστεί νομοθέτημα στο πρώτο τρίμηνο. Θα μεταρρυθμιστεί η Εθνοφυλακή, θα μεταρρυθμιστεί η Εφεδρεία», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ξεχωριστό κομμάτι στις ανακοινώσεις Δένδια αποτέλεσε η μεταρρύθμιση της στρατιωτικής δικαιοσύνης:
«Δεν μπορεί να υπάρχει Ναυτοδικείο στα Ιωάννινα. Υπάρχει μια σειρά από ναυτοδικεία, στρατοδικεία, αεροδικεία που δεν εξυπηρετούν καμιά ανάγκη Ο μέσος όρος για στρατιωτική δικαστή είναι πέντε υποθέσεις τον χρόνο, όταν οι πολιτικοί δικαστές εξετάζουν 25 υποθέσεις τον μήνα», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του υπουργού.
Αντίστοιχα, για τα στρατιωτικά νοσοκομεία τόνισε ότι «πρέπει να εξυγιάνουμε το σύστημα –ισολογισμός, απολογισμός, λογοδοσία– θα προχωρήσουμε σε καινοτόμες προσεγγίσεις ως προς την καλύτερη μονάδα αντιμετώπισης τραύματος. Θα αξιοποιήσουμε την έρευνα έλληνα καθηγητή στο Χάρβαρντ που αντιμετώπισε τραυματίες από την επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης. Ισως να υπάρχει άλλη μια αμερικανική τέτοια μονάδα στη Γερμανία».
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προανήγγειλε, τέλος, νέο πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, «το καλύτερο –όπως είπε– στον δημόσιο τομέα» και αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα, προειδοποίησε με αφορμή και την κατάσταση στις στρατιωτικές σχολές:
«Παρά τον τετραπλασιασμό της αποζημίωσης και τη βελτίωση υποδομών, εάν δεν αλλάξουμε το δρομολόγιο καριέρας και τον τρόπο που στηρίζουμε το σύστημα, σε 10 χρόνια δεν θα έχουμε στελέχη».