Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς κατά την ομιλία του στην Μπούντεσταγκ | REUTERS/Michele Tantussi
Επικαιρότητα

Απόφαση-ορόσημο: Εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ εξήγγειλε ο Σολτς!

Αλλαγή πολιτικής από τη Γερμανία που κρατούσε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τον αμυντικό της προϋπολογισμό, αλλά πλέον θα ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ το οποίο έχει ορίσει το ΝΑΤΟ για τα μέλη του
Protagon Team

Καταλύτης για μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, γίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ένα πολύ εντυπωσιακό δείγμα με μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι η στροφή 180 μοιρών της Γερμανίας, η οποία προχωρά σε ευρύτατο πρόγραμμα εξοπλισμού.

Την Κυριακή ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 100 δισ. ευρώ, ένα τεράστιο ποσό που υπερβαίνει ακόμη και τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας. Παράλληλα η χώρα θα ξεπεράσει και τον στόχο του 2% του ΑΕΠ που έχει ορίσει το ΝΑΤΟ στα μέλη του. Λιγότερα από 10 από τα 30 μέλη, μεταξύ τους ΗΠΑ και οι Ελλάδα, τον υπερβαίνουν σήμερα.

Ο Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε συγκεκριμένα τη δημιουργία ειδικού ταμείου το οποίο, όπως είπε, πρέπει να κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και να έχει τη στήριξη όλων. Αυτό θα αντιστοιχεί το 2024 στο 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας. «Το κάνουμε για τη δική μας ασφάλεια, όχι μόνο για να τηρήσουμε τον λόγο μας στους συμμάχους», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη σχετική υποχρέωση για τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην ασφάλεια της χώρας μας για να προστατεύσουμε την ελευθερία μας και τη δημοκρατία», είπε ο Σολτς προς τους βουλευτές που χειροκρότησαν όρθιοι.

Ο καγκελάριος ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, αγορές μαχητικών και drone και τη συμπαραγωγή με τη Γαλλία μιας νέας γενιάς μαχητικού αεροσκάφους.

Με το βλέμμα στην εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Ολαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να προωθηθούν σθεναρά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να αποθηκευτούν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να κατασκευαστούν δύο τερματικοί σταθμοί για υγροποιημένο φυσικό αέριο. «Αυτό που είναι πλέον απαραίτητο βραχυπρόθεσμα, πρέπει να συνδυαστεί με αυτό που απαιτείται μακροπρόθεσμα», διευκρίνισε.

Σημαντικό είναι ότι ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος  Φρίντριχ Μερτς, πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον καγκελάριο και έσπευσε να συγχαρεί τον Ολαφ Σολτς για την ομιλία του και να εγγυηθεί ότι «αυτόν τον δρόμο θα τον πάμε μαζί».

Η Γερμανία, όπως σημειώνει το Reuters, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απέφευγε, για προφανείς λόγους, να έχει πολύ υψηλό αμυντικό προϋπολογισμό. Σε μεγάλο βαθμό βασιζόταν στην αμερικανική ομπρέλα ασφάλειας στην Ευρώπη, οι προτεραιότητες όμως της Ουάσινγκτον έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και η προσοχή της κατευθύνεται προς την Ασία και τον Ειρηνικό.

Σολτς: Καμπή στην ιστορία η εισβολή

Η 24η Φεβρουαρίου 2022, η ημέρα κατά την οποία άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «αποτελεί σημείο καμπής, ο κόσμος μετά δεν θα είναι ίδιος με τον κόσμο πριν», τόνισε ο Ολαφ Σολτς σε ειδική συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής. Οι ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από κανέναν και με τίποτα».

Ξέρω ποιες είναι οι ανησυχίες των πολιτών, συνέχισε, «για τους νεότερους, ένας πόλεμος στην Ευρώπη είναι δύσκολο να κατανοηθεί, το ερώτημα όμως είναι αν μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για να εμποδίσουμε τον Πούτιν να γυρίσει το ρολόι πίσω στην εποχή των ηγεμόνων του 19ου αιώνα».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έβαλε τον εαυτό του στο περιθώριο όλης της διεθνούς κοινότητας με μια επαίσχυντη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ήθελε να διχάσει την ήπειρο με τη δύναμη των όπλων», πρόσθεσε και τόνισε ότι η Γερμανία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στη «νέα πραγματικότητα» που δημιούργησε ο ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, μια απάντηση σε αυτό δόθηκε με την απόφαση της Γερμανίας να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία. Επιπλέον, τόνισε, είναι κρίσιμης σημασίας να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης σε άλλες χώρες, για αυτό και η Γερμανία επιμένει στο καθήκον της να παρέχει βοήθεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Ας μην υποτιμά ο Πούτιν την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ο Πούτιν θέλει να φτιάξει μια ρωσική αυτοκρατορία και να διαμορφώσει τα χαρακτηριστικά της Ευρώπης σύμφωνα με τις ιδέες του. Είναι σαφές ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην ασφάλεια της χώρας μας, προκειμένου να προστατεύσουμε την ελευθερία μας. Χρειαζόμαστε ισχυρές υπερσύγχρονες ένοπλες δυνάμεις», είπε ακόμη ο καγκελάριος .