Ανάμεσα στα υπό εξέταση μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας δεν είναι οι προγραμματισμένς διακοπές ρεύματος, δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα και να μη βρεθεί αντιμέτωπη με ακραία σενάρια, όπως προδιαγράφονται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι κάποια σκέψη για περιορισμό ή για μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα, ούτε διαφαίνεται εδώ που είμαστε η ανάγκη μιας τέτοιου είδους κίνησης».
Οσο για τα μέτρα που επεξεργάζεται η Κομισιόν, ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι στη ουσία η Επιτροπή έρχεται να υιοθετήσει όχι μόνο το πνεύμα, αλλά και την ουσία των προτάσεων Μητσοτάκη και άλλων χωρών του Νότου, για ουσιαστικές παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την απεξάρτηση από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η κρίση όμως, υπογράμμισε, είναι διπλή, καθώς πέρα από την εφοδιαστική αλυσίδα, υπάρχει προφανώς το ζήτημα των τιμών και της ακρίβειας. Στο σημείο αυτό, επεσήμανε ότι ήδη «τρέχει» πρόγραμμα στήριξης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να μειωθούν οι αυξήσεις κατά 94% για 6 εκατομμύρια νοικοκυριά, 100% για τα κοινωνικά τιμολόγια, 84% για τις επιχειρήσεις, 90% για τους αγρότες.
«Οφείλουμε να παρατηρούμε και να καταγράφουμε την κατάσταση με ακρίβεια, χωρίς πανικό και χωρίς να εξωραΐζουμε. Προδιαγράφεται ένας χειμώνας δύσκολος χωρίς αμφιβολία», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οσον αφορά το «πακέτο» της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο κ. Οικονόμου μίλησε για μετρημένα και ζυγισμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό για την ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
«Συνεχίζουμε σταθερά στη γραμμή στήριξης, δίπλα στον πολίτη, όχι για να μηδενίσουμε, κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει το κόστος της εισαγόμενης ακρίβειας, αλλά για να έχει όσο δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε «θέσεις μάχης» οι δήμοι
Στη μάχη της εξοικονόμησης ενέργειας ρίχνονται και οι δήμοι της χώρας, με τους περισσότερους να δηλώνουν οικονομικά «γυμνοί» για να αντέξουν τον δύσκολο χειμώνα που θα έρθει, μιας και ο προϋπολογισμός τους –ο οποίος, σημειωτέον, συντάχθηκε το προηγούμενο έτος– δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις έκτακτες αυτές συνθήκες.
Οπως γράφουν στο σχετικό ρεπορτάζ τους «Τα ΝΕΑ», ο Δήμος Αθηναίων είχε ήδη εκπονήσει σχέδιο αναβάθμισης του οδοφωτισμού της πόλης με διπλό στόχο: σύγχρονος φωτισμός με εξοικονόμηση μεγάλης κλίμακας σε ενέργεια και χρήμα. Ετσι, μέσα στις επόμενες ημέρες αρχίζει η αντικατάσταση των περίπου 46.000 φωτιστικών, που περιλαμβάνει όλους τους τύπους των φωτιστικών, με φωτιστικά που διαθέτουν λαμπτήρες LED. Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας με τα υπάρχοντα φωτιστικά είναι περίπου 25 εκατ. KWH, ενώ με την τοποθέτηση των νέων φωτιστικών έχει υπολογιστεί μείωση κατανάλωσης έως 60%. Στόχος είναι η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας να κυμαίνεται περίπου στα 15 εκατ. KWH. Παράλληλα, ο δήμος έχει ξεκινήσει και προχωρά πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτιρίων, με πόρους ΕΣΠΑ.
Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, για τον φωτισμό οδών και πλατειών, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών στα δημοτικά κτίρια, το 2021 το μηνιαίο κόστος ήταν της τάξης των 385.000 ευρώ, ενώ φέτος έχει υπερδιπλασιαστεί και έχει εκτιναχθεί σε περίπου 800.000 ευρώ. Μάλιστα, με τα σημερινά δεδομένα –αν δηλαδή δεν υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις– η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου του Δήμου Θεσσαλονίκης για το πρόσθετο κόστος που θα προκύψει το 2022 σε σχέση με την περσινή χρονιά για ηλεκτρικό ρεύμα θα υπερβεί τα 4 εκατ. ευρώ.
Μεγάλες αυξήσεις, όμως, καταγράφηκαν και στο ενεργειακό κόστος στον Δήμο Χανίων. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Αλόγλου, από τις 193.000 ευρώ που ήταν ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος πέρυσι τον Ιανουάριο, φέτος τον ίδιο μήνα έφτασε τις 344.000 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 78,5%. «Τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα με τις έκτακτες ενεργειακές συνθήκες, ο δήμος έχει αποκτήσει μία κουλτούρα μείωσης της ενέργειας, μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων. Η τοποθέτηση λαμπτήρων χαμηλής ενέργειας, τύπου LED, στο σύνολο του δημοτικού φωτισμού, αλλά και το συντεταγμένο σχέδιο αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων που φιλοξενούνται σε στύλους της ΔΕΗ είναι προς αυτή την κατεύθυνση».
Μάλιστα, από το 2019 ο Δήμος Χανίων έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών μονάδων, ενώ από το 2020 λειτουργεί το Δημοτικό Πρατήριο Καυσίμων, με σκοπό την ενιαία διαχείριση καυσίμων στα δημοτικά αυτοκίνητα και ήδη το κόστος είναι κατά 15% χαμηλότερο.
«Η πόλη μας είναι μεταξύ των πόλεων που έχουν επιλεγεί από την ΕΕ για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις» τονίζει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, εξηγώντας πως η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες. «Αλλά, όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, γιατί πια το πρόβλημα είναι οξύ και δεν αντιμετωπίζεται μόνο σε βάθος χρόνου, απαιτείται να πάρουμε άμεσα και πρακτικά μέτρα και ήδη έχουμε ορίσει τους ενεργειακά υπευθύνους όλων των κτιριακών υποδομών του δήμου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παρακολουθούμε την κατανάλωση ενέργειας για να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την περιστολή της ενεργειακής δαπάνης σε όλες τις κτιριακές υποδομές του δήμου, συμπεριλαμβανομένων των 140 σχολικών μονάδων».
Από τη πλευρά του ο Δήμος της Πάτρας προχωρά στην υλοποίηση προγράμματος αντικατάστασης 11.500 λαμπών, με λάμπες LED. Μέχρι σήμερα, μάλιστα, έχουν αντικατασταθεί 2.500 και το πρόγραμμα συνεχίζεται. Πρόκειται, άλλωστε, για ενέργεια που δεν ξεκίνησε τώρα, καθώς, όπως σημειώνουν από τη δημοτική Αρχή, ήταν φανερό εδώ και καιρό ότι υπάρχει άμεση ανάγκη στον δήμο να μειωθεί το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος.
Στα e-Τρίκαλα, πάλι, ο δήμος έχει μειώσει τη λειτουργία του διακοσμητικού φωτισμού έως τις 2 τα ξημερώματα. Οσο για τον οδοφωτισμό, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, τίθεται θέμα ασφάλειας εάν μια δημοτική Αρχή πει πως κλείνει έστω και μία λάμπα.
Σε ορισμό πολιτικού μηχανικού ως υπεύθυνης για τη διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης και κρίσης προχώρησε ο δήμος Περιστερίου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Αλέξη Σταυρούλια, σκοπός είναι αφού μελετήσει η επιστημονική ομάδα τις καταναλώσεις από το 2019 έως σήμερα και δει τις διακυμάνσεις να εισηγηθεί τη μείωση της ενέργειας, «με απώτερο στόχο μας να επιτύχουμε τη μείωση του 10% που επιβάλλει και η κυβέρνηση».
Με τη βοήθεια των ΑΠΕ
Πέρα από την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών και δημοτικών κτιρίων, τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τους δημότες και τους επισκέπτες, ο Δήμος Ηρακλείου εγκατέστησε σταθμό ΑΠΕ σε ιδιοκτησίες του δήμου και φωτοβολταϊκά για παραγωγή ενέργειας ενώ προχώρησε και σε σύσταση ενεργειακής κοινότητας.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής μελετά περαιτέρω μέτρα, εκτός από την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED με τηλεδιαχείριση σε πλατείες της πόλης ή την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιόκτητων δημοτικών και σχολικών κτιρίων. Αξιοποιώντας, λοιπόν, όλα τα τεχνολογικά εργαλεία που προσφέρονται, στοχεύει σε ψηφιακές εφαρμογές έξυπνης πόλης, τη δυνατότητα ιδιοπαραγωγής με ΑΠΕ και την ένταξη σε ενεργειακές κοινότητες με όμορους δήμους.
Ακόμη, όμως και για τους δήμους που έχουν μείνει πίσω στις πράσινες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με ανακοίνωσή της στις αρχές του μήνα προτείνει λύσεις για άμεσες παρεμβάσεις χωρίς ιδιαίτερο κόστος. «Στον πόλεμο για την εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να βοηθήσουμε όλοι! Και πρέπει να το κάνουμε άμεσα», αναφέρεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως θα πρέπει να ορίσουν αμέσως –όσοι δεν το έχουν κάνει– υπευθύνους ενεργειακών υποδομών-εγκαταστάσεων.
Η αλλαγή των χρονοδιακοπτών στους πίνακες του οδοφωτισμού με φωτοκύτταρα (εκτός αν φυσικά έχουν μπει πιο προηγμένα συστήματα τηλεμετρίας, αλλά και η μείωση της λειτουργίας του διακοσμητικού φωτισμού (κτίρια, αξιοθέατα κ.λπ.) έως τις 3 τα ξημερώματα καθώς και ο περιορισμός της χρήσης των σιντριβανιών και άλλων μεγάλων ομοειδών καταναλώσεων θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας.