Το τάνκερ στο οποίο έγινε η επίθεση, σε παλιότερη φωτογραφία | Johan Victor/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Εξηγήσεις από το Ιράν για την επίθεση στο ισραηλινό τάνκερ ζητεί η Ρουμανία

Στο επεισόδιο, που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στη θάλασσα του Ομάν, σκοτώθηκαν ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος, μέλη του πληρώματος
Protagon Team

Η Ρουμανία κατηγόρησε το Ιράν ότι ευθύνεται για την πρόσφατη επίθεση εναντίον ενός πετρελαιοφόρου στη θάλασσα του Ομάν, που κόστισε τη ζωή σε έναν Ρουμάνο.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες κατηγορίες από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Υπό το φως των στοιχείων που παρουσίασαν οι διεθνείς εταίροι μας, που κάνουν λόγο για μια συντονισμένη εκ προθέσεως επίθεση εκ μέρους του Ιράν, η Ρουμανία απαιτεί από τις ιρανικές αρχές να παράσχουν εξηγήσεις χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο πρεσβευτής του Ιράν στο Βουκουρέστι εκλήθη επειγόντως στο υπουργείο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται πως η Ρουμανία «διαβουλεύεται με τους εταίρους της προκειμένου να προσδιοριστούν οι αρμόζουσες απαντήσεις».

Την Πέμπτη, 29 Ιουλίου, το πετρελαιοφόρο Mercer Street, το οποίο διαχειρίζεται εταιρία που ανήκει σε ισραηλινό εκατομμυριούχο, αποτέλεσε στόχο επίθεσης με drone, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό που διαθέτει πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Η επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, προκάλεσε δύο θανάτους: ενός Βρετανού και ενός Ρουμάνου, μελών του πληρώματος, σύμφωνα με τη Zodiac Maritime που ανήκει στον Ισραηλινό Εγιάλ Οφέρ.

Το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία κατηγόρησαν το Ιράν, με την Ουάσινγκτον να απειλεί για αρμόζουση απάντηση.

Η Τεχεράνη αρνήθηκε κάθε ανάμιξη, με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών να κάνει λόγο για αβάσιμες κατηγορίες.

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα απαντήσει σε κάθε »τυχοδιωκτισμό» αν τεθεί στο στόχαστρο.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διστάσει να προστατεύσει την ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντά της», ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, ο οποίος δεσμεύθηκε πως η χώρα του θα «απαντήσει αμέσως και αποφασιστικά σε οιονδήποτε τυχοδιωκτισμό».

Ωστόσο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, απέρριψε τις δηλώσεις αυτές: «Μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα πως το Ιράν διεξήγαγε την επίθεση αυτή εναντίον του σκάφους. Υπάρχουν αποδείξεις γι΄αυτό».

Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν επίσης την Τεχεράνη.

Η Βρετανία εκτίμησε πως αυτή η «εσκεμμένη» ενέργεια «πραγματοποιήθηκε από το Ιράν», δήλωσε χθες ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σίγουρες πως το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεση, είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Η Ουάσινγκτον «διαβουλεύεται με τις κυβερνήσεις στην περιοχή και πέρα από αυτήν για μια αρμόζουσα και επικείμενη απάντηση», προειδοποίησε.

Η Βρετανία κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Ιράν προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

«Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Τζέιμς Κλέβερλι, επανέλαβε πως το Ιράν πρέπει αμέσως να σταματήσει ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και επανέλαβε με έμφαση πως τα πλοία θα πρέπει να μπορούν να πλέουν ελεύθερα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε το Φόρεϊν Οφις.