Μπορεί ο νέος θεσμός του προσωπικού γιατρού να προβλέπει ποινές για όσους πολίτες δεν εγγραφούν μέχρι την 1η Ιανουαρίου, όμως οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συγκεντρώσουν ικανό αριθμό γιατρών για να επιλέξουν οι πολίτες, σε αρκετές περιοχές της χώρας, με το σοβαρότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην Αττική. Υπάρχουν άλλωστε αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι γιατροί έχουν γυρίσει την πλάτη στον νέο θεσμό (εδώ).
Ως εκ τούτου, το υπουργείο Υγείας ενεργοποίησε το εναλλακτικό πλάνο και εντάσσει άμεσα ακόμη δέκα υποειδικότητες της Παθολογίας, προκειμένου να καλυφθεί ο πληθυσμός.
«Μπήκαν στο σύστημα ακόμη 10 ειδικότητες, καθώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη συμμετοχή από γενικούς γιατρούς και παθολόγους. Δεν ήταν πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο plan B, που δεν ξέρουμε και πόσο θα αποδώσει, γιατί είναι αχαρτογράφητα νερά. Ωστόσο, υπάρχουν μελετημένα βήματα για το τι θα γίνει σε κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να φτάσουμε τον στόχο του 60% με 80% στην κάλυψη του πληθυσμού», παραδέχεται ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ετσι, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου κι άλλοι ιδιώτες γιατροί να ενταχθούν στο σύστημα και να παρέχουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού προς τους πολίτες.
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ καταγεγραμμένοι 1.068 ιδιώτες προσωπικοί γιατροί, εκ των οποίων οι 608 υπήρχαν ήδη ως οικογενειακοί γιατροί, καθώς είχαν γραφτεί επί ΣΥΡΙΖΑ και απλώς επανενεργοποιήθηκαν από το σύστημα. Γεγονός που σημαίνει ότι ουσιαστικά μόλις 460 γιατροί έχουν εγγραφεί ως προσωπικοί γιατροί.
Την ίδια στιγμή, στον θεσμό είναι εγγεγραμμένοι περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες, ενώ δικαιούχοι είναι περίπου 7 εκατομμύρια, αφού προσώρας, εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 16 ετών.
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι οι έξι στους 10 πολίτες (σχεδόν το 55%) στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, δεν μπορούν να βρουν προσωπικό γιατρό.
Ετσι, η ένταξη ειδικοτήτων στο σύστημα αποτελεί λύση ανάγκης, ελλείψει ικανού αριθμού παθολόγων και γενικών γιατρών, ώστε να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Προσωπικοί γιατροί μπορούν να δηλώσουν από αύριο όσοι έχουν λάβει ειδικότητα:
- Αιματολογίας
- Γαστρεντερολογίας
- Ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας
- Καρδιολογίας
- Νευρολογίας
- Νεφρολογίας
- Ρευματολογίας
- Παθολογικής ογκολογίας
- Πνευμονολογίας-φυματιολογίας και
- Φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.
Χωρίς να τίθεται το ζήτημα «πώς θα μπορεί ένας νεφρολόγος ή ρευματολόγος να κάνει τη διάγνωση που έχει εξειδικευτεί να κάνει ένας γενικός γιατρός», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να ενταχθούν άλλοι 400 γιατροί στο σύστημα, οπότε και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα μπορεί να καλυφθεί.
Οι μη εγγεγραμμένοι πολίτες σε προσωπικό ιατρό θα έχουν από την 1η Ιανουάριου πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.
Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.
Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στις οκτώ από τις 13 περιφέρειες της χώρας, έχει εγγραφεί μέχρι στιγμής, πάνω από το 50% των δικαιούχων πολιτών.
Τη μεγαλύτερη κάλυψη ανά περιφερειακή ενότητα έχουν:
- Φλώρινα: 77,9%
- Πιερία: 66,54%
- Ηράκλειο: 62,9%
- Μαγνησία: 62,68%
- Λέσβος: 62,65%
Επίσης, από 4.403.594 εγγεγραμμένους, 2.783.639 έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό της δημόσιας πρωτοβάθμιας δομής, εκ των οποίων 375.592 σε ΤΟΜΥ, ενώ 1.619.955 πολίτες έχουν γραφτεί σε ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς.