Από το θορυβώδες μη ευρωπαϊκό πολιτιστικό κέντρο στο Λάγκος της Νιγηρίας, μέχρι το πολυαναμενόμενο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στη Γκίζα, το 2025 θα είναι μια μεγάλη χρονιά για τα μουσεία του αναπτυσσόμενου κόσμου. Το νέο έτος σηματοδοτεί τα εγκαίνια πληθώρας νέων μουσείων, και ο Guardian καταγράφει τα έξι καλύτερα.
Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, Γκίζα, Αίγυπτος
Με τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της κατασκευής του, το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο –κόστους 960 εκατομμυρίων ευρώ– δεν έχει ανοίξει ακόμη πλήρως, αλλά οι επισκέπτες είχαν ήδη την ευκαιρία να γνωρίσουν τις κύριες γκαλερί του, στη διάρκεια των περιορισμένων, δοκιμαστικών εγκαινίων του.
Στην είσοδό του δεσπόζει ένα κολοσσιαίο άγαλμα από κόκκινο γρανίτη του Ραμσή Β’ (1279-1213 π.Χ.), που ανεγέρθηκε σε μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες του Καΐρου το 1955, και παρέμεινε εκεί για 50 χρόνια. Ο εσωτερικός και εξωτερικός σχεδιασμός του μουσείου είναι επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τις πυραμίδες της Γκίζας, οι οποίες διακρίνονται από την κορυφή της μεγάλης εξαώροφης σκάλας του.
Οι 12 γκαλερί του διαθέτουν βασιλικά αγάλματα, σφίγγες, σαρκοφάγους, οβελίσκους και κολώνες από γρανίτη, ενώ καλύπτουν μια τεράστια περίοδο, που εκτείνεται από τους προϊστορικούς χρόνους έως τη ρωμαϊκή εποχή – με το φέρετρο του αρχαίου αιγύπτιου ιερέα Χνουμ-Ναχτ και το γονατιστό άγαλμα της Βασίλισσας Χατσεψούτ να ξεχωρίζουν.
Πολιτιστικό και Ιστορικό Κέντρο Γιορούμπα, Λάγκος, Νιγηρία
Στην πολιτιστική καρδιά του νησιού Λάγκος, το Κέντρο Γιορούμπα βρίσκεται στη θέση μιας παλιάς πισίνας και μνημείου, που χτίστηκαν στις δεκαετίες του 1920 και του 1950, αντίστοιχα. Το δημοφιλές συγκρότημα –που προκάλεσε έκρηξη υπερηφάνειας στη Νιγηρία την εποχή της αποικιακής κυριαρχίας της– ερήμωσε, και έκλεισε στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η νέα πισίνα του Κέντρου και το υπερσύγχρονο μουσείο άνοιξαν ξανά για το κοινό. Το κτίριο του μουσείου υψώνεται από το έδαφος σε μια δομή μορφοκλάσματος, στα πρότυπα της οικοδόμησης του λαού των Γιορούμπα. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι φινιρισμένοι με γήινα χρώματα, που θυμίζουν τα χαρακτηριστικά της λάσπης των παλαιών οικισμών των Γιορούμπα.
Εθνικό Μουσείο Ζαγιέντ, Αμπου Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Με έδρα την πολιτιστική περιοχή Σααντιγιάτ, το Εθνικό Μουσείο Ζαγιέντ του Αμπου Ντάμπι, που αναμένεται να εγκαινιαστεί μέσα στο 2025, θα αναδείξει την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από το αρχαίο παρελθόν έως την εποχή μας. Οι πέντε μεταλλικές κατασκευές που υψώνονται πάνω από το μουσείο, είναι εμπνευσμένες από τα φτερά ενός γερακιού – του εθνικού πουλιού της χώρας.
Το μουσείο θα φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων 50 ετών –από το αρχαιότερο σύστημα άρδευσης, μέχρι ενδείξεις εξορύξεων από την εποχή του χαλκού– ενώ θα περιλαμβάνει και άλλα εντυπωσιακά εκθέματα, όπως την ανακατασκευή ενός σκάφος μήκους 18 μέτρων της εποχής του χαλκού, ένα από τα παλαιότερα φυσικά μαργαριτάρια στον κόσμο, και σελίδες ενός εκ των κορυφαίων χειρογράφων της ισλαμικής τέχνης – του Γαλάζιου Κορανίου.
Εργαστήρια Τέχνης Χάμπι, Καρνακάτα, Ινδία
Φωλιασμένα σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον δίπλα στον ποταμό Τουνγκαμπάντρα, τα Εργαστήρια Τέχνης Χάμπι συνδυάζουν την τέχνη, την ιστορία και τη φύση. Το συγκρότημα βρίσκεται κοντά στην ερειπωμένη πόλη του ναού Βιτζεϊαναγκάρα (στη σημερινή πόλη Χάμπι), της επαρχίας Καρνακάτα της νότιας Ινδίας – μια περιοχή διάσπαρτη με ερείπια, ναούς και μνημεία, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η αρχαία πόλη στην περιοχή ήταν ένας ζωντανός κόμβος για την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τη λογοτεχνία, μεταξύ του 14ου και του 16ου αιώνα. Το σημερινό κέντρο διαθέτει εκθεσιακούς χώρους, στούντιο, και μια σειρά από διαμερίσματα καλλιτεχνών, με εργαστήρια κεραμικής, χαρακτικής και τρισδιάστατης εκτύπωσης. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης πρόσβαση στις περίφημες πράσινες στέγες του κτιρίου.
Μουσείο Μπετ-Μπι, Καολάκ, Σενεγάλη
Σε μια τοποθεσία στην περιοχή της Σενεγκάμπια της Δυτικής Αφρικής, διάσημης για τους αρχαίους πέτρινους μεγάλιθους που περιλαμβάνονται στις λίστες της UNESCO, το συγκρότημα του Μουσείου Μπετ-Μπι θα διαθέτει εκθεσιακούς χώρους, ένα κοινοτικό κέντρο, μια βιβλιοθήκη και ένα καφέ – καθώς και μια περιοχή όπου τοπικοί τεχνίτες θα εκθέτουν και θα πωλούν τις δουλειές τους. «Μπετ-Μπι» σημαίνει «Μάτι» στα γουόλοφ – μια τοπική διάλεκτο της Σενεγάλης.
«Ο βασικός στόχος του Μπετ-Μπι είναι να φέρει τις χάρες της εικαστικής τέχνης σε ένα κοινό που ίσως να μην είχε παλαιότερα πρόσβαση σε μουσεία», αναφέρει το δελτίο Τύπου του. Αρχαία χειροποίητα οικιακά αντικείμενα, μάσκες και γλυπτά θα εκτίθενται – παράλληλα με τη μοντέρνα και τη σημερινή αφρικανική τέχνη. Το μουσείο, που θα ανοίξει τις πύλες του το 2025, θα εκθέτει αντικείμενα που για πολλά χρόνια είχαν λεηλατηθεί από δυτικά μουσεία όλου του κόσμου.
Μουσείο Σάκα, Μπαλί, Ινδονησία
Πρόκειται για έναν νέο πολιτιστικό κόμβο στους χώρους του θέρετρου Αγιάνα, στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας. Το όνομα του μουσείου προέρχεται από το μπαλινέζικο αρχαίο ημερολόγιο Σάκα, το οποίο ξεκινά με την Ημέρα της Σιωπής – στη διάρκεια της οποίας όλοι οι μπαλιζέζοι Ινδουιστές οφείλουν να μένουν στα σπίτια τους και να απέχουν από κάθε εργασία, ταξίδι και διασκέδαση, καθώς μέχρι και το αεροδρόμιο του νησιού παραμένει κλειστό.
Θα διαθέτει 10 γιγάντια ομοιώματα Ογκό-Ογκό (μορφές μυθολογικών δαιμόνων), κατασκευασμένα από ντόπιους τεχνίτες για την παρέλαση της Ημέρας της Σιωπής. Μέσα στο 2025, το μουσείο σχεδιάζει αρκετές νέες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων μια γκαλερί κληρονομιάς αφιερωμένη στην μπαλινέζικη τέχνη, και μια έκθεση που θα παρουσιάζει το γεωργικό σύστημα Σουμπάκ – μια αρχαία μπαλινέζικη πρακτική που περιλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO.