Φορούν διαστημικές στολές με ενδοεπικοινωνία και μικρόφωνα, κινούνται με ένα ηλεκτρικό όχημα και κάνουν πειράματα, όπως θα έκαναν στην επιφάνεια του Αρη. Oλα αυτά σαν μια γενική δοκιμή για το πώς θα ήταν η ζωή σε μια επιστημονική αποικία στον Kόκκινο Πλανήτη.
Εξι «αστροναύτες», πέντε άνδρες και μία γυναίκα, ζουν σε μια ειδική οικία μέσα σε έναν κρατήρα στο ερημικό νότιο Ισραήλ, σε ένα περιβάλλον που –οπτικά τουλάχιστον– θυμίζει τον Αρη.
Οπως εξηγούν στο Reuters, σκοπός του πειράματος είναι η προσομοίωση της ζωής μιας μελλοντικής διαστημικής αποστολής. Το πείραμα είναι ένα κοινό εγχείρημα της Ισραηλινής Διαστημικής Υπηρεσίας, μιας αυστριακής ένωσης και μιας ισραηλινής ομάδας.
Αν και οι αποστολές ρομποτικών μέσων και δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη είναι συχνές τις τελευταίες δεκαετίες, η επανδρωμένη αποστολή απέχει τουλάχιστον μία δεκαετία.
Η προετοιμασία πρέπει να είναι πλήρης και να απαντά σε κάθε πρόβλημα που τυχόν θα εμφανιστεί. Τα λάθη στη Γη μπορεί να βρεθούν εύκολα, να τα διορθώσουμε και να μάθουμε από αυτά. Στον Αρη, τα ίδια λάθη μπορεί να είναι και μοιραία για τους αστροναύτες, που θα είναι αβοήθητοι, δεκάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.
Το κατάλυμα των έξι «αστροναυτών» έχει εμβαδό 120 τετραγωνικά μέτρα και μοιάζει με δύο μεγάλες ενωμένες μεταξύ τους καλύβες. Είναι ο πιο προηγμένος σταθμός του είδους του που υπάρχει τώρα στον κόσμο.
Οι αστροναύτες είναι υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ καταγράφονται συνεχώς οι ζωτικές ενδείξεις. Υπό συνεχή καταγραφή είναι και οι κινήσεις τους για να εντοπιστούν τα αγαπημένα τους σημεία στον χώρο.
Σε όλη τη διάρκεια της προσομοίωσης θα γίνουν 20 γεωλογικά, βιολογικά και ιατρικά πειράματα.
Εξω από το κατάλυμα, άλλοι ειδικοί και ερευνητές έχουν να επιλύσουν προβλήματα που αφορούν την κίνηση και την αυτόνομη πλοήγηση σε ένα κόσμο χωρίς GPS, όπως είναι ο Αρης.