Μορφή επιδημίας έχει λάβει η εποχική γρίπη τις τελευταίες ημέρες με τις επισκέψεις ασθενών σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της χώρας να αυξάνονται και τις υγειονομικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή και να προειδοποιούν τους πολίτες, ιδίως τους ηλικιωμένους, να προστατεύονται. Οι επιστήμονες υγείας εκτιμούν ότι μπαίνουμε στη φάση της έξαρσης.
Ενδεικτικά, μέσα σε μία μόνο ημέρα, τη Δευτέρα, ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας ξεπέρασε τους 400. Από αυτούς οι 62 νοσηλεύτηκαν, ενώ σημειώθηκαν κι αρκετά περιστατικά γαστρεντερίτιδας.
Καθώς οι ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες είναι κυρίως ηλικιωμένοι, οι οποίοι ταλαιπωρούνται και από άλλα νοσήματα, η νοσηλεία τους κρίνεται επιβεβλημένη. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η γρίπη θα συνεχιστεί κι ότι δεν θα ξεπεραστεί τόσο εύκολα, καλώντας τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας που κατά καιρούς το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προτείνει.
Πρόκειται για επιδημικό κύμα αντίστοιχο αυτού που είχε σημειωθεί πέρσι, τον Φεβρουάριο. Αλλά αυτή τη φορά, ο ιός προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους και όχι νεότερους ανθρώπους, ενώ τα κρούσματα είναι περισσότερα. Σύμφωνα με το σύστημα Sentinel -σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας- του ΚΕΕΛΠΝΟ, την προτελευταία εβδομάδα του 2016 οι 35 στις 1.000 επισκέψεις σε γιατρό αφορούσαν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2015 η αντίστοιχη αναλογία ήταν 20 στις 1.000 επισκέψεις.
Εως και την Τρίτη δέκα ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω σοβαρών επιπλοκών της γρίπης, ηλικίας άνω των 70 ετών, εκ των οποίων τέσσερις παρέμεναν –τουλάχιστον έως τις 2 Ιανουαρίου– νοσηλευόμενοι στην εντατική. Ηδη έχει καταγραφεί ένας θάνατος ασθενούς που παρουσίασε τα συμπτώματα της γρίπης και που ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.
Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ και αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι κατά τη φετινή περίοδο θα επικρατήσει ο υπότυπος Α (Η3Ν2). Ο συγκεκριμένος υπότυπος συνήθως προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ηλικιωμένους –σε αντίθεση με τον υπότυπο Α (Η1Ν1) που έπληττε και πιο νεαρά άτομα– που σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία τους.
Οπως αναφέρεται και στην πιο πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), «εάν ο υπότυπος Α (Η3Ν2) συνεχίζει να επικρατεί, υπάρχει η πιθανότητα τα άτομα άνω των 65 ετών να νοσήσουν πιο σοβαρά, θέτοντας τα συστήματα υγείας των χωρών τους σε δοκιμασία». Ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων ατόμων και των ομάδων υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση παραμένει προτεραιότητα.