Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με τις αποκαλύψεις του βετεράνου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ για το χάος στον Λευκό Οίκο, αλλά και ένα κίνημα σιωπηρής αντίστασης μέσα στην κυβέρνησή του. Ληξιαρχική πράξη γέννησης αυτού του πρωτοφανούς στα αμερικανικά χρονικά κινήματος κατά του προέδρου της χώρας, ένα ανυπόγραφο –και ως εκ τούτου μόνο αμφιλεγόμενο– άρθρο στους New York Times από κορυφαίο αξιωματούχο.
Στο κείμενο, ο ανώνυμος αρθρογράφος αναφέρει ότι αναπτύσσεται ένα υπόγειο ρεύμα «αντίστασης» αρκετών κυβερνητικών στελεχών ώστε «να τεθεί φραγμός στις χειρότερες παρορμήσεις» του προέδρου, τον οποίο χαρακτηρίζει «ασταθή» και «επιβλαβή για την υγεία της δημοκρατίας μας». Αποκαλύπτει μάλιστα ότι τα εν λόγω κυβερνητικά στελέχη σκέφτηκαν να κινήσουν τη διαδικασία αποπομπής του προέδρου βάσει της 25ης τροπολογίας του συντάγματος, με βάση την πνευματική και ψυχική του αστάθεια. Ωστόσο έκριναν ότι κάτι τέτοιο θα βύθιζε τη χώρα σε συνταγματική κρίση και προτίμησαν τον δρόμο της υπόγειας αντίστασης «μέχρις ότου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τερματίσει τον βίο της αυτή η διοίκηση».
Στο ίδιο άρθρο, ο ανώνυμος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι «η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στον αμοραλισμό» του Τραμπ και επαναλαμβάνεται η κατηγορία ότι ο αμερικανός πρόεδρος «επιδεικνύει μια προτίμηση για δικτάτορες και αυταρχικούς ηγέτες», ενώ «είναι ενστικτωδώς εναντίον του ελεύθερου εμπορίου και της δημοκρατίας».
Οπως αναμενόταν ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε με οργή την οποία εμφανώς αδυνατούσε να συγκρατήσει.
Εξοργισμένος για το κείμενο του αυτοαποκαλούμενου μέλους της «σιωπηρής αντίστασης» που βγήκε από τη σκιά και τον έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ο ένοικος του Λευκού Οίκου έφθασε μέχρι το σημείο να διερωτηθεί σε μια ανάρτησή του –πού αλλού;– στο Τwitter εάν διαπράχθηκε το έγκλημα της «προδοσίας», με όλα τα γράμματα κεφαλαία.
Ο ρεπουμπλικανός μεγιστάνας απαίτησε λίγη ώρα αργότερα η εφημερίδα να αποκαλύψει «αμέσως» το όνομα αυτού του «δειλού», να τον καταδώσει στις υπηρεσίες πληροφοριών, εν ονόματι της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, με δεύτερη ανάρτησή του στη ροή του στο Twitter.
Ο συγγραφέας του ανυπόγραφου κειμένου, το οποίο τιτλοφορείται «Είμαι μέλος της αντίστασης μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ», υπογραμμίζει ότι δεν ανέλαβε δράση για να υποστηρίξει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τους Δημοκρατικούς, αλλά για να προστατεύσει τη χώρα από τη συμπεριφορά του 45ου προέδρου της.
Η αμφιλεγόμενη δημοσίευση αυτής της μαρτυρίας καταγράφηκε μία ημέρα μετά την προδημοσίευση αποσπασμάτων του νέου βιβλίου του βετεράνου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, στο οποίο σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός προέδρου που καταλαμβάνεται συχνά από οργή και παράνοια που οι συνεργάτες του είναι αναγκασμένοι να προσπαθούν να ελέγχουν για να αποφεύγονται τα χειρότερα.
Ποιος είναι ο αρθρογράφος;
Ποιος είναι ο μυστηριώδης αρθρογράφος; Όλη η Ουάσιγκτον ασχολιόταν το βράδυ της Τετάρτης με αυτό ακριβώς το ερώτημα, ψάχνοντας ενδείξεις που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τη ταυτότητα του μέλους της «αντίστασης» αυτού.
Η σύνταξη των ΝΥ Times εξήγησε ότι πήρε την σπάνια απόφαση να δημοσιεύσει ένα ανυπόγραφο άρθρο γνώμης κατόπιν του αιτήματος του συγγραφέα του, διευκρινίζοντας πως γνωρίζει ποιος είναι.
«Πιστεύουμε ότι η δημοσίευση αυτού του άρθρου είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορούσε να επιτρέψει στους αναγνώστες μας να ενημερωθούν για μια σημαντική όψη» όσων γίνονται εντός της κυβέρνησης, εξήγησε στο προοίμιό της.
Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι έκρινε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μια «αληθινή συνταγματική κρίση».
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε ότι την «απογοήτευσε» αλλά δεν την «εξέπληξε» η απόφαση των Τάιμς να δημοσιεύσουν το άρθρο, το οποίο χαρακτήρισε «αξιοθρήνητο, ασυλλόγιστο και εγωιστικό».
«Σχεδόν 62 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016 (…) Κανένας δεν ψήφισε μια δειλή και ανώνυμη πηγή των χρεοκοπημένων New York Times», πρόσθεσε η ίδια, ενστερνιζόμενη μια έκφραση που εξακοντίζει πολύ συχνά ο αμερικανός πρόεδρος όταν αναφέρεται στη συγκεκριμένη εφημερίδα.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, ο συγγραφέας του κειμένου έβαλε «το εγώ του πάνω από τη βούληση του αμερικανικού λαού», προσθέτοντας πως «αυτός ο δειλός θα όφειλε να κάνει το μόνο πράγμα που είναι επιβεβλημένο για αυτόν και να παραιτηθεί».
Η δημοσίευση του κειμένου άφησε άναυδους πολλούς και δημιούργησε πολλά ερωτήματα, ενώ πυροδότησε επίσης επικρίσεις, τόσο από άλλες εφημερίδες όσο και από στελέχη των ίδιων των ΝΥ Times.
«Δηλαδή οι δημοσιογράφοι των Times πρέπει τώρα να προσπαθήσουν να εξακριβώσουν την ταυτότητα ενός αρθρογράφου του οποίου την ανωνυμία δεσμεύθηκαν να προστατεύσουν οι συνάδελφοί μας στις σελίδες γνώμης;», διερωτήθηκε η Τζόντι Κάντορ, ρεπόρτερ της εφημερίδας, μέσω Twitter. «Ή μήπως η εφημερίδα στο σύνολό της δεσμεύεται από αυτή την υπόσχεση προστασίας της ανωνυμίας του; Δεν το νομίζω, αλλά είναι συναρπαστικό», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για κάτι που «δεν έχει προηγούμενο»