Ο Αντόνιο Κόστα στη συνέντευξη Τύπου στη Λισαβόνα μετά την τηλεδιάσκεψη | Reuters
Επικαιρότητα

Εξαλλος ο πορτογάλος πρωθυπουργός με τη «μικροπρέπεια» της Ολλανδίας

Ο Αντόνιο Κόστα κατηγόρησε τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών για την «αποκρουστική» του στάση και την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών του Βορρά και του Νότου μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό
Protagon Team

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα επέκρινε την Πέμπτη το βράδυ, την «αποκρουστική» θέση και την «επαναλαμβανόμενη μικροπρέπεια» της Ολλανδίας, η οποία πρότεινε να διενεργηθεί έρευνα για τους λόγους για τους οποίους ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού.

«Αυτός ο δημόσιος λόγος είναι αποκρουστικός στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή είναι ακριβώς η λέξη που του ταιριάζει: “αποκρουστικός”», δήλωσε ο Κόστα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λισαβόνα μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τη θέση που υποστήριξε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα, σύμφωνα με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να γίνει κατανοητό γιατί ορισμένες χώρες-μέλη δεν διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να ανταποκριθούν στην υγειονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον ολλανδικό Τύπο, ο Χούκστρα δήλωσε αρκετές φορές αυτή την εβδομάδα ότι ορισμένες χώρες θα έπρεπε να έχουν κάνει περισσότερη οικονομία τα τελευταία χρόνια ώστε να απορροφήσουν το κόστος της πανδημίας.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup, πριν απαγορευτούν τα ταξίδια λόγω κορονοϊού – EPA

«Αυτό το είδος απάντησης δείχνει απόλυτη αναισθησία και αυτή η επαναλαμβανόμενη μικροπρέπεια υπονομεύει πλήρως αυτό που αποτελεί το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συνιστά απειλή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης», πρόσθεσε ο Κόστα.

«Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει και πάλι ολλανδούς υπουργούς Οικονομικών όπως αυτούς που ακούσαμε το 2008 και στα χρόνια που ακολούθησαν», συνέχισε αναφερόμενος στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκάτοχο του Χούκστρα και πρώην πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος είχε έντονα επικριθεί από τις χώρες του Νότου της Ευρώπης για τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Προφανώς, ορισμένες χώρες αλλάζουν τα ονόματα διατηρώντας ανθρώπους με το ίδιο προφίλ», είπε ο Κόστα.

Σε επιστολή που απηύθυναν την, Τετάρτη, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι ηγέτες εννέα ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντόνιο Κόστα, κάλεσαν για την έκδοση “κορονοομολόγων”, προκειμένου να διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια για την αντιμετώπιση της έκτακτης υγειονομικής κρίσης που συγκλονίζει την Ευρώπη.

Η αμοιβαιοποίηση του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών επανέρχεται συχνά ως αίτημα χωρών με ιδιαίτερα αυξημένο χρέος του Νότου της Ευρώπης όπως η Πορτογαλία, αλλά προσκρούει στην επίμονη άρνηση χωρών του Βορρά.