Μια από τις φωτογραφίες της συναντησης Πάλμα - Γουολαντερ που προκάλεσαν ανατριχίλα στην Αγκυρα | Χ/@DefenceCyprus
Επικαιρότητα

Εξαλλοι οι Τούρκοι από την αμυντική συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ, αδυνατούν να το χωνέψουν

Σε ένα σημαντικό ορόσημο στη διμερή αμυντική σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο κύπριος υπουργός Αμυνας Βασίλης Πάλμας και η υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σελέστ Γουόλαντερ, υπέγραψαν προ ημερών Οδικό Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας - κάτι που ενόχλησε σφόδρα τον Ερντογάν και τα ανδρείκελά του στα Κατεχόμενα
Protagon Team

Με το που είδαν τις φωτογραφίες του υπουργού Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλη Πάλμα, με την υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σελέστ Γουόλαντερ, από την υπογραφή του Οδικού Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου -ΗΠΑ, στην Τουρκία έπεσε αμέσως και άλλο λάδι στη φωτιά που αντιαμερικανισμού που καίει στη γείτονα χώρα.

Πρώτο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών,  με επίσημη ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Τετάρτης, 11 Σεπτεμβρίου, βγήκε να καταδικάσει την υπογραφή του Οδικού Χάρτη, τονίζοντας ανερυθρίαστα ότι τέτοιου είδους κινήσεις δυσχεραίνουν την επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού!

«Αυτά τα βήματα των αρχών των ΗΠΑ σε βάρος της ασφάλειας της τουρκοκυπριακής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης τον περασμένο Ιούνιο για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με την ελληνοκυπριακή διοίκηση [όπως επιμένουν να αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία – χώρα-μέλος της ΕΕ] , υπονομεύουν την ουδέτερη θέση των ΗΠΑ έναντι της νήσου Κύπρου και δυσχεραίνουν την επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και παράλληλα ζητείται όπως επανεξεταστούν «πολιτικές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα»!!

Στην αντίδρασή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ επικαλείται και τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το κατοχικό καθεστώς στη Βόρεια Κύπρο («το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», όπως χωρίς ίχνος ντροπής αναφέρεται), δηλώνοντας ότι υποστηρίζει πλήρως «τη δικαιολογημένη αντίδραση των Αρχών» του ψευδοκράτους.

Και κλείνοντας, διαμηνύει ότι «η  Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ασφάλεια και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες…

Σειρά πήρε το υπουργείο Αμυνας της γείτονος, μέσω πηγών όμως και όχι επίσημης ανακοίνωσης, αφού ο υπουργός Γκιουλέρ βρίσκεται σε αποδρομή (το γιατί εδώ) :

«Καταδικάζουμε έντονα τη συμφωνία “Οδικού Χάρτη Αμυντικής Συνεργασίας” μεταξύ των ΗΠΑ και της “ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου”. Όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών μας, αυτά τα μέτρα που γίνονται κατά της ασφάλειας της τουρκοκυπριακής πλευράς υπονομεύουν την ουδέτερη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο νησί της Κύπρου.

»Σε αυτό το πλαίσιο -τονίζεται- θα πρέπει να επανεξεταστεί η προσέγγιση που αγνοεί την ‘ΤΔΒΚ’ και βλέπει την ‘ΕΔΝΚ’ ως τον μοναδικό εκπρόσωπο του νησιού. Αναμένουμε επίσης από τις ΗΠΑ, που μιλούν για δίκαιη και διαρκή ειρήνη στο νησί με κάθε ευκαιρία, να επιδείξουν αυτή τη στάση με την ουδέτερη προσέγγισή τους.

»Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για μια βιώσιμη λύση στο νησί είναι εφικτός μέσω μιας σχέσης συνεργασίας που βασίζεται στην “κυριαρχία, ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς”. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων με κάθε κόστος στο πλαίσιο των “συμφωνιών εγγυήσεων και συμμαχίας” τώρα και στο μέλλον, όπως στο παρελθόν», καταλήγουν και οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.