Γιατρός φροντίζει ασθενή με κορονοϊό σε νοσοκομείο του Παρισιού | Reuters
Επικαιρότητα

Εξακολουθεί να «θερίζει» ο κορονοϊός σε Βρετανία και Γαλλία

Πάνω από 26.000 οι θάνατοι στο Νησί, ξεπέρασαν τους 24.000 οι νεκροί σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων
Protagon Team

Βρετανία και Γαλλία εξακολουθούν να θρηνούν χιλιάδες νεκρούς, πάνω από τα «ψυχολογικά μαξιλαράκια» των 20-25 χιλιάδων θυμάτων.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Βρετανία από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού που καταγράφηκαν τόσο εντός των νοσοκομείων όσο και στην υπόλοιπη κοινότητα (κέντρα φροντίδας, γηροκομεία κ.α.) αντιστοιχεί σε 26.097, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ραμπ, στην καθιερωμένη ενημέρωση της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας, με βάση τα νέα δεδομένα από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

Ο υπουργός δήλωσε ότι από σήμερα, Τετάρτη, θα αναφέρονται οι θάνατοι από την πανδημία σε όλους τους χώρους φροντίδας, νοσοκομείων και μη, και πρόσθεσε ότι ο αριθμός που παρουσίασε σήμερα είναι 3.811 περισσότεροι θάνατοι σε σύγκριση με τον αριθμό που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση και αφορούσε μόνο τα νοσοκομεία.

Διευκρίνισε ότι οι επιπλέον αυτοί θάνατοι καταγράφηκαν κατά το διάστημα από 2 Μαρτίου μέχρι χθες. Σε ότι αφορά τους νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, αυτοί φτάνουν τους 765.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για θανάτους που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν περιστατικά θετικά στον κορονοϊό, ενώ ο αριθμός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος εάν υπολογιστούν θάνατοι από τον ιό που όμως δεν είχαν διαγνωστεί.

Ο Ραμπ επανέλαβε τα πέντε βασικά κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση πριν να αποφασίσει οποιαδήποτε άρση ή χαλάρωση του lockdown, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να διακινδυνευτεί μία νέα κορύφωση της πανδημίας και ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα στις αρχές Μαΐου, λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική συμβουλή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας , ο συνολικός αριθμός θανάτων είναι περίπου κατά 17% υψηλότερος από τα προηγούμενα δεδομένα.

Περίπου το ένα τρίτο όλων των κέντρων φροντίδας στην Αγγλία (πάνω από 4.500) δήλωσαν ότι είχαν επιβεβαιωμένα ή ύποπτα περιστατικά κορονοϊού.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά από 30-38% σημειώνονται στην βορειοανατολική και βορειοδυτική Αγγλία, στο Λονδίνο (το 33% των κέντρων φροντίδας), στα δυτικά Μίντλαντς και ακολουθούν το Γιόρκσαϊρ, νοτιοανατολική και ανατολική Αγγλία, ανατολικά Μίντλαντς (από 20-29%).

Αλλά και η Γαλλία φαίνεται πως εξακολουθεί να υφίσταται με τον πιο σκληρό τρόπο την πανδημία του κορονοϊού, αφού για ένα ακόμη 24ωρο, ο αριθμός των νεκρών εμφανίστηκε αυξημένος.

Συγκεκριμένα, οι Αρχές ανακοίνωσαν 427 νέους θανάτους, με τους οποίος ο συνολικός αριθμός των θυμάτων φτάνει τους 24.078.

Από αυτούς, 15.053 πολίτες κατέληξαν σε κάποιο νοσοκομείο της Γαλλίας, ενώ 9.034 έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στα γηροκομεία της χώρας.

Σήμερα, 26.834 ασθενείς Covid-19 εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Γαλλίας, με 1.070 πολίτες να εισάγονται σε κάποιο νοσοκομειακό ίδρυμα το τελευταίο 24ωρο.

Στο καλό νέο της ημέρας για τη Γαλλία, που ετοιμάζεται να άρει την αυστηρή καραντίνα στις 11 Μαΐου, η συνεχής μείωση των νοσηλευθέντων, καθώς οι ασθενείς που πήραν εξιτήριο από χθες ήταν περισσότεροι.