Ο πρόεδρος του ΠΙΣ σε παλαιότερη εμφάνισή του στο Οpen | YouTube
Επικαιρότητα

Εξαδάκτυλος για δήλωση Κοτανίδου: Αν είχαμε χάσει την μπάλα θα είχαμε γίνει Πορτογαλία

Κάποιοι, τόνισε σε δηλώσεις του στο Οpen ο πρόεδρος του ΠΙΣ, εισηγούνται πράγματα που θα μας οδηγήσουν στην καταστροφή, χωρίς να τους κατονομάσει
Protagon Team

Αν είχαμε χάσει την μπάλα, θα είχαμε γίνει Πορτογαλία. Αυτή ήταν η απάντηση από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου –και μέλος της Επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας– Αθανάσιο Εξάδάκτυλο στην Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό» (και επίσης μέλος της Επιτροπής), η οποία βγήκε δημόσια να πει ότι η Επιτροπή «έχει χάσει τον δρόμο της» και οδηγείται σε λανθασμένες αποφάσεις.

«Ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο, όπως λέω εγώ, κάπου στη μέση χάσαμε αυτόν τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες που δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί τις περισσότερες σε κάποιες λάθος αποφάσεις και δυστυχώς στη λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων», ήταν η διατύπωση της κυρίας Κοτανίδου την οποία κλήθηκε να σχολιάσει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ εξέφρασε τη διαφωνία του με την ανωτέρω τοποθέτηση της κυρίας Κοτανίδου, τονίζοντας πως δεν βοηθά να λέγονται τέτοια πράγματα αυτή την κρίσιμη για την εξέλιξη τη πανδημίας περίοδο.

Αναγνωρίζοντας την κόπωση που υπάρχει τόσο στους πολίτες, όσο και στους επιστήμονες και τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» με τον κορονοϊό -όπως η καθηγήτρια Κοτανίδου-  ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της Επιτροπής για την ανάσχεση της διασποράς του ιού, επικαλούμενος τις επιδόσεις της Ελλάδας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οπως μάλιστα είπε, τα μέλη της δέχονται επιθέσεις και σταθερή αμφισβήτηση από κάποιους των οποίων οι αντιπροτάσεις, όποτε αυτές έχουν ακουστεί ή εφαρμοστεί, έχουν οδηγήσει σε τραγωδίες και θα οδηγούσαν σε τεράστια διασπορά της νόσου και στη χώρα μας με καταστροφικά αποτελέσματα.

Κάποιοι, επανέλαβε στην τηλεοπτική του εμφάνιση στο Οpen ο κ. Εξαδάκτυλος, εισηγούνται πράγματα που θα μας οδηγούσαν στην καταστροφή και κληθείς να διευκρινίσει περαιτέρω ποιοι και τι ακριβώς προτείνουν, δεν  θέλησε να δώσει συνέχεια, λέγοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια δημόσια συζήτηση.

Στις ερωτήσεις των παρουσιαστών της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του καναλιού, ο κ. Εξαδάκτυλος έκανε λόγο για εισηγήσεις (από επιστήμονες και άλλους – όχι όμως μέλη της Επιτροπής, όπως διευκρίνισε) να ακυρωθεί η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα,  να ανοίξουν τα πάντα και να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς στις φυσιολογικές μας δραστηριότητες. Με τέτοιες λογικές όμως, υπογράμμισε, ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα θα ανατραπεί με ολέθριες συνέπειες.