Ακρως ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις για τη μετάδοση του κορονοϊού στην Αττική, όπως καταγράφονται από τα αστικά λύματα, οι οποίες μάλιστα έρχονται να προστεθούν σε άλλες ενδείξεις για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων.
Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι η αύξηση στα λύματα «φωτογραφίζει» τη δυναμική του ιού των επόμενων εβδομάδων, η κατάσταση φτάνει να γίνεται έως και επικίνδυνη.
Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στο Mega, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης τόνισε ότι η κατάσταση στην Αττική επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς.
«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε, όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν από 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%», είπε σχετικά.
Πρόσθεσε για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα ότι «τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα, γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη».
Ακόμη, διευκρίνισε ότι «οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα δούμε τετραψήφιο νούμερο».
Αναφορικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε: «Κάνουμε ανάλυση στα λύματα και πιστεύουμε ότι θα βρούμε μέσα από γονιδιωματική ανάλυση τα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα και πιθανώς νέες μεταλλάξεις. Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η αυστηροποίηση στους περιορισμούς της μετακίνησης και η αύξηση της τηλεργασίας μπορούν να εμποδίσουν τη διάδοση».