Δίπλα στην οδυνηρή πραγματικότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων στην καρδιά αυτού που λέμε καθημερινότητα, σε πλατείες, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις, πρέπει πλέον να συνηθίσουμε την πλημμυρίδα ψευδών ειδήσεων που τις συνοδεύουν από τα πρώτα λεπτά. Ενα μακάβριο και χυδαίο παιχνίδι στις πλάτες των θυμάτων και των οικογενειών του και με πεδίο δράσης τα social media.
Μέσα στα δεκάδες μηνύματα πένθους και αγωνίας στα κοινωνικά δίκτυα εμφανίζονται -και ακόμα χειρότερα διαδίδονται με απίστευτους ρυθμούς- «ειδήσεις», «πληροφορίες», ή απλά ψεύτικα μηνύματα πένθους.
Η -όπως όλα δείχνουν- τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ δεν ήταν εξαίρεση. Βοηθούσε ίσως και το ότι το κοινό και τα θύματα ήταν σε μεγάλο αριθμό έφηβοι.
Λίγο μετά την επίθεση κυκλοφόρησε η πληροφορία, όπως σε αυτό το tweet παρακάτω, ότι ένας ένοπλος είχε εντοπιστεί κοντά σε νοσοκομείο έξω από το Μάντσεστερ. Γράφτηκε μάλιστα και από δύο βρετανικές εφημερίδες, την Daily Express και την Daily Star.
Δεν ίσχυε και το νοσοκομείο εξέδωσε διάψευση, γράφουν οι New York Times.
Αν όμως αυτό μπορεί απλώς να οφείλεται σε σύγχυση των δημοσιογράφων την ώρα ενός πολύ δύσκολου περιστατικού (που και πάλι δεν θα πρέπει να είναι δικαιολογημένη), το διαδικτυακό παιχνίδι με τα θύματα μόνο εξοργιστικό μπορεί να είναι.
Το ότι η αστυνομία σε αυτές τις περιπτώσεις προχωρά πολύ προσεκτικά, δεν ανακοινώνει ονόματα θυμάτων και δεν δίνει φωτογραφίες πριν ενημερώσει τους οικείους τους, έγινε αφορμή για κύμα ψευδών πληροφοριών.
Εύκολα αποδεικνύεται ότι δεν ισχύει, δύσκολα όμως το βγάζεις από το μυαλό όσων επιπόλαιων έκαναν like ή retweet στην αγωνιώδη έκκληση.
Το Buzzfeed αναφέρεται σε ένα tweet που κυκλοφόρησε με ένα κολάζ από νεαρά πρόσωπα τα οποία υποτίθεται σκοτώθηκαν στην επίθεση. Αποδείχτηκε ότι ήταν άσχετα με την επίθεση πρόσωπα, πολλοί και πολλές έχουν δημοφιλή κανάλια στο YouTube και -όλοι και όλες- καλά στην υγεία τους.
«Θύμα» της επίθεσης ήταν αυτό το αγοράκι που υποτίθεται ότι χάθηκε και δεν μπορούσαν να το εντοπίσουν οι γονείς του. Είναι μια φωτογραφία από παρουσίαση ρούχων για παιδιά με σύνδρομο Down και αυτή άσχετη με την επίθεση.
Ομως και η ίδια η Αριάνα Γκράντε έπεσε θύμα αυτών των ψευδών αναφορών. Κυκλοφόρησε μια φωτογραφία με την ίδια ταλαιπωρημένη που δήθεν ήταν λίγη ώρα μετά την επίθεση. Αποδείχτηκε –και αυτή αρκετά γρήγορα- ότι ήταν φωτογραφία της από το 2015 από γυρίσματα κινηματογραφικής ταινίας.