| SOOC
Επικαιρότητα

Eκπληκτη για τη σύλληψή της δηλώνει η Εύα Καϊλή: «Είμαι αθώα – δεν πήρα λεφτά από το Κατάρ»

Φέρεται να κράτησε αποστάσεις από τον σύζυγό της, ισχυριζόμενη ότι του είχε επιστήσει την προσοχή για τις σχέσεις του με τους Καταριανούς. Την Τετάρτη η απόφαση για την προφυλάκισή της ή μη. Ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες
Protagon Team

Αθώα δηλώνει μέσω του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, η Εύα Καϊλή για τις κατηγορίες σε βάρος της στην υπόθεση του Qatargate που την οδήγησαν κρατούμενη στις βελγικές φυλακές.

Σε δηλώσεις του στο Οpen, o κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα και επέμεινε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που της προσάπτονται.

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση -ρητά και κατηγορηματικά- με χρηματισμούς από το Κατάρ, αυτή είναι η θέση της. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά, γιατί μου το είπε και η αδελφή της η κα Μαγδαλένα Καϊλή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τον πατέρα της συλληφθείσας ευρωβουλευτού, Αλέξανδρο Καϊλή, σημείωσε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές, κάτι που σημαίνει ότι «είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα», αλλά «όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του».

Η ίδια η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών Alpha και Star Channel (επικαλούμενοι πληροφορίες από τον βελγικό Τύπο), φέρεται να εξέφρασε την έκπληξή της για το γεγονός ότι συνελήφθη σε σχέση με το Qatargate.

Κατά τις ίδιες μάλιστα πηγές, φέρεται να κράτησε αποστάσεις από τον σύζυγό της, ισχυριζόμενη ότι του είχε επιστήσει την προσοχή για τις σχέσεις του με τους Καταριανούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Star, η Εύα Καϊλή επιβεβαίωσε ότι ο σύζυγός της με τον Παντσέρι είχαν επαφές με το Κατάρ, τονίζοντας ότι του είχε ζητήσει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τις εν λόγω επαφές, ενώ αρνείται πως γνώριζε  τις ακριβείς κινήσεις-διασυνδέσεις  του.

Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, η ευρωβουλευτής φέρεται να κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης και να παραμείνει υπό αυστηρή επιτήρηση φορώντας«βραχιολάκι», κάτι όμως που απορρίφθηκε.

Tην Τετάρτη, η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες για το Qatargate θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η oμοσπονδιακή εισαγγελία σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

»Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Οπως επίσης αναφέρεται, σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση οργάνωση, ραγματοποιήθηκαν νέες έρευνες  το απόγευμα της Δευτέρας.

Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής αναζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα.

Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι νομικές διατάξεις για έρευνες σε σπίτια βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους. Με συγκεκριμένους όρους, σε περίπτωση που η έρευνα διεξήχθη από το Βέλγιο σε έναν Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμοστούν οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που χορηγούνται στους Βέλγους βουλευτές. Για να διεξαχθεί έρευνα σε Βέλγο ευρωβουλευτή, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και παρουσία του προέδρου της ενδιαφερόμενης συνέλευσης (στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Και οι δύο προϋποθέσεις λοιπόν πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα αυτά έγιναν με άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του κοινοβουλίου επισημαίνει η ανακοίνωση.

Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αδικήματος «επ’ αυτοφώρω» καθιστά επίσης δυνατόν το να ενεργούν, και ιδίως για τη διεξαγωγή ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας.

Κύπριος ευρωβουλευτής: Αρνήθηκα να καταθέσω τροπολογίες που μου ζητήθηκαν για το Κατάρ

Εν τω μεταξύ, ο κύπριος ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, δήλωσε ότι τον είχε προσεγγίσει η Εύα Καϊλή για να ψηφίσει τροπολογίες που αφορούσαν το Κατάρ, αλλά, όπως είπε, της απάντησε αρνητικά.

Ο ευρωβουλευτής εξήγησε ότι είχε προσεγγιστεί από την Εύα Καϊλή για να ψηφίσει υπέρ τροπολογιών για έκθεση που αφορούσε το Κατάρ η οποία ήταν καταδικαστική.

«Αυτό συμβαίνει μεταξύ συναδέλφων. Όταν είδα τις τροπολογίες και αφορούσαν το Κατάρ, μπήκαν ψύλλοι στα αυτά μου και πήρα τηλέφωνο τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, τον κ. Κορνηλίου, και του είπα ότι σαν Κύπρος δεν πρέπει να ασχοληθούμε. Η τροπολογία θα έλεγε ότι το Κατάρ δεν ήταν τόσο αυστηρό στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάταξης της ομοφυλοφιλίας. Αφορούσε θέματα που θα νέρωναν το αυστηρό ύφος της έκθεσης», περιέγραψε

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Φουρλάς αναφέρει:

«Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ραγδαίες εξελίξεις που έχουν ακολουθήσει, θέλω να αναφέρω τα ακόλουθα: Στις 13 Οκτωβρίου επικοινώνησαν από το γραφείο της κα Καϊλή με την παράκληση να καταθέσω δύο τροπολογίες, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών στην οποία είμαι αναπληρωματικό μέλος. Το περιεχόμενο των τροπολογιών αφορούσε εργασιακά θέματα στο Κατάρ χαιρετίζοντας τα άλματα προόδου που έκανε η χώρα.

Μετά από επικοινωνία και συντονισμό και με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κορνήλιο Κορνηλίου, αρνήθηκα να καταθέσω τις συγκεκριμένες τροπολογίες αφού θεώρησα ότι ήταν ενάντια στις δικές μου θέσεις όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ. Μάλιστα, είχε προηγηθεί και συγκεκριμένη Ερώτησή μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 11 Μαρτίου το 2021 για τους θανάτους εργαζομένων μεταναστών στη χώρα.

Νιώθω ιδιαίτερα θιγμένος και απογοητευμένος με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση. Χαίρομαι που δεν επέτρεψα σε κανέναν να με χρησιμοποιήσει για τους δικούς του σκοπούς.

Η Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ξεπουλιούνται. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και για αυτό δεν θα ήθελα να προβώ σε περαιτέρω δηλώσεις. Είμαι σίγουρος ότι αν βρεθούν ενοχοποιητικά στοιχεία θα αποδοθεί δικαιοσύνη».