Ανακαταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει την Τρίτη στο 14% των εκλογικών τμημάτων στη Γεωργία, όπου η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση κατηγορεί το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.
Οι αρχές «θα κάνουν ανακαταμέτρηση των ψήφων σε πέντε εκλογικά τμήματα κάθε εκλογικής περιφέρειας», σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τιφλίδα να ξεκινήσει έρευνες για τις κατηγορίες για παρατυπίες στις εκλογές.
Ανταποκρινόμενοι σε αίτημα της αντιπολίτευσης και της προέδρου της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί διαδήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας για να καταδικάσουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε το κόμμα που κυβερνά τη χώρα από το 2012.
Το Γεωργιανό Ονειρο κατηγορείται από τους αντιπολιτευόμενους ότι προσανατολίζει τη χώρα προς τη Μόσχα.
Η Ζουραμπισβίλι κατήγγειλε «εξελιγμένες» μεθόδους παρατυπιών που ήταν παρόμοιες, σύμφωνα με την ίδια, με αυτές που ακολουθούνται στη Ρωσία.
«Είναι πολύ δύσκολο να κατηγορήσεις μια κυβέρνηση», «αλλά η μεθοδολογία, ήταν ρωσική», δήλωσε η αρχηγός του γεωργιανού κράτους σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε τις «αβάσιμες κατηγορίες» και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας του στην εκλογική διαδικασία στη Γεωργία.
Ορμπαν: «Ελεύθερες και δημοκρατικές» οι εκλογές
Παρά το αίτημα της ΕΕ για διερεύνηση των κατηγοριών για παρατυπίες στις βουλευτικές εκλογές, ο Βίκτορ Ορμπαν, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία του ευρωπαϊκού μπλοκ, επισκέπτεται τη Γεωργία, όπου έφτασε τη Δευτέρα, το βράδυ, για να εκφράσει την υποστήριξή του στη γεωργιανή κυβέρνηση έναντι των κατηγοριών για παρατυπίες στις εκλογές.
«Ελεύθερες και «δημοκρατικές» ήταν οι εκλογές τις οποίες κέρδισε το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα και αμφισβήτησε η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, δήλωσε από την Τιφλίδα ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος συνεχάρη τον γεωργιανό ομόλογό του Ιρακλί Κομπαχίτζε.
Σας «συγχαίρω που ψηφίσατε υπέρ της ειρήνης» και που «δεν επιτρέψατε η χώρα σας να γίνει μια δεύτερη Ουκρανία», πρόσθεσε ο μόνος ηγέτης χώρας-μέλους της ΕΕ που χαιρέτισε τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γεωργία, σημειώνοντας ότι «αν είχαν κερδίσει οι φιλελεύθεροι», οι Βρυξέλλες «θα έλεγαν ότι ήταν δημοκρατικές» οι εκλογές.
Διεθνή έρευνα ζήτησε η πρόεδρος της χώρας
Η Ζουραμπισβίλι ζήτησε την Τρίτη την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου.
«Οι εκλογές κλάπηκαν», δήλωσε η φιλοευρωπαία γεωργιανή πρόεδρος στο ραδιοφωνικό δίκτυο Rfi. Αλλά, όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο μερικής επανακαταμέτρησης των ψήφων από την Εκλογική Επιτροπή, η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι εμφανίσθηκε επιφυλακτική: «...δεν περιμένω τίποτε από την Εκλογική Επιτροπή, η οποία βρίσκεται τελείως στα χέρια του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία.
»Αλλά ένας δρόμος, με την βοήθεια και την υποστήριξη των ευρωπαίων και των αμερικανών εταίρων μας… θα ήταν αυτό να υποστηριχθεί από μία διεθνή έρευνα», είπε ζητώντας «πολύ ισχυρή πίεση της διεθνούς κοινότητας επί των αρχών (της Γεωργίας) για να αποδεχθούν την πραγματική και πλήρη επανεξέταση των αποτελεσμάτων» των εκλογών. Αλλο ενδεχόμενο θα ήταν, σύμφωνα με την πρόεδρο, η επανάληψη των εκλογών.
Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, για την οποία το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προϊόν μίας «ειδικής ρωσικής επιχείρησης», θεωρεί ότι το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε περί το 40% των ψήφων, όπως έδειξαν τα δύο exit polls που προέβλεψαν ότι η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.