Ανδρουλάκης και Παπανδρέου θα δώσουν τη μάχη για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ | SOOC/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πρωτιά Ανδρουλάκη, δεύτερος ο Παπανδρέου

«Η δημοκρατική παράταξη απόψε επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής που εξασφάλισε την πρώτη θέση με ποσοστό 37,11% και διαφορά πάνω από εννέα μονάδες από τον πρώην Πρωθυπουργό, ο οποίος κάλεσε σε συσπείρωση για τη β' Κυριακή. Πού εντοπίστηκαν οι δυνάμεις και οι αδυναμίες των υποψηφίων
Protagon Team

Ολοι συμφώνησαν ότι ήταν μια καθοριστική, αν όχι ιστορική, στιγμή για την Κεντροαριστερά. Το πρωτοφανές πλήθος που έσπευσε στις κάλπες, εν μέσω πανδημίας, για να εκλέξει τον επόμενο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής, όχι μόνο ξεπέρασε αυτό των εκλογών του 2017 —όταν στη διαδικασία συμμετείχαν δύο κοινοβουλευτικά κόμματα— αλλά θεωρήθηκε ικανό να προικίσει τον νέο πρόεδρο με μια επιταγή αλλαγής του πολιτικού χάρτη. Το ποιος θα είναι αυτός θα το μάθουμε, καθώς φαίνεται, το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου.

Συνολικά ψήφισαν περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι, πολύ πιο πάνω από τους 212.000 ψηφοφόρους του 2017. Τα πρώτα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν λίγο μετά τις 9.30 μ.μ. της Κυριακής και επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά ότι επρόκειτο για μια μάχη μεταξύ τριών, η οποία όμως γρήγορα έδειξε πως είναι μάχη ένας συν δύο: Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ισχυρό προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο αν και μειώθηκε πέριξ των εννέα ποσοστιαίων μονάδων καθώς προχωρούσε η ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων της Αττικής, δεν φαινόταν να μπορεί να αλλάξει —στον αντίποδα, Γιώργος Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος έδιναν όλη τη βραδιά μάχη ψήφο με ψήφο για τη δεύτερη θέση, με τον πρώην Πρωθυπουργό να την εξασφαλίζει στο τέλος, με μια διαφορά 1%.

Κατά τις 12:45 μετά τα μεσάνυχτα, ο κ. Ανδρουλάκης βγήκε από το γραφείο του στην οδό Ιπποκράτους και εμφανώς συγκινημένος δήλωσε: «Η δημοκρατική παράταξη απόψε επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει».

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε μνεία στην ενότητα της παράταξης ως παρακαταθήκη και της Φώφης Γεννηματά και ουσιαστικά έκανε δηλώσεις ως εν αναμονή αρχηγός: «Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου, που δώσαμε έναν αγώνα με πολιτικό πολιτισμό, με αξιοπρέπεια και ενότητα. Την ενότητα που είναι και η βασική παρακαταθήκη της αείμνηστης προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά. Από την αρχή αυτής της προσπάθειας, είπα ότι η δύναμή μου είναι η βάση της Παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή. Θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την τιμή που μου έκαναν και δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εντολή τους για ανανέωση, για ενότητα και πολιτική αυτονομία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης λίγο μετά τον πανηγυρικό λόγο του, αργά τη νύχτα της Κυριακής (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αμέσως μετά, ο κ. Παπανδρέου έκανε δήλωση από το Ίδρυμα «Παπανδρέου», από όπου παρακολούθησε τα αποτελέσματα. Ο πρώην Πρωθυπουργός είπε ότι στόχος ήταν η κινητοποίηση πολιτών για να συμμετάσχουν στη διαδικασία και δήλωσε έτοιμος να διεκδικήσει την αρχηγία την επόμενη Κυριακή.

«Πετύχαμε τον στόχο να κινητοποιήσουμε μεγάλο μέρος των προοδευτικών πολιτών. Όσοι μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξής μας. Σας καλώ όλους στη μάχη της επόμενης Κυριακής», είπε.

O Γιώργος Παπανδρέου στις δηλώσεις του (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ)

Τρίτος μίλησε ο κ. Λοβέρδος. «Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν. Το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη έχει μέλλον. Συνεχίζω δυνατά, με σεμνότητα και ενότητα», είπε.

Από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, στις 9.30 μ.μ., η πρωτιά του κ. Ανδρουλάκη ήταν ξεκάθαρη· απλώς το αρχικό 40,1% «διόρθωσε» προς το 37%. Ο κ. Παπανδρέου είχε ένα ελαφρύ προβάδισμα για τη δεύτερη θέση, με τον κ. Λοβέρδο να ακολουθεί.

Λίγο μετά τη 1 π.μ. της Δευτέρας πια, τα ποσοστά ήταν: Ν. Ανδρουλάκης 37,11%, Γ. Παπανδρέου 27,6%, Αν. Λοβέρδος 26,6%, Παύλος Χρηστίδης 3,25%, Χάρης Καστανίδης 2,97% και Παύλος Γερουλάνος 2,97%.

Πού κέρδιζε ποιος

Αυτή η εικόνα ήταν σχεδόν απαράλλαχτη όλη τη νύχτα —με εξαίρεση ίσως την αξιοσημείωτη αναρρίχηση στην τέταρτη θέση του κ. Χρηστίδη, μολονότι αρχικά τέταρτος εμφανιζόταν ο κ. Καστανίδης, αλλά υποχώρησε όταν έγινε η ενσωμάτωση των ψήφων από την Περιφέρεια Αττικής.

Οι ψήφοι από την περιοχή της πρωτεύουσας ήταν και αυτές που καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα, κυρίως ως προς το εύρος της επικράτησης του κ. Ανδρουλάκη αλλά και το ποιος θα κατακτούσε τη δεύτερη θέση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά του κ. Λοβέρδου, μόνο στην Αττική ήταν στο 33,2%, του κ. Παπανδρέου στο 29,3% και του κ. Ανδρουλάκη, τρίτου, στο 27,9%. Ομως ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ είχε στη Βόρεια Ελλάδα ένα εντυπωσιακό 38% και αντίστοιχα ποσοστά στα νησιά, στη Θεσσαλία, στην Ηπειρο και στην Πελοπόννησο, ενώ στην Κρήτη το ποσοστό του εκτοξεύτηκε στο 61,38%. Στην Κρήτη ο κ. Λοβέρδος πήρε μόλις 10%, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Παπανδρέου πήρε μόλις 22%. Ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν πρώτος μόνο στη Δυτική Ελλάδα. Οι ψήφοι του κ. Λοβέρδου στην Αττική δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την αρνητική εικόνα που είχε διαμορφώσει από την περιφέρεια, ενώ και στην Κεντρική Μακεδονία δεν πήγε όσο καλά ήλπιζε. Ο κ. Ανδρουλάκης κατάφερε να έχει ένα 27,9% στην Αττική που χαρακτηρίστηκε από αναλυτές ως ποσοστό «αντοχής».

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος σχολίασε ότι «η εκστρατεία που έκανε ο κ. Ανδρουλάκης, κυνηγώντας την περιφέρεια περισσότερο από την Αθήνα, του έδωσε ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα εκεί, χωρίς να υστερεί και στην Αθήνα. Το θέμα είναι τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο».

Το χρονικό των αποτελεσμάτων

Τα πρώτα αποτελέσματα, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 40,55% εκλογικών τμημάτων —και με τη σημαντική υποσημείωση ότι πρόκειται για τμήματα της περιφέρειας (ποσοστό ενσωμάτωσης μόλις 3% για την Αττική και ενσωμάτωση 15% των ψήφων)— έδιναν στον κ. Ανδρουλάκη ένα καθοριστικό προβάδισμα. Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, o ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ έπαιρνε ένα 40,1%, ενώ ακολουθούσαν ο κ. Παπανδρέου με 26,78% και ο κ. Λοβέρδος 24,13%. Την εξάδα συμπλήρωναν οι Χάρης Καστανίδης με 3,63%, Παύλος Χρηστίδης με 3,21% και Παύλος Γερουλάνος με 2,13%.

Λίγο μετά τις 10 μ.μ. στο 56% της ενσωμάτωσης ο κ. Ανδρουλακης είχε υποχωρήσει στο 39,6%, ο κ. Παπανδρέου είχε πάει στο 26,3 και ο κ. Λοβερδος, ο οποίος ποντάριζε από την αρχή στις ψήφους των αστικών κέντρων, ήταν στο 24,8%.

Στις 10.25 μ.μ. και στο 64,68% των εκλογικών τμημάτων, το ποσοστό του κ. Ανδρουλάκη είχε πέσει στο 38,64%, ενώ ο κ. Παπανδρέου ήταν στο 27,02% και ο κ. Λοβέρδος στο 24,71%.

Παρά το γεγονός ότι από την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων των αστικών κέντρων φαινόταν ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε κάποιες απώλειες, ο ίδιος επέσπευσε την προγραμματισμένη για τις 11.30 μ.μ. άφιξή του στο γραφείο του στην Ιπποκράτους, κοντά στη Χαριλάου Τρικούπη, και εμφανίστηκε μία ώρα νωρίτερα, πανηγυρίζοντας: «Ολα καλά!»

O Νίκος Ανδρουλάκης καταφθάνοντας στο γραφείο του (ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

«Ακόμα είμαστε στην αρχή της καταμέτρησης» ανέφεραν από την πλευρά τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, το επιτελείο του οποίου εκτίμησε νωρίτερα ότι θα κερδίσει την πρωτιά.

Η ενσωμάτωση της Αθήνας

Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. σε ποσοστό ενσωμάτωσης 73,37% των εκλογικών τμημάτων, ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ελάμβανε ένα ποσοστό 37,89%, ενώ ο κ. Παπανδρέου ήταν στο 27,52% και ο κ. Λοβέρδος στο 25,20%. Καθώς η Αττική συνέχιζε να δίνει αποτελέσματα, τα ποσοστά άλλαζαν, όχι ως προς την τελική κατάταξη αλλά ως προς το εύρος της επικράτησης του κ. Ανδρουλάκη: Στο 74,91% των εκλογικών τμημάτων ο κ. Ανδρουλάκης είχε υποχωρήσει στο 37,5%, ενώ ο κ. Παπανδρέου ήταν στο 27,56% και ο κ. Λοβέρδος στο 25,57%· στο 80,38% τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 37,33%, 27,72% και 25,76%· στο 82,76% των εκλογικών τμημάτων ο κ. Ανδρουλακης ήταν στο 37,3%, ο κ. Παπανδρέου στο 27,73% και ο κ. Λοβέρδος στο 25,82%· στο 86,21% των εκλογικών τμημάτων ο κ. Ανδρουλάκης είχε πέσει στο 37,05%, ενώ ο κ. Παπανδρέου ήταν στο 27,8% και ο κ. Λοβέρδος στο 26,01%· λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, στο 88,23% των εκλογικών τμημάτων, το ποσοστό του κ. Ανδρουλάκη «τρύπησε» το όριο του 37% και υποχώρησε στο 36,86%, ενώ ο κ. Παπανδρέου ήταν στο 27,79% και ο κ. Λοβέρδος στο 26,13%.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το θέμα δεν ήταν πια η πρωτιά, αλλά η απόσταση από τον δεύτερο, καθώς και ποιος θα είναι δεύτερος, με τη διαφορά ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Λοβέρδο να είναι μόλις στις 4.000 ψήφους.