| Shutterstock
Επικαιρότητα

Εκλογές 2023: Από 34,7% έως 41,6% η ΝΔ, από 16% έως 18,2% ο ΣΥΡΙΖΑ στο «poll of polls»

Το «γκάλοπ των γκάλοπ» με βάση τα δεδομένα που συνέλεξαν επτά εταιρείες δημοσκοπήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής η ΕΡΤ. Προβλέπει επτακομματική Βουλή και ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στο βασικό σενάριο
Protagon Team

Το τελευταία μεγάλη έρευνα πριν από τις εθνικές εκλογές, με βάση τα δεδομένα επτά εταιριών δημοσκοπήσεων, μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής η ΕΡΤ.

Στη μέση πρόθεση ψήφου (μέσος όρος από τα δεδομένα των εταιριών το διάστημα 13-23 Ιουνίου) τα εκλογικά όρια της Νέας Δημοκρατίας κινούνται από το 34,7% (κατώτερο) μέχρι και 41,6% (ανώτερο) ενώ του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται από το 16,3% (κατώτερο) μέχρι και 18,2% (ανώτερο).

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κινείται σε ποσοστά από 10,0% έως 12,2%, το ΚΚΕ από 6,1% έως 7,6% και η Ελληνική Λύση από 3,3% έως 3,7%.

Αναλυτικότερα, τα ποσοστά είναι:

Το συγκεκριμένο εύρημα παρουσιάζεται στις δύο παρακάτω κάρτες –στη δεύτερη καταγράφονται τα ποσοστά των κομμάτων που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στη Βουλή του Μαΐου:

Η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, η οποία αφορά σε δεδομένα που συλλέχθηκαν στις 22 και στις 23 Ιουνίου, έχει ως ακολούθως:

Η σχετική κάρτα:

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η κάλπη της Κυριακής να «δώσει» επτακομματική Βουλή, εντός της οποίας βρίσκονται η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, αλλά όχι το ΜέΡΑ25.

Ο διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης Παναγιώτης Κουστένης, ο οποίος υπογράφει την έρευνα, δήλωσε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» πως «είναι αρκετές οι πιθανότητες για την εξακομματική και την οκτακομματική (Βουλή)» αλλά και ότι δεν μπορεί να βγει εκτός κάδρου «το ακραίο σενάριο» τα κόμματα που θα καταφέρουν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο να είναι πέντε.

«Μπορεί η πληθώρα κομμάτων να οδηγήσει σε αλληλεξουδετέρωση. Φαίνεται ότι έχουμε κάποια κόμματα που βρίσκονται στο μεταίχμιο του 3% αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα γίνει η διασπορά. Είναι ικανή να τα αφήσει όλα εκτός Βουλής ή να τα βάλει όλα εντός; Δεν μπορούν να αποκλειστούν και τα δύο σενάρια, όσο υπερβολικά κι αν ακούγονται», τόνισε.

«Εχουμε πάρει τους μέσους όρους, με βάση την εκτίμηση εκλογικής επιρροής, και είδαμε ότι υπάρχουν έξι κόμματα των οποίων ο μέσος όρος είναι εμφανώς πάνω από το 3,5%. Δηλαδή τα τέσσερα βασικά και μαζί η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας. Οπότε, θεωρώντας ότι αυτά τα δύο κόμματα κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται ότι διεκδικούν την είσοδο στη Βουλή, εξετάζουμε ως μίνιμουμ σενάριο την εξακομματική Βουλή», εξήγησε στη συνέχεια.

Τα σενάρια της κατανομής των εδρών

Σε περίπτωση εξακομματικής Βουλής οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής, σύμφωνα με το «γκάλοπ των γκάλοπ»:

Σε περίπτωση επτακομματικής Βουλής, οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής:

Σε περίπτωση οκτακομματικής Βουλής, οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής:

Η σχετική κάρτα:

Τα στοιχεία που ενσωμάτωσε η έρευνα της ΕΡΤ αντλήθηκαν από τις δημοσκοπήσεις των Alco, GPO, Marc, Metron Analysis, MRB, Pulse και RASS, περιλαμβανομένων των γκάλοπ των εταιρειών τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή (βλ. σχετικά θέματα παρακάτω). Η Prorata δεν διενήργησε δημοσκοπήσεις την εξεταζόμενη περίοδο, όπως αναφέρθηκε.