Ο όρος μπονσάι σημαίνει κατά κυριολεξία στα ιαπωνικά «δέντρο σε δοχείο» | Wikipedia
Επικαιρότητα

Εκλεψαν μπονσάι ηλικίας 400 ετών από ζευγάρι συλλεκτών στην Ιαπωνία

Η αξία των μικροσκοπικών δέντρων υπερβαίνει τα 105.000 ευρώ, γι' αυτό και το ζευγάρι έδωσε οδηγίες στους κλέφτες που τους πήραν τα «παιδιά τους» ως προς το πώς να τα φροντίζουν για να μην μαραθούν
Protagon Team

Στόχος κλεφτών έγινε ένα ζευγάρι Ιαπώνων που διατηρεί αιωνόβια δέντρα μπονσάι στο κήπο του, στη Σαϊτάμα, προάστιο του Τόκιο.

Οι κλέφτες αφαίρεσαν από την αυλή του ζεύγους Ιμούρα εφτά μπονσάι, συνολικής αξίας 105.000 ευρώ.

Ένα από αυτά τα δέντρα είναι ηλικίας 400 ετών και για αιώνες περνούσε από γενιά σε γενιά. Το ζευγάρι κάνει τώρα έκκληση προς τους άγνωστους δράστες να φροντίζουν τα δέντρα που έκλεψαν και τους δίνουν, διαδικτυακά, οδηγίες.

«Το Shimpaku μας έζησε για 400 χρόνια. Χρειάζεται φροντίδα και δεν θα αντέξει ούτε μία εβδομάδα χωρίς νερό», έγραψε η κυρία Φουγιούμι Ιμούρα στο Facebook, στις 24 Ιανουαρίου.

«Μπορεί να ζήσει για πάντα, ακόμα και αφότου πεθάνουμε. Θέλω όποιος το πήρε να εξασφαλίσει ότι θα ποτίζεται σωστά». «Δεν υπάρχουν λόγια για το πως νιώθουμε. Είναι πολύτιμα για εμάς», δήλωσε ο σύζυγός της, Σέιτζι Ιμούρα.

Η έκκληση του ζεύγους με σχετική τους ανάρτηση στο Facebook

Σύμφωνα με το CNN, μόνο το ένα εξ’ αυτών, το Shimpaku Juniper ξεπερνά σε αξία τα 80.000 ευρώ.

Ο όρος μπονσάι σημαίνει κατά κυριολεξία στα ιαπωνικά «δέντρο σε δοχείο» και περιγράφει την τέχνη της καλλιέργειας δέντρων σε γλάστρες.

Οι πρώτες αναφορές για μπονσάι έρχονται από την εποχή της Δυναστείας των Χαν στην Κίνα.

Δεν είναι ούτε λουλούδι ούτε φυτό εσωτερικού χώρου, αλλά ένα δέντρο και κατά συνέπεια έχει κάποιες ιδιαιτερότητες.

Το κάθε δέντρο έχει τις δικές του ανάγκες για έκθεση στον ήλιο, σε τύπο χώματος, σε συχνότητα ποτίσματος κλπ

Τα δέντρα αυτά ζουν πολύ περισσότερα χρόνια από τα αντίστοιχα είδη στη φύση – ακόμα και 500 ή 1000 χρόνια.

«Είμαστε συντετριμμένοι αλλά θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα μπονσάι μας», λέει η κυρία Ιμούρα. «Θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να φροντίζουμε δέντρα που αξίζουν τον έπαινο όλων».

Το Shimpaku Juniper ξεπερνά σε αξία τα 80.000 ευρώ

Η κλοπή έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων με πολλούς να έχουν κινητοποιηθεί ήδη για να βρούνε τα δέντρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Σαϊτάμα, όπου ζει το ζευγάρι, υπάρχει ολόκληρο χωριό αφιερωμένο στα μπονσάι.