Το εργοστάσιο της «Γιούλα» στο Αιγάλεω | INTIMENEWS
Επικαιρότητα

Εκλεισε και η «Γιούλα», η τελευταία ελληνική υαλουργία

Υστερα από 75 χρόνια η θρυλική μονάδα υαλουργίας του Αιγάλεω αναστέλλει τη λειτουργία της αφού η ιδιοκτήτρια εταιρεία αποφάσισε να τραβήξει την πρίζα και να μην την στηρίξει άλλο
Protagon Team

Το τέλος της υαλουργίας στην Ελλάδα μπήκε αθόρυβα αλλά και με μια απορία: πώς μια χώρα με τόση ανάγκη σε γυαλί –όταν η εστίαση και ο τουρισμός είναι βασική παραγωγική δραστηριότητα– δεν μπορεί στηρίξει μια βιομηχανία με δεκαετίες στην αγορά; Κι όμως, η «Γιούλα», η τελευταία ελληνική υαλουργία έκλεισε, σε μια εξέλιξη που μαρτυρά το τεράστιο πρόβλημα του δευτερογενούς τομέα της χώρας: πρόκειται για το τρίτο «λουκέτο» εργοστασίου μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, μετά από αυτά της Reckitt Benckiser στο Βασιλικό Χαλκίδας και της Tupperware στη Θήβα.

Η Γιούλα έκλεισε επτά χρόνια μετά την πώλησή της σε πορτογαλική εταιρεία. Ακόμα και αυτή η κίνηση δεν αποδείχτηκε αρκετή για την εταιρεία που το 1947 είχε ιδρύσει ο Κυριάκος Βουλγαράκης. Η μονάδα του Αιγάλεω που ανήκε στην HGI (οικογένειας Βουλγαράκη) είχε πωληθεί το 2017 στον πολυεθνικό όμιλο πορτογαλικών συμφερόντων ΒΑ Glass Group. Τότε ο αγοραστείς είχε αναλάβει δάνεια 335 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά η μονάδα που απασχολούσε περίπου 300 εργαζόμενους έκλεισε.

Την Πέμπτη, σε επίσημη ανακοίνωσή της η BA Glass Υαλουργία ΑΕ, επιβεβαίωσε την απόφασή της να σταματήσει την παραγωγική της δραστηριότητα στο εργοστάσιο «Γιούλα» στο Αιγάλεω, με ισχύ μάλιστα από τα τέλη Μαρτίου.

Η εταιρεία επεσήμανε πως «αυτή η δύσκολη απόφαση είναι αποτέλεσμα των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς στη βιομηχανία γυαλιού». Και συμπλήρωσε στην ανακοίνωσή της πως «τους τελευταίους μήνες η αγορά της υαλουργίας παρουσίασε αισθητή μείωση της ζήτησης, που οδήγησε σε αντίστοιχη μείωση των πωλήσεων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από τη σημαντική αύξηση των αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν, προκαλώντας την ανάγκη διακοπής ορισμένων γραμμών παραγωγής. Παρά τις προσπάθειες προσαρμογής σε αυτές τις προκλήσεις, η επίμονη έλλειψη ζήτησης, σε συνδυασμό με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος αποθήκευσης και την περιορισμένη διαθεσιμότητα αποθηκευτικού χώρου, οδήγησαν δυστυχώς στην απόφαση της παύσης της παραγωγικής διαδικασίας στο εργοστάσιο της εταιρείας».

Αναφορικά με την προοπτική της εταιρείας στην ανακοίνωσή της η BA Glass Υαλουργία ΑΕ, επεσήμανε πως «περαιτέρω, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου και προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους πελάτες μας, ενοποιούμε τις παραγωγικές μας δραστηριότητες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς και μετριάζουμε τις τυχόν επιπτώσεις στους πελάτες μας, διατηρώντας την εμπορική μας δραστηριότητα στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Τιάγκο Μορέιρα ντα Σίλβα, διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου BA Glass, «παρόλο που αυτή η απόφαση ελήφθη πολύ δύσκολα, καθόσον επηρεάζει τους ανθρώπους μας, ήταν όμως αναγκαία και αναπόφευκτη. Απόλυτη προτεραιότητά μας τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η στήριξη των εργαζομένων μας που πλήττονται από αυτή την αλλαγή.

H εταιρεία διαβουλεύτηκε με το Σωματείο εργαζομένων και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης στους 121 εργαζομένους που επηρεάζονται, το οποίο έγινε δεκτό μετά από ένα γύρο διαπραγματεύσεων.

Η βιομηχανία φαίνεται πως όμτως αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Για δυο διαδοχικά χρόνια (2021 και 2022) και παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών στα 60,7 εκατ. ευρώ από 41,76 εκατ. ευρώ, η ΒΑ Υαλουργία Ελλάδας παρουσίαζε ζημιές (2,16 εκατ. ευρώ και 239.000 ευρώ αντίστοιχα).

Σύμφωνα με τους Πορτογάλους, το πρόβλημα επιδεινώθηκε την τελευταία τριετία που όλος ο κλάδος δέχθηκε τεράστιο σοκ με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών. Η διοίκηση της ΒΑ Υαλουργία Ελλάδα διαβεβαίωνε ότι είχε λάβει δέσμευση από την μητρική για οικονομική ενίσχυση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, μια οικονομική ανάσα που δεν ήρθε ποτέ.

Για το θέμα έκανε παρέμβαση η ΓΣΕΕ, η οποία αφού τόνισε πως βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, ζήτησε την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση και το εργοστάσιο να συνεχίσει τη λειτουργία του μέσω νέου επενδυτή.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ ανέφερε:

«Η ΓΣΕΕ βρίσκεται το πλευρό των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΓΙΟΥΛΑ στο Αιγάλεω, στους οποίους αιφνιδιαστικά σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα βρεθούν στο δρόμο, αφού η Διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση.

Ο όμιλος υαλουργίας BA, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, επικαλείται ζημίες για το μοναδικό εργοστάσιο που έχει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περίπου 300 οικογένειες να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Μάλιστα, για να προχωρήσει γρήγορα στην εκκαθάριση πρότεινε στους εργαζόμενους τη διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, μένοντας όμως εκτός ταμείου ανεργίας.

Η ΓΣΕΕ, ζητά την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση και το εργοστάσιο να συνεχίσει τη λειτουργία του μέσω νέου επενδυτή.

Δεν είναι δυνατόν ο δεύτερος υαλουργικός όμιλος στον κόσμο, με εργοστάσια σ’ όλη την Ευρώπη και όχι μόνον, να κλείνει το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, εργοστάσιο που λειτουργεί πάνω από 70 χρόνια, έχοντας μάλιστα προσωπικό που στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον 20 χρόνια».