Επειτα από τις εκλογές στη Βαυαρία, όλα δείχνουν ότι το γερμανικό πολιτικό σύστημα αναδιατάσσεται εκ βάθρων | Reuters
Επικαιρότητα

Εκλεισαν οι κάλπες στη Βαυαρία: Πύρρειο νίκη Ζεεχόφερ έδειξαν τα exit polls

Εχασαν πανηγυρικά την αυτοδυναμία οι Χριστιανοκοινωνιστές - σύμμαχοι της Μέρκελ. Προς πλήρη αναδιάταξη το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία
Protagon Team

Οι κάλπες στη Βαυαρία έκλεισαν και σύμφωνα με τα πρώτα exit polls οι Χριστιανοκοινωνιστές κρατήθηκαν μεν στo κρίσιμο επίπεδο του 35%, έχασαν δε την αυτοδυναμία τους, σε μία εξέλιξη που αποτελεί αδιαμφισβήτητα ισχυρό πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και προσωπικά για τον παραδοσιακό σύμμαχό της (και επικεφαλής του CSU) Χορστ Ζεεχόφερ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, η συγκράτηση των ποσοστών του CSU στην περιοχή του 35% αποτελούσε σημείο καμπής ώστε αφενός να μην αμφισβητηθεί ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ και αφετέρου να μην οδηγηθεί σε παραίτηση ο πρόεδρος του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ.

Τελικά οι Χριστιανοκοινωνιστές, φιγουράρουν σύμφωνα με τα exit polls, στην πρώτη θέση με ένα πολιτικά ασφαλές 35,5% (έχοντας ωστόσο κατρακυλήσει 12 ολόκληρες μονάδες από το 47,6% των εκλογών του 2013), ενώ δεύτερο κόμμα -και νέα δύναμη της Κεντοαριστεράς- αναδεικνύεται αυτό των Πρασίνων που συγκεντρώνει ποσοστό 18,5%, σε αντίθεση με το SPD (Σοσιαλιστές) που κυμαίνεται πλέον μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, στην περιοχή του 10%.

Θέση στο κοινοβούλιο της Βαυαρίας φαίνεται να έχει εξασφαλίσει και το ξενοφοβικό AfD, Εναλλακτική για τη Γερμανία, με ποσοστό 11%.

Τις δυνάμεις τους αυξάνουν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι που εμφανίζονται στο 10,5%, ενώ οριακά -εξασφαλίζοντας ποσοστό 5%- φαίνεται να μπαίνουν και οι Φιλελεύθεροι του FDP στην τοπική βουλή που από τετρακομματική μετατρέπεται πλέον σε εξακομματική.

Το συμπέρασμα είναι ότι  συντηρητικοί σύμμαχοι της γερμανίδας καγκελαρίου χάνουν πανηγυρικά την αυτοδυναμία και πλέον καλούνται να αναζητήσουν συμμαχίες, προκειμένου να συγκροτήσουν κυβέρνηση στη Βαυαρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το CSU κυριαρχεί πολιτικά στο πλούσιο κρατίδιο από τη δεκαετία του 1960.