Εκκληση στους καταναλωτές να μη συνωστίζονται στα καταστήματα και να τηρούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, αλλά και προς τους καταστηματάρχες, να ακολουθούν τους κανόνες που έχουν τεθεί στο άνοιγμα της αγοράς, απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που επεφύλαξε και μία απάντηση σε όσους αντιδρούν για το νέο Σώμα φύλαξης των ΑΕΙ, την ΟΠΠΙ.
Αφού σημείωσε ότι η παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους –και ειδικά στους κεντρικότερους εμπορικούς δρόμους– θα είναι αυξημένη από τη Δευτέρα λόγω της επαναλειτουργίας της αγοράς, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε σε δηλώσεις του στον «ΣΚΑΪ 100,3» ότι ήταν ανάγκη να βγούμε από το lockdown, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα καταστραφούμε οικονομικά και ψυχολογικά, αν συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε ένα διαρκές αυστηρό απαγορευτικό».
Στην αναφορά του εξάλλου στο νομοσχέδιο για την Παιδεία και την ΟΠΠΙ, που θα αναλάβει το έργο της φύλαξης των ΑΕΙ της χώρας, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι οι αστυνομικοί του νεοσύστατου Σώματος θα έχουν δικαίωμα να κάνουν συλλήψεις, να συντάσσουν δικογραφίες και να παραπέμπουν τους συλληφθέντες στον εισαγγελέα.
Στην απάντησή του σε όσους αντιδρούν στο σχέδιο νόμου, ο υπουργός παρατήρησε ότι διαμαρτύρονται, αλλά δεν λένε τι προτείνουν, σημειώνοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συμβεί 20 περιστατικά βίας, με τελευταίο την επίθεση εις βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη.
«Αυτοί που υπογράφουν τα κείμενα εναντίον μιας ομάδας αστυνόμευσης στα Πανεπιστήμια, δεν μας αντιπροτείνουν… Υπάρχει χώρα στης οποίας τα Πανεπιστήμια να χτίζουν τους καθηγητές, να μαχαιρώνουν ανθρώπους, να κάνουν φρικαλεότητες; Ποια είναι η πρόταση; Δεν μπορεί να υπάρχει η τρομοκρατία, η βία και κυρίως ο φόβος των ανθρώπων, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και κάποιες μειοψηφίες να επιβάλλουν τη θέλησή τους μέσα στο χώρο των Πανεπιστημίων. Το αίσθημα της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας έπρεπε να σταματήσει».
Για τις συναθροίσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι την ερχόμενη Πέμπτη ο ίδιος, μαζί με τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, τον αρχηγό και την υπόλοιπη ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα ανακοινώσει το νέο δόγμα του υπουργείου. Οπως είπε, κεντρικός στόχος είναι «να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που συναθροίζονται και διαμαρτύρονται, χωρίς να διαλύουμε τις συγκεντρώσεις, όπως γίνεται μέχρι σήμερα». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο υπουργός, θα μειωθεί η χρήση των χημικών, που θα αντικατασταθούν με πιο ήπια μέσα, όπως είναι το νερό, και θα περάσουν πιο πίσω στη διάταξη τα ΜΑΤ.