Ο πατέρας του Web, ο Τιμ Μπέρνερς-Λι, βλέπει -και αυτός- ότι το «παιδί» του τα τελευταία χρόνια δεν πηγαίνει και πολύ καλά. Η παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση της πολιτικής που γίνεται μέσω του Διαδικτύου είναι μια απειλή που όλο και μεγαλώνει, το ίδιο και η τοξική συμπεριφορά από τον ένα χρήστη στον άλλο.
Ο σερ Μπέρνερς-Λι προτείνει να ξαναγυρίσουμε στα βασικά.
Σε ομιλία του τη Δευτέρα στη Λισαβόνα ο εφευρέτης του Web κάλεσε κυβερνήσεις, πολίτες και εταιρείες να στηρίξουν την πρωτοβουλία του για ένα «Συμβόλαιο για το Διαδίκτυο» που θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των χρηστών του. Μια Μάγκνα Κάρτα των ψηφιακών καιρών μας, κατά κάποιο τρόπο.
Για την ώρα πάνω από 50 οργανισμοί έχουν υπογράψει το συμβόλαιο, το οποίο έχει δημοσιευτεί σε μια βασική μορφή στην ιστοσελίδα του ιδρύματος του Μπέρνερς-Λι. Μεταξύ τους είναι το Facebook, η Google, έστω και αν οι ενέργειες και των δύο μοιάζουν να παραβιάζουν τις βασικές αρχές του Συμβολαίου.
Τι περιλαμβάνει το Συμβόλαιο
Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν κάθε στιγμή πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Η ιδιωτικότητα των πολιτών θα προστατεύεται όσο είναι σε σύνδεση με το Διαδίκτυο ώστε να το χρησιμοποιούν «ελεύθερα, με ασφάλεια και χωρίς φόβο».
Οι εταιρείες δεσμεύονται να κάνουν το Διαδικτύου προσιτό (δηλαδή όχι απαγορευτικό σε κόστος) και προσβάσιμο από όλους. Θα πρέπει να σέβονται την ιδιωτικότητα των πελατών τους και θα αναπτύσσουν τεχνολογίες που θα αντιμετωπίζουν το Web ως «δημόσιο αγαθό που βάζει τους ανθρώπους σε προτεραιότητα».
Οι χρήστες, από την πλευρά τους, καλούνται να παράξουν περιεχόμενο για το Web που θα είναι «πλούσιο και σχετικό», αλλά και να δημιουργήσουν κοινότητες που σέβονται τον πολιτισμένο διάλογο και την αξιοπρέπεια. Καλεί τους πολίτες ακόμη να αγωνιστούν για ένα ανοιχτό Διαδίκτυο που «θα είναι δημόσιο αγαθό για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».
Σε δηλώσεις του στον Guardian ο βρετανός επιστήμονας παραδέχτηκε ότι για πολλά χρόνια νομίζαμε ότι θα επικρατούσαν τα «υπέροχα πράγματα στο Διαδίκτυο» και ότι θα είχαμε ένα κόσμο με λιγότερες συγκρούσεις, περισσότερη κατανόηση και με ποιοτική δημοκρατία. Ωστόσο «ο κόσμος απογοητεύτηκε από όλα αυτά που βλέπει στις ειδήσεις».
Αντί για αυτό το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, σήμερα βλέπουμε «πόλωση, fake news, προκατάληψη», πολλούς τρόπους με τους οποίους το Διαδίκτυο είναι «χαλασμένο».
Παρά ταύτα, ο πατέρας του Web, παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να μετρήσει κανένας την επιτυχία του Συμβολαίου, αν μη τι άλλο όμως θα παρακινήσει κυβερνήσεις και άλλους ισχυρούς παίκτες προς τη σωστή κατεύθυνση.