Αναζήτησ θυμάτων μετά από ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Χαν Γιουνίς, στο νότιο μέρος της Λωρίδας της Γάζας | REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa
Επικαιρότητα

Εκκληση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στην «κόλαση» της Γάζας

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των Ηνωμένων Εθνών μπροστά στο αυξανόμενο δράμα στη Λωρίδα της Γάζας που παρακολουθεί ο πλανήτης σε ζωντανή μετάδοση. Σύμφωνα με την UNRWA, υπάρχη ανάγκη για «συνεχή παροχή βοήθειας» στον αποκλεισμένο θύλακα, όπου οι άμαχοι «σύντομα θα πεθαίνουν λόγω των επιπτώσεων της πολιορκίας» και όχι μόνο από τα ισραηλινά πυρά. «Καμπανάκι» από τη Γενεύη για «εγκλήματα πολέμου» τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς
Protagon Team

«Πολύ περισσότεροι (άνθρωποι) θα πεθάνουν σύντομα» λόγω της πλήρους πολιορκίας που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, προειδοποίησε την Παρασκευή –21η ημέρα της αιματηρής ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης– ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), απευθύνοντας έκκληση για «σημαντική και συνεχή» παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο θύλακα.

«Τη στιγμή που μιλάμε, πεθαίνουν άνθρωποι στη Γάζα. Δεν πεθαίνουν μόνο εξαιτίας των βομβών και των πληγμάτων και πολύ περισσότεροι θα πεθάνουν σύντομα λόγω των επιπτώσεων της πολιορκίας που έχει επιβληθεί» στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Φιλίπε Λαζαρίνι σε συνέντευξη Τύπου από την Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν, τα αποθέματα φαρμάκων, τροφίμων και νερού εξαντλούνται, λύματα αρχίζουν να ξεχειλίζουν στους δρόμους της Γάζας».

κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν εισέλθει στο παλαιστινιακό έδαφος από τις 21 Οκτωβρίου είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού, συνέχισε ο αξιωματούχος. «Το σημερινό σύστημα (διανομής βοήθειας) είναι καταδικασμένο να αποτύχει», προσέθεσε.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σημαντική και συνεχής βοήθεια» αλλά και «ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός προκειμένου η βοήθεια αυτή να μπορέσει να φθάσει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη», διεμήνυσε.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 7.326 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.038 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον απολογισμό αυτόν, τον οποίο ανακοινώνει καθημερινά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, περί τους 19.000 ακόμη ανθρώπους έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των ισραηλινών πληγμάτων στις 7 Οκτωβρίου στον παλαιστινιακό θύλακα, σε αντίποινα για τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις της τρομοκτατικής οργάνωσης στο έδαφος του Ισραήλ.

Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από τις επιθέσεις της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, που ήταν πρωτοφανείς σε ό,τι αφορά τη βιαιότητα και την έκτασή τους. Στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους, που στη μεγάλη τους πλειονότητα ήταν άμαχοι.

«Αξιόπιστα» τα στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων στη Γάζα, λένε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ερωτηθείς για τον απολογισμό των θυμάτων που δίνει στη δημοσιότητα η παλαιστινιακή πλευρά, ο Φιλίπε Λαζαρίνι απάντησε ότι όπως στους προηγούμενους πολέμους στη Γάζα, έτσι και τώρα, οι σχετικές αναφορές της Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα, «θεωρούνται αξιόπιστες».

«Κανείς ποτέ πραγματικά δεν τις έχει αμφισβητήσει», συμπλήρωσε ο Λαζαρίνι στην ενημέρωσή του, δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το ζήτημα.

Παρόλο που δεν υπάρχει καμία διαφωνία ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους από τότε που η Χαμάς εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει «καμία εμπιστοσύνη στους αριθμούς που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι», εξ ου, πιθανότατα, και η σχετική ερώτηση στον Λαζαρίνι.

Αντίστοιχες επιφυλάξεις έχει εκφράσει και η ισραηλινή πλευρά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το υπουργείο Υγείας στη Γάζα «συνεχώς φουσκώνει τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων» και ότι «στο παρελθόν έχει πιαστεί να λέει ψέματα».

Ο εν λόγω αξιωματούχος επικαλέστηκε τους χειρισμούς του υπουργείου στην επίθεση στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί Αλ-Αραμπί στη Γάζα στις 17 Οκτωβρίου, για την οποία η κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη, λέγοντας ότι το υπουργείο αρχικά αναφέρθηκε σε 500 νεκρούς αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε τον αριθμό πτωτικά σε 471.

Σε άλλη ενημέρωση των δημοσιογράφων, έτερος εκπρόσωπος δεν έδωσε ισραηλινή εκτίμηση για τα θύματα όταν ρωτήθηκε ποιος εκτιμά το Ισραήλ ότι είναι ο συνολικός αριθμός τους. Σύμφωνα με μη διαβαθμισμένη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters, ο αριθμός των νεκρών στην επίθεση στο νοσοκομείο ήταν «πιθανόν στο κατώτερο επίπεδο του εύρους των 100 έως 300».

Διεθνείς οργανώσεις, ακόμα και κάποιες που δραστηριοποιούνται στη Γάζα, και διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το Reuters, δεν είναι σε θέση να διασταυρώσουν τους αριθμούς αλλά δημοσιογράφοι έχουν δει μεγάλο αριθμό πτωμάτων, ανέφερε στο σχετικό τηλεγράφημά του το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις λένε ότι μπορεί να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις μεταξύ των τελικών αριθμών των θυμάτων και αυτών που αναφέρονται από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αμέσως μετά τις επιθέσεις, αλλά ότι σε γενικές γραμμές τα εμπιστεύονται, προσέθεσε.

Εικόνες που δημοσιοποίησε ο ισραηλινός στρατός δείχνουν την τοποθεσία του νοσοκομείου Αλ-Αχλί στη Γάζα, πριν και μετά τον βομβαρδισμό για τον οποίο Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αλληλοκατηγορούνται (Israel Defense Forces/Handout via REUTERS)
Ανησυχία ΟΗΕ για πιθανά «εγκλήματα πολέμου» από τις αντιμαχόμενες πλευρές

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο μίας άλλης συνέντευξης Τύπου την ίδια ημέρα, αυτή τη φορά στη Γενεύη, αξιωματούχος του ΟΗΕ διατύπωσε την ανησυχία της για το γεγονός ότι «εγκλήματα πολέμου» έχουν διαπραχθεί και συνεχίζουν να διαπράττονται στην εμπόλεμη περιοχή.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. Ανησυχούμε για τη συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται στους κατοίκους της Γάζας ως ανταπάντηση στις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, που επίσης συνιστούν εγκλήματα πολέμου», δήλωσε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ραβίνα Σαμντασανί.

«Η συλλογική τιμωρία είναι έγκλημα πολέμου. Η συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται από το Ισραήλ στο σύνολο του πληθυσμού της Γάζας πρέπει να σταματήσει αμέσως, Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές. Το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να μετακινηθούν κάτω από αυτές τις συνθήκες (…) και ενώ βρίσκονται υπό πλήρη πολιορκία δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τις βίαιες μετακινήσεις, οι οποίες συνιστούν έγκλημα πολέμου», συνέχισε η εκπρόσωπος.

Εξίσου, «οι τυφλές επιθέσεις που γίνονται από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης μη κατευθυνόμενων ρουκετών στο Ισραήλ, πρέπει να σταματήσουν», προσέθεσε, και κάλεσε τους τρομοκράτες «να απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους όλους τους αμάχους που έχουν συλληφθεί και συνεχίζουν να κρατούνται». «Η ομηρεία συνιστά επίσης έγκλημα πολέμου», επισήμανε η Σαμντσανί.

Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας, η Σαμντασανί τόνισε ότι δεν εξαρτάται από την Υπατη Αρμοστεία να το αποφασίσει αυτό. «Ο χαρακτηρισμός άλλων εγκλημάτων πρέπει να γίνει από δικαστήριο στο πλαίσιο ανεξάρτητης διαδικασίας», διευκρίνισε η ίδια.