Tην αντίθεσή του σε κάθε περαιτέρω άνοιγμα του «χαλαρού μέχρι σήμερα» –όπως επισημαίνει– lockdown, εξέφρασε το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως υπογραμμίζει, οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος και αναστροφή της μικρής και αργής αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο, «η παρατηρούμενη τον τελευταίο καιρό μείωση του συνολικού αριθμού των τεστ, πιθανώς με ανάλογη μείωση των θετικών κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά, δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε συμπεράσματα υπεραισιοδοξίας και εφησυχασμού από τους πολίτες».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν εξάλλου οι λεπτομέρειες για τις δράσεις που θα αναλάβει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες τεκμηριωμένα από ειδικούς επιστήμονες για την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά της Covid-19.
Παράλληλα εξετάστηκε το πλαίσιο λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων –σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές– και επισημάνθηκε ότι «ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι έτοιμος να συνδράμει τις δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κ.λπ.), ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν ικανή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, που θα οδηγήσει σε επάνοδο στην κανονικότητα».
Εκφράστηκε, τέλος, ανησυχία και αγωνία για την «επί μακρόν μετατροπή των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σε νοσοκομεία Covid-19 , η οποία, αν συνεχιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους από “παραμελημένες” παθήσεις εκτός Covid-19».
Για μια ακόμη φορά, τα μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επανέλαβαν ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται από όλους τα γνωστά μέτρα προστασίας (σωστή χρήση μάσκας, αποστάσεις, συνθήκες υγιεινής των χεριών, αερισμός χώρων) και υπενθύμισαν ότι το προσωπικό των νοσοκομείων εργάζεται σε συνθήκες υπερκόπωσης και «οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση της πίεσης, ώστε να δώσουμε μια ανάσα ανασυγκρότησης, εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας στους συναδέλφους στην πρώτη γραμμή».
Και αυτό διότι, όπως υπογραμμίζεται, παρότι παρατηρείται μια μικρή μείωση των εισαγωγών ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες, η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται, με τις διαθέσιμες απλές κλίνες για ασθενείς Covid-19 να είναι κατειλημμένες κατά 70% και τις αντίστοιχες κλίνες ΜΕΘ κατά 90%.