Κανένας κλάδος της βρετανικής οικονομίας δεν μένει ανεπηρέαστος από την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε και η μουσική βιομηχανία της, η οποία πάντα είχε τεράστια επιρροή στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Μπροστά στο ενδεχόμενο απομόνωσης, μουσικοί και πρόσωπα της βρετανικής μουσικής βιομηχανίας υπέγραψαν ανοικτή επιστολή ζητώντας να υπάρξει μια εναλλακτική στο Brexit.
Μεταξύ όσων υπογράφουν είναι η Ανι Λένοξ, αναφέρει ο Guardian.
Θεωρούν ότι το Brexit είναι «σημαντική απειλή» για τη βρετανική μουσική βιομηχανία ενώ υπογραμμίζουν ότι «αν φύγουμε από την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, την κοινή αγορά, το κοινό ΦΠΑ και το κανονιστικό πλαίσιο (είτε ολικά ή εν μέρει) μπορεί να γκρεμιστεί η πρωτιά μας στην παγκόσμια αγορά».
Ακόμη, θέτουν το ζήτημα της πρόσβασης σε ξένες αγορές και αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων.
Παρόμοιου περιεχομένου επιστολή είχε δημοσιευτεί και τον Οκτώβριο, με υπογράφοντες μεταξύ άλλων τον Τζόνι Μαρ, πρώην κιθαρίστα των Smiths, τον Ντέιμον Αλμπαρν των Blur και την ποπ σταρ Ρίτα Ορα.
Σε εκείνη την επιστολή οι μουσικοί υποστήριζαν ότι με την απόφαση εξόδου από την ΕΕ «αποφασίσαμε να βάλουμε τον εαυτό μας μέσα σε μια πολιτιστική φυλακή που χτίσαμε οι ίδιοι». Προσέθεταν ότι οι μουσικοί θα είχαν να αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος λόγω της πτώσης της ισοτιμίας της στερλίνας.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής της Βρετανικής Φωνογραφικής Βιομηχανίας που προ μηνών προειδοποιούσε για τα γραφειοκρατικά εμπόδια στη διάδοση των βρετανικών άλμπουμ στο εξωτερικό μετά το Brexit.