Σε εξαιρετικά πιεσμένη κατάσταση έχει βρεθεί το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), καθώς τα αντιδραστήρια που διαθέτει για τα τεστ του κορονοϊού δεν επαρκούν, αφού δέχεται δείγματα από τα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προστεθεί και αυτά των υγειονομικών υπαλλήλων.
Ετσι, με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή που απέστειλε το ΕΚΕΑ στο υπουργείο Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ) που εξυπηρετεί (αφορούν τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και των νησιών, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας της Πελοποννήσου καθώς και της Κρήτης), ζητά να σταματήσουν να στέλνουν δείγματα για τεστ, καθώς όπως υπογραμμίζει «το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν δύναται να πραγματοποιεί τον Μοριακό Ελεγχο της Covid-19 για τις δομές σας. Λόγω της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ».
Το θέμα φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα μέλη τη Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), που εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, ενώ μιλούν και για άλλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στη διεξαγωγή των αποτελεσμάτων των τεστ και μάλιστα για επείγουσες καταστάσεις όπως είναι τα χειρουργεία.
Οπως υποστηρίζουν η Μαίρη Αγρογιάννη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ και ο Ηλίας Σιώρας, γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, σήμερα υπάρχουν καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των τεστ για την Covid-19 στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.
Ενδεικτικό είναι ότι σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αναφοράς κορονοϊού, τον «Ευαγγελισμό», εκκρεμεί η απάντηση 160 δειγμάτων και στο Σωτηρία 100.
«Πρόκειται για δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες δύο ημέρες και αφορούν ασθενείς που αναμένουν να μπουν στο χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΕΙΝΑΠ.
Χρόνια προβλήματα
Το φαινόμενο στο ΕΚΕΑ δεν είναι σημερινό. Εδώ και εβδομάδες παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην διεξαγωγή των τεστ, αφού το ίδιο πρόβλημα είχε προκύψει και με τα υποχρεωτικά τεστ στους υγειονομικούς.
Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, για τον λόγο αυτό δόθηκε ατύπως εντολή σε νοσοκομεία που παρουσιάζουν μία «ευαισθησία» λόγω των νοσηλευομένων, όπως είναι τα ογκολογικά περιστατικά, να απουσιάζουν για δύο ημέρες οι εργαζόμενοι που έχουν υποβληθεί σε τεστ κορονοϊού μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.
Το υπουργείο Υγείας μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) επρόκειτο να συνάψει σύμβαση με το Ινστιτούτο Παστέρ και το εξειδικευμένο εργαστήριο του ΕΚΠΑ προκειμένου να μπορούν να διεξάγονται περισσότερα τεστ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει η διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι το κόστος για ένα τεστ στο ΕΚΕΑ κυμαίνεται στα 13 ευρώ ενώ στο Ινστιτούτο Παστέρ και το ΕΚΠΑ είναι πολύ ακριβότερο και φθάνει μέχρι και τα 60 ευρώ.
Τι απαντά το υπουργείο Υγείας
«Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, η οποία θα αποκατασταθεί στις 8 Σεπτεμβρίου», επισημαίνει ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Κατά συνέπεια, και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου.