Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Ωδείο της Αθήνας | Dimitris Peristeris / SOOC
Επικαιρότητα

Εκδήλωση Τσίπρα: Η «σωστή πολιτική» του Μητσοτάκη, το πέρασμα Κασσελάκη και το μήνυμα του ΓΑΠ

Η εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών, στα εξάχρονα της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην πρεμιέρα του... Alexis Tsipras Institute ήταν το φόντο και η ευκαιρία για μια σειρά από πολιτικές διαπιστώσεις που έχουν τη σημασία τους
Protagon Team

Στην πλατεία Συντάγματος είχαν μαζευτεί μερικές εκατοντάδες που διαμαρτύρονταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πεντακόσια μέτρα ανατολικότερα, στο Ωδείο της Αθήνας, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, πρωτεργάτες, ως πρωθυπουργοί σε Αθήνα και Σκόπια το 2018, της Συμφωνίας που υπογράφηκε μια μέρα σαν κι αυτή πριν από έξι χρόνια, τιμούσαν τον Μάθιου Νίμιτς, τον θρυλικό αμερικανό διπλωμάτη και Ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019). Ήταν μια πρώτη πράξη, αυτό το πρώτο Βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών, που απονεμήθηκε από το δίδυμο Τσίπρα-Ζάεφ, για την παρθενική «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που συνδιοργανώνουν, το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ιδρυμα Ζάεφ.

Τσίπρας και Ζάεφ απονέμουν το βραβείο στον Μάθιου Νίμιτς (SOOC)

Μετά από αυτό το τελετουργικό, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί μίλησαν για τη συνεργασία τους για να περάσει αυτή η δύσκολη Συμφωνία στις δύο χώρες. Όσοι περίμεναν από τον κ. Τσίπρα να αναφερθεί στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά και το τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ έμειναν να περιμένουν —ο πρώην Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα, απλώς αντάλλαξε μια χειραψία με τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος συνοδευόμενος από τη Θεοδώρα Τζάκρη, εμφανίστηκε για λίγο στην εκδήλωση και έπειτα έφυγε.

Ο Στ. Κασσελάκης, με το χαρακτηριστικό ενδυματολογικό του στιλ, προσέρχεται στις εργασίες της Διάσκεψης – για μερικά ενσταντανέ (SOOC)

Σε αντίθεση με τον σιωπηλό για τα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα και για να μείνουμε λίγο σε παραπολιτικό πλαίσιο, έστειλε ένα μήνυμα ο Γιώργος Παπανδρέου, άλλος πρώην Πρωθυπουργός αυτός, ο οποίος έδωσε επίσης το παρών στην πρώτη ημέρα εργασιών της Διάσκεψης, όπως άλλωστε είχε προσκληθεί να είναι και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρώην πρόεδρος και νυν βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σε πάνελ για τα Δυτικά Βαλκάνια, είπε συγκεκριμένα: «Το προοδευτικό μέτωπο που δημιουργήθηκε στη Γαλλία απέναντι στον φασισμό και την ανάπτυξη του συντηρητισμού πρέπει να είναι παράδειγμα για όλους μας»…

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβασή του στην πρώτη ημέρα της Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνει το Ινστιτούτο Τσίπρα (SOOC)

Ας επιστρέψουμε όμως στο πάνελ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στους 153 βουλευτές που τη στήριξαν στο ελληνικό κοινοβούλιο, όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το Ποτάμι ή τότε ανεξάρτητους βουλευτές. Σχολίασε, επίσης, ότι όταν έγινε η Συμφωνία δεν είχαν απλά «ωριμάσει οι συνθήκες», αλλά αν περίμεναν κι άλλο, ενδεχομένως να «σάπιζαν», κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά αρνητικό πλαίσιο έξι χρόνια μετά» κυρίως λόγω των πολέμων στην ευρύτερη γειτονιά.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και το ενδεχόμενο μη τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα κυβέρνηση, υπογράμμισε πως «η σοφία της Συμφωνίας είναι ότι οι δικλείδες ασφαλείας έχουν ήδη τεθεί». Όπως εξήγησε, εάν δεν τηρηθεί δεν κινδυνεύει μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αλλά η ίδια η «ύπαρξή» της», καθώς, απειλείται από «διεθνή απομονωτισμό», ενώ επισήμανε ότι «τρίτες χώρες», όπως η Τουρκία και η Ρωσία, προσπαθούν να παρεμβαίνουν στα Βαλκάνια. Γι’ αυτό, τόνισε, η συμφωνία αυτή ήταν «στρατηγικής» σημασίας και για την ΕΕ.

Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι εκείνη την εποχή «ακούστηκαν ακρότητες» ότι «αντάλλαξε τη Μακεδονία με τις συντάξεις», ωστόσο, σημείωσε ότι αυτή η Συμφωνία ήταν ένα κοινό «όραμα» των δύο πολιτικών και μάλιστα χαρακτήρισε «σωστή πολιτική» και όχι «κωλοτούμπα» Κυριάκου Μητσοτάκη το γεγονός ότι «δεν προχωράει σε μια λογική αυτοκαταστροφική καταγγέλλοντας τη συμφωνία όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά».

Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε υποσχεθεί ότι θα καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών – αντιθέτως, είχε προειδοποιήσει ότι, αν ψηφιστεί, αυτή θα ισχύει, γιατί το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, αλλά ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως θέλει να ξεχάσει κάποια πράγματα…

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ μοιράστηκε πως όταν συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα πρώτη φορά στο Νταβός του είπε πως είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια συμφωνία και κατέληξαν ότι και «οι δυο θα είναι πολιτικά νεκροί» μετά τη συμφωνία, αλλά «αξίζει τον κόπο», ως «κληρονομιά» για τους δύο λαούς.

Επίσης, έστειλε μήνυμα στο νέο πρωθυπουργό της χώρας του να «τηρήσει τη συμφωνία» όπως του έχει επιβεβαιώσει, αλλά και στον κ. Μητσοτάκη, «εφόσον υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και αγωνίστηκε για την προώθηση της ενταξιακής της πορείας» και αφού «κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει αυξηθεί οικονομική συνεργασία με την ΕΕ» να προχωρήσει στην επικύρωση των τριών μνημονίων που επί της ουσίας τα εφαρμόζει η χώρα.