| In Time News / CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Εκατέρωθεν αιχμές «κύκλων Σαμαρά» – Μαρινάκη

Απάντηση προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο εξέδωσαν «συνεργάτες» του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ σχετικά με το θέμα της αποχής από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Είχε επιλέξει την αποχή στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης», είχε θυμίσει νωρίτερα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ
Protagon Team

«Επίθεση» στον Αντώνη Σαμαρά «διάβασαν» στις πρωινές δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη «κύκλοι» του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ, σπεύδοντας να δώσουν τη δική τους απάντηση στον πρώτο, με φόντο την υπάρχουσα διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και Σαμαρά σε ό,τι αφορά το προωθούμενο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο.

Οι ίδιοι «κύκλοι» άφησαν αιχμές και κατά του υπουργού Επικρατείας, Ακη Σκέρτσου, του εισηγητή του νομοσχεδίου, με αφορμή τις ενημερωτικές συναντήσεις που διοργανώνονται στην Πειραιώς για τους «γαλάζιους» βουλευτές.

«Σήμερα, ημέρα έναρξης των υποχρεωτικών “φροντιστηρίων” του κ. Σκέρτσου στους βουλευτές της ΝΔ για τον γάμο ομοφυλοφίλων και την τεκνοθεσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να “επιτεθεί” στον κ. Αντώνη Σαμαρά επειδή απουσίαζε στην ψηφοφορία τον… Δεκέμβριο του 2015, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ κι επί μεταβατικής προεδρίας της ΝΔ, για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων!», έκριναν συγκεκριμένα οι «συνεργάτες» του πρώην πρωθυπουργού –όπως χαρακτηρίζονται σε σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ ΜΠΕ οι εν λόγω ανώνυμες πηγές– για να προσθέσουν:

«Δεν αντιλαμβανόμαστε το “μάθημα” που θέλησε να δώσει σήμερα ο κ. Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ. Επί της ουσίας: πιστεύει η κυβέρνηση ότι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος είναι το ίδιο πράγμα; Δεν γνωρίζει ότι το σύμφωνο συμβίωσης αφορά σε νομικά ζητήματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ ο γάμος αφορά στην τεκνοθεσία, δηλαδή στα παιδιά, στη μητέρα και στον πατέρα; Επί της διαδικασίας: ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε, ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την “αποχή”. Κι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σεβάστηκε απολύτως το “ζήτημα συνείδησης” που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Γι’ αυτό», κατέληξαν οι ίδιες πηγές, «ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς!».

Λαβή για τις οργισμένες δηλώσεις των «συνεργατών» Σαμαρά έδωσε η απάντηση του κ. Μαρινάκη νωρίτερα, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σε ερώτηση για τη στάση της κυβέρνησης έναντι των απόψεων του πρώην πρωθυπουργού, με δεδομένο ότι ο τελευταίος επέκρινε την οδό της αποχής των βουλευτών για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι απόψεις του Αντώνη Σαμαρά είναι γνωστές –κατά την πάγια απάντηση της κυβέρνησης σε ανάλογα ερωτήματα– ενώ θύμισε ότι ο ίδιος είχε επιλέξει την αποχή στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, το 2015.

Αναλυτικά, απάντησε τα εξής: «Ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε απόψεις που έχει διατυπώσει ξανά, γνωστές απόψεις. Τώρα, ως προς την αποχή, επειδή έγινε μία συζήτηση την τελευταία εβδομάδα, νομίζω ήταν ξεκάθαρο αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός, καταρχάς, είναι εκείνος ο οποίος ως Πρωθυπουργός, εκπροσωπώντας την εκτελεστική εξουσία, εισηγείται αυτή τη νομοθετική παρέμβαση. Προφανώς, λοιπόν, όπως και το έκανε σαφές και ως εκείνος που εισηγείται αυτή τη νομοθετική παρέμβαση, ζητάει αρχικά από τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ως πρόεδρος της ΝΔ να υπερψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Και, βέβαια, απευθύνει ένα κάλεσμα συνολικά στα υπόλοιπα κόμματα και στους υπόλοιπους βουλευτές. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο είπε και νομίζω είναι πολύ εύκολο να γίνει αντιληπτό γιατί είναι λογικό, απευθυνόμενος σε εκείνους που σκέφτονται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ότι είναι προτιμότερο να απέχουν.

»Ούτως ή άλλως η αποχή είναι μία στάση κοινοβουλευτική. Ο κ. Σαμαράς το γνωρίζει, πέραν από πρώην Πρωθυπουργός, ως έμπειρος κοινοβουλευτικός, ο ίδιος στην ψηφοφορία για το Σύμφωνο Συμβίωσης, ούτως ή άλλως, είχε επιλέξει την αποχή. Το κάνουν κατά καιρούς βουλευτές αυτό, αλλά επιμένουμε ότι εμείς εισηγούμαστε ένα νομοσχέδιο και προφανώς θέλουμε να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό».

Για το «φροντιστήριο»

Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σε σχέση με αυτό που οι «συνεργάτες» Σαμαρά κατήγγειλαν ως «υποχρεωτικό φροντιστήριο», ο κ. Μαρινάκης είχε κάνει γνωστό πως οι ενημερωτικές συναντήσεις για τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ αποτελούν τον κανόνα:

«Εγώ θα σας πω, μιλώντας τώρα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά έχοντας και την εμπειρία δύο χρόνια ως γραμματέας της ΝΔ, κάτι το οποίο συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε νομοσχέδιο. Δηλαδή, ο εισηγητής τπουργός κάθε νομοσχεδίου ενημερώνει τους βουλευτές, είτε στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, για τις πτυχές ενός νομοσχεδίου, το τι θέλουμε να φέρουμε με ένα νομοσχέδιο, ποια είναι τα αιτήματα των φορέων, συζήτηση με τους βουλευτές οι οποίοι προφανώς θέτουν τις δικές τους απόψεις. Είναι κάτι που θυμάμαι, όσο ήμουν στην Πειραιώς, Γραμματέας της ΝΔ συνέβαινε σε εβδομαδιαία βάση και μάλιστα όταν υπήρχαν και περισσότερα νομοσχέδια, το κάναμε και ως διαδικασία δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό συνεχίζεται να γίνεται και τώρα.

»Και μάλιστα αυτό το οποίο είναι και διαφορετικό στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι προηγείται, επειδή υπάρχει και το ζήτημα της μη κομματικής πειθαρχίας, η ενημέρωση στους βουλευτές προηγείται της ενημέρωσης, της συζήτησης και της επικύρωσης του Υπουργικού Συμβουλίου. Συνήθως, πρώτα ξεκινάμε από το Υπουργικό Συμβούλιο που εγκρίνεται μια μορφή ενός νομοσχεδίου και στη συνέχεια γίνεται η ενημέρωση, η συζήτηση με τους βουλευτές για να μπει σε δημόσια διαβούλευση. Προφανώς, ο Υπουργός ο οποίος θα ενημερώσει μεταξύ άλλων και θα ενημερωθεί και θα ανταλλάξει απόψεις με τους βουλευτές, είναι ο Υπουργός ο οποίος θα είναι εισηγητής του νομοσχεδίου. Οπότε, δεν βλέπω κάτι διαφορετικό σε αυτή τη διαδικασία (…)».

Αναφερόμενος στα «ραντεβού» με τους βουλευτές στα γραφεία της οδού Πειραιώς, o κ. Σκέρτσος επίσης έκανε λόγο για μια θεσμική διαδικασία ενημέρωσης των βουλευτών, η οποία γίνεται παγίως από τον επισπεύδοντα υπουργό στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Κυβερνητικά στελέχη σχολίασαν τις αναφορές των «συνεργατών» του πρώην πρωθυπουργού λέγοντας ότι δεν έχουνε να προσθέσουν «τίποτα σε αυτή τη συζήτηση».