Το χαμόγελο της ευτυχίας και της επιτυχίας στο πρόσωπο της Ζάρα Ράδερφορντ μόλις ολοκλήρωσε τον άθλο της | REUTERS/Pascal Rossignol
Επικαιρότητα

Εκανε τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο, μόνη, στα 19 της

Σκληρή και προσεκτική προετοιμασία, πείσμα και πείρα ήταν τα συστατικά της επιτυχίας της Αγγλοβελγίδας αεροπόρου Ζάρα Ράδερφορντ που θέλει να γίνει το παράδειγμα και για άλλες νέες γυναίκες
Protagon Team

Οταν τελείωσε το σχολείο το είχε πάρει απόφαση: «Αν είναι να κάνω κάτι τρελό στη ζωή μου, τώρα είναι η ώρα».

Η ώρα ήλθε πέρυσι στις 18 Αυγούστου όταν η Ζάρα Ράδερφορντ μπήκε στο διθέσιο Shark Aero, ένα από τα ταχύτερα ελαφρά αεροσκάφη που μπορεί να φτάσει τα 300 χιλιόμετρα την ώρα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης προσγειώθηκε στη Φλάνδρα, στο Βέλγιο, έπειτα από ταξίδι 52.000 χιλιομέτρων, κατά το οποίο πέταξε πάνω από 31 διαφορετικές χώρες σε πέντε ηπείρους.

Στα 19 της η Ζάρα Ράδερφορντ έγινε η νεότερη γυναίκα που πέταξε μόνη κάνοντας τον γύρο του κόσμου.

Τα συναισθήματα της Αγγλοβελγίδας Ράδερφορντ; Ούτε και η ίδια μπορούσε να περιγράψει, όπως είπε μόλις πάτησε ξανά στη γη.

Είχε όμως και καταπληκτικές στιγμές και στιγμές που φοβήθηκε για τη ζωή της, όπως όταν πετούσε πάνω από τη Σιβηρία. Στο έδαφος η θερμοκρασία ήταν -35 βαθμοί και η βοήθεια μπορεί να καθυστερούσε υπερβολικά να έρθει.

Οι γονείς της Ράδερφορντ, γράφει ο Guardian, είναι πιλότοι και την έπαιρναν μαζί τους σε μικρά αεροσκάφη από νήπιο. Καθόλου περίεργο που στα 14 της είχε μάθε να πετά μόνη και να ονειρεύεται τον γύρο του κόσμου, έστω και αν αυτό της φαινόταν δύσκολο, περίπλοκο, ένας εφιάλτης να το προγραμματίσει κανένας σωστά.

Η Ράδερφορντ άρχισε να πετά προς τα δυτικά. Πήγε στη Βρετανία, έπειτα στη Γροιλανδία, στην Αμερική, στη Ρωσία, έπειτα προς τη Νοτιοανατολική Ασία, στην Ινδία, στη Μέση Ανατολή, στην Αίγυπτο και ξανά στην Ευρώπη.

Με το μικρό αεροσκάφος της πετούσε μόνο την ημέρα. Συνάντησε κάθε καιρό που δεν είδε ποτέ στο Βέλγιο: παγωνιά στη Γροιλανδία, την Αλάσκα και τη Ρωσία, ομίχλη της ερήμου στη Σαουδική Αραβία, θύελλα με αστραπές στην Ισημερινό, πυρκαγιές στη Καλιφόρνια και νέφος στην Ινδία. Μια χιονοθύελλα τη σταμάτησε στο Μαγκαντάν της Σιβηρίας για μια εβδομάδα και ο κακός καιρός για άλλες τρεις εβδομάδες στο Αγιάν, ένα χωριό 800 πολύ ευγενικών και φιλόξενων ανθρώπων στη Σιβηρία.

Το άλλο πρόβλημά της ήταν η πανδημία που την ανάγκασε να ακυρώσει μια στάση στην Κίνα για να μην μπει σε καραντίνα. Αυτό όμως την έστειλε σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους αεροδιαδρόμους στον κόσμο για να πετάξει στη Νότια Κορέα αποφεύγοντας τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.

Πολύ δύσκολο ήταν το ταξίδι από το Μουμπάι της Ινδίας στο Ντουμπάι των Εμιράτων γιατί πετούσε οκτώ ώρες κυρίως πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, ενώ χρειάστηκε και αλλαγή πορείας προς άλλο αεροδρόμιο για να αποφύγει την αμμοθύελλα στο Ντουμπάι.

Τώρα που επέστρεψε, η Ράδερφορντ σκοπεύει να σπουδάσει μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος, ενώ δεν περιορίζει τις φιλοδοξίες της στη Γη – θέλει να γίνει αστροναύτης.

Επιθυμεί να γίνει το παράδειγμα για περισσότερες νέες γυναίκες. Εξάλλου τα δικά της παραδείγματα έχουν γράψει σπουδαίες σελίδες: η θρυλική αεροπόρος Αμέλια Ερχαρτ και η πρώτη γυναίκα στο Διάστημα, η Βαλεντίνα Τερέσκοβα.