Ο καθηγητής Τσακρής στη συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ | YouTube
Επικαιρότητα

Είχες γρίπη αλλά πήγαινες στο γραφείο; Οχι πια

Ο κορονοϊός αλλάζει τις συνήθειες «αυτοθυσίας» των γριπιασμένων εργαζομένων. Πότε είναι αυξημένη η μεταδοτικότητα της COVID-19. Τι πρέπει να κάνουμε όταν νιώσουμε έστω και το παραμικρό σύμπτωμα
Protagon Team

Μία από τις χειρότερες συνήθειες ήταν όταν είχαμε γρίπη, αλλά πηγαίναμε στο γραφείο, παρατήρησε ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής και αυτό, τόνισε, είναι κάτι στο οποίο οφείλουμε πλέον να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού.

Οπως είπε ο καθηγητής σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, τέτοιες συμπεριφορές συνέβαλαν στη μετάδοση του ιού της γρίπης στο εργασιακό μας περιβάλλον, με τα σημερινά δεδομένα όμως δεν είναι αποδεκτό να επαναληφθούν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσακρής σημείωσε πως η μεταδοτικότητα της COVID-19 είναι μεγαλύτερη λίγο πριν εκδηλώσει κάποιος τα πρώτα συμπτώματα ή την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων.

Γι΄αυτό, τόνισε, με τα πρώτα συμπτώματα -ακόμα και αν δεν είναι COVID-19- για παράδειγμα έναν έντονο πονόλαιμο, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσκεκτικοί, να παραμείνουμε σπίτι, οι γονείς να κρατούν παιδιά στο σπίτι και γενικά να υπάρχει μία πολύ καλή  επιτήρηση των συμπτώματων.

Eίμαστε σε αναζωπύρωση του επιδημικού κύματος, του δεύτερου αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι, με σημαντική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων αλλά και θανάτων όσων είχαν διασωληνωθεί, σημείωσε ο καθηγητής.

Τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν, όπως και ο βαθμός συμόρφωσης των πολιτών, βοήθησαν ωστόσο στο να μετριαστεί το επιδημικό κύμα.

Ο καθηγητής Τσακρής προειδοποίησε για δύσκολο χειμώνα, καθώς μαζι με άλλες λοιμώξεις του αναπευστικού θα έρθει και η COVID-19. Η πιο δύσκολη περίοδος βάσει εμπειρίας από τους εποχικούς κορονοϊούς, είναι νωρίτερα από τη γρίπη, τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, με τα πρώτα κρύα, όταν αρχίζουμε να κλεινόμαστε σπίτι.  Ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα σε κλειστό περιβάλλον, όταν δεν υπάρχει καλός αερισμός, όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους με μικρό εμβαδό, εξήγησε.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσακρής στάθηκε στην ανάγκη να γίνει φέτος εκτεταμένος εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης και να μην περιοριστεί  μόνο στις ευπαθείς ομάδες.

Μη φαρμακευτικά μέρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας, εκτίμησε, θα συμβάλλουν ώστε να είναι λιγότερες όλες οι ιογενείς λοιμώξεις.