Αντιμέτωποι με τις κατηγορίες που διακινήθηκαν προ μηνών περί νεκρών προσφύγων από ελληνικά πυρά στον Εβρο (με βασικό τους εκφραστή τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), αλλά και εσχάτως περί pushbacks στο Αιγαίο από το Λιμενικό Σώμα και για «μασκοφόρους» λιμενικούς που πυροβολούν κατά προσφύγων/μεταναστών, βρέθηκαν τη Δευτέρα, τρεις υπουργοί της κυβέρνησης -οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης, Μηταράκης και Κουμουτσάκος- στην τελευταία συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs / LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι εν λόγω κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας «στοιχειοθετούνται» μάλιστα με αμφιβόλου εγκυρότητας μαρτυρίες (και βίντεο από κινητά τηλέφωνα) παθόντων που σχεδόν πάντα βρίσκουν πρόθυμους δημοσιογράφους (κυρίως γερμανικών μέσων) να διαδώσουν στον υπόλοιπο κόσμο την εμπειρία τους στα χέρια των «κακών Ελλήνων».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι τρεις υπουργοί άκουσαν έναν από τους συμμετέχοντες, τον ισπανό (σοσιαλδημοκράτη) ευρωβουλευτή Ντομενέκ Ρουίθ Ντεβέσα, να αποκαλεί «ακροδεξιά» την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κουνώντας το δάχτυλο για την πολιτική προστασίας των συνόρων της χώρας, καθώς και άλλους συναδέλφους του να μιλούν για απαράδεκτες πρακτικές επαναπροωθήσεων αιτούντων ασύλου.
«Εχει κανείς την αίσθηση ότι δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια Χριστιανοδημοκρατών, αλλά μάλλον της ακροδεξιάς», σχολίασε ο ισπανός ευρωβουλευτής (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) που συνέχισε στο ίδιο καταγγελτικό για την Ελλάδα ύφος:
«Οι μετανάστες περιγράφονται ως αρνητικό φαινόμενο και ο απώτατος στόχος είναι η θωράκιση των συνόρων. Ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για “early detention”, ίσως ήθελε να πει “early detection” Η λογική όμως των αδιαπέραστων συνόρων είναι ασύμβατη με το δικαίωμα στο άσυλο και την αίτηση για παροχή διεθνούς προστασίας».
«Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διευκολύνει τις αιτήσεις (ασύλου), αλλά ούτε να δράσει σύμφωνα με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε και επικαλέστηκε το βίντεο του περιοδικού Der Spiegel, όπου σύμφωνα με το γερμανικό μέσο, εμφανίζονται μέλη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, φορώντας μάσκες, να πυροβολούν στη θάλασσα, να καταστρέφουν σκάφος προσφύγων και να τους εγκαταλείπουν στη θάλασσα.
Ούτε λόγος βέβαια για την προέλευση – αυθεντικότητα του βίντεο, για το πώς τραβήχτηκε, από ποιον και κυρίως γιατί αναπαρήχθη.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν άφησε αναπάντητο τον χαρακτηρισμό «ακροδεξιοί» που εκστόμισε ο ισπανός ευρωβουλευτής και σε αυστηρό τόνο τον έβαλε στη θέση του.
«Καταρχήν με πολύ σεβασμό θέλω να πω σε ορισμένους από τους ομιλητές ότι θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, όταν μιλάτε για ακροδεξιά. Η Ελλάδα έχει μια δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση, πιστή στις ανθρώπινες αξίες και τα ανθρώπινα ιδανικά και πιστή στον νόμο και εφαρμόζει πιστά τον νόμο, το διεθνές δίκαιο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διεθνή προστασία της Συνθήκης της Γενεύης. Γι’ αυτό, λοιπόν, αυτό είναι ανακριβέστατο και θα έλεγα, αν πραγματικά πιστεύετε στις αξίες αυτές, να απευθυνθείτε στην κυβέρνησή σας, του κου Σάντσεθ, να πάρει και αυτή ένα μέρος από αυτό που φορτώθηκε εδώ ο ελληνικός λαός αυτά τα χρόνια», ήταν η «πληρωμένη» απάντησή του στις κατηγορίες που εκτόξευσε ανερυθρίαστα ο ισπανός ευρωβουλευτής.
«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, η οποία φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, πέρυσι έρχονταν κάθε μέρα με βάρκες 500 άτομα, με μικρά παιδιά και η Ελλάδα άνοιγε την αγκαλιά της. Και φιλοξενεί όλους αυτούς τους ανθρώπους. Είναι απαράδεκτο, λοιπόν, πολιτικά να μιλάτε για ακροδεξιά. Ειλικρινώς! Και σας παρακαλώ πολύ να το πάρετε πίσω!», αντέδρασε εντόνως, για να προσθέσει:
«Και όποιος πραγματικά πιστεύει στις αξίες αυτές να κάνει μια προσπάθεια με όλους τους συναδέλφους του Κοινοβουλίου, να πειστούν οι κυβερνήσεις να δείξουν μια έμπρακτη αλληλεγγύη. Και να παράξουμε, να εκπονήσουμε μια νέα πολιτική ασύλου, η οποία πραγματικά θα κατανέμει τα βάρη».
«Εμείς στις εκλογές τις τελευταίες, διώξαμε την ακροδεξιά. Δηλαδή η ακροδεξιά – η Χρυσή Αυγή – βγήκε από το κοινοβούλιο», συνέχισε ο κ. Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος στον ισπανό ευρωβουλευτή. «Και από εκεί που ήταν μια μάστιγα στην ελληνική κοινωνία, σήμερα είναι απλά στα δικαστήρια. Αυτό να το γνωρίζετε! Και κυριαρχεί το δημοκρατικό στοιχείο και στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στην ελληνική κοινωνία».
Επί της ουσίας και αναφορικά με τις καταγγελίες περί pushbacks, ο υπουργός παρατήρησε ότι κανείς δεν μπορεί να μιλά για την Ελλάδα μ’ αυτό τον τρόπο. «Η Ελλάδα», τόνισε, «είναι μια βασανισμένη χώρα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πρώτος σταθμός, σχεδόν ο μοναδικός σταθμός, μετά και το κλείσιμο της Λιβύης και του Μαρόκου, είναι η μοναδική είσοδος στην Ευρώπη για όλους τους δυστυχισμένους ανθρώπους. Και δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα τα οποία εννοείτε ή υπονοείτε», ξεκαθάρισε, «όπως επίσης όταν μιλάτε για θανάτους».
«Ακουσα για ελεύθερους σκοπευτές. Μα, η ελληνική αστυνομία δεν έχει ελεύθερους σκοπευτές. Δεν έγινε χρήση όπλων. Έγινε χρήση κάποιων απλών αστυνομικών μέτρων», επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
«Ολο αυτό το χρονικό διάστημα με χιλιάδες μάτια που ήταν εκεί και παρατηρούσαν από όλη την Ευρώπη και από όλο τον κόσμο. Είχε εκατοντάδες media, σταθμούς τηλεοράσεων, υπήρχαν δηλαδή παρατηρητές. Και τους τελευταίους τρεις μήνες είναι εκεί και η FRONTEX. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν μπορείτε να κατηγορείτε την Ελλάδα τόσο εύκολα. Εάν υπάρχει καταγγελία, να την στείλετε να διερευνηθεί. Και οι έρευνες από την πλευρά των Υπηρεσιών γίνανε. ‘Ολα είναι ισχυρισμοί των Τούρκων και δεν ξέρω με ποιον τρόπο έχει συγκεντρωθεί αυτό το υλικό από την πλευρά της Τουρκίας, εννοώ από το έδαφος της Τουρκίας», σημείωσε με νόημα ο υπουργός κλείνοντας το θέμα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν και άλλοι ευρωβουλευτές όπως η Τινέκε Στρικ των Πρασίνων που υιοθέτησαν πλήρως τα περί νεκρών ή/και τραυματιών προσφύγων από ελληνικά πυρά στον Εβρο, κατηγορώντας τους υπουργούς ότι απέφυγαν να απαντήσουν.
Η άκριτη αυτή υιοθέτηση των τουρκικών ως επί το πλείστον ισχυρισμών, αναπαρήχθη για μία ακόμη φορά και στον ελληνικό Τύπο, σε προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα, που έσπευσαν να κάνουν λόγο για «θλιβερή εικόνα των υπουργών» στην επιτροπή LIBE υπό το βάρος των πιεστικών ερωτήσεων των ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.
Αίσθηση τέλος προκάλεσε η τοποθέτηση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον ότι «μοιράζεται τις ανησυχίες» για τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις, υπογραμμίζοντας ότι απαγορεύονται.
Σημείωσε μάλιστα ότι δεν λαμβάνει αναφορές για επαναπροωθήσεις μόνο από την Ελλάδα, αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γι αυτό, εκτίμησε, «έχει έρθει η ώρα να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου μηχανισμού που να ελέγχει και να εξακριβώνει καταγγελίες σχετικά με επαναπροωθήσεις».
Κατά τα άλλα, η Επίτροπος εξήρε τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν κρούσματα κορονοιού στα κορεσμένα κέντρα μεταναστών στα νησιά, ενώ αναφορά έκανε και στις ενέργειες που έκαναν από κοινού με την Επιτροπή για την απομάκρυνση περισσοτέρων των 3.000 ευάλωτων ατόμων από τα ΚΥΤ και κυρίως την επιτυχία του προγράμματος για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Επίτροπος επαίνεσε εξάλλου την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα στην σημαντική επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου τους τελευταίους μήνες, ενώ συνεχάρη τη χώρα μας για τον νέο νόμο περί ασύλου, αλλά και τις αλλαγές που επήλθαν σε αυτόν ύστερα από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής.
Και ενώ ευχαρίστησε τους υπουργούς για τη συνολική διαχείριση του Μεταναστευτικού, η κυρία Γιόχανσον επανέλαβε ότι οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες και απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές Αρχές να διερευνήσουν όλες τις σχετικές καταγγελίες. «Δεν δικαιούνται όλοι άσυλο, αλλά όλοι δικαιούνται συμπεριφορά σύμφωνη προς τις αξίες μας. Όταν κάποιος κάνει αίτηση για άσυλο, κάνει έκκληση στις ευρωπαϊκές αξίες. Και αυτή την έκκληση θα πρέπει να την τιμήσουμε», τόνισε η Επίτροπος εν κατακλείδι.