Καθώς η χώρα έχει εισέλθει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση ανοίγει ένα-ένα τα χαρτιά της για το τι μπορούν να περιμένουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από μια δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη.
Ο χρόνος μέχρι τις διπλές κάλπες δεν είναι μακρύς. Οπως λένε στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, «το τρένο των εκλογών ξεκίνησε…».
Σε αυτή τη διαδρομή η κυβέρνηση θέλει να αναδείξει σε πρωταγωνιστικό ρόλο τις προγραμματικές θέσεις και τον προγραμματικό λόγο – και να δεσμευτεί για συγκεκριμένα ζητήματα απέναντι στους ψηφοφόρους. Και αυτό, την επικοινωνία και την ενδυνάμωση της σχέσης με τους ψηφοφόρους, ανέλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Πρώτος σταθμός ήταν η δίωρη συνέντευξη που παραχώρησε για την Οικονομία (αλά ΔΕΘ), δεύτερος σταθμός η επίσκεψή του στην Κρήτη, όπου μίλησε για την ανάπτυξη του τόπου καταγωγής του και τρίτος σταθμός θα είναι η παρουσίαση του σχεδίου αναβάθμισης της Δημόσιας Υγείας και του ΕΣΥ.
Για την Οικονομία, οι επιλογές πολιτικής, αλλά και οι δυσκολίες, είναι ξεκάθαρες. Το κορυφαίο ζήτημα που τον απασχολεί, όπως απάντησε ο κ. Μητσοτάκης στη σχετική ερώτηση του Protagon, είναι η ακρίβεια.
«Πακέτο» 600 εκατ. ευρώ
Η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι δύσκολη. Οι οικονομικές ενισχύσεις των 600 εκατ. ευρώ που θα δοθούν σε ανέργους και ευάλωτα νοικοκυριά το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου μέσω του market pass δίνουν μια ανάσα, αλλά η λύση βρίσκεται στο τέλος του πολέμου και στην αποκατάσταση συνθηκών ομαλότητας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, και το 2023 θα είναι δύσκολο, καθώς ο μέσος πληθωρισμός θα υποχωρήσει, αλλά και πάλι θα κινείται γύρω στο 5%.
Οι μειώσεις φόρων
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα μειώσει τις τιμές, θα χαθεί όπως χάθηκε στην εστίαση, αλλά γνωρίζει ότι η μεγάλη πληγή είναι η φοροδιαφυγή και, όταν μιλάμε για ΦΠΑ, η φοροκλοπή.
Είναι προφανές ότι σε προεκλογική περίοδο είναι αδύνατο να ληφθούν «επιθετικά μέτρα» για τον περιορισμό του φαινομένου, αλλά κορυφαίες κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν ότι αυτό είναι το κλειδί για την περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών την ερχόμενη τετραετία.
Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας
Ενα ανοικτό ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίζει από το 2024 η νέα κυβέρνηση είναι η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας των εισοδημάτων. Αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί και τα εισοδηματικά κλιμάκια θα αλλάξουν, προκειμένου η πραγματική φορολογική επιβάρυνση να παραμείνει σταθερή.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μετά την πληθωριστική έκρηξη του 2022, ο μέσος πληθωρισμός υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί κατά 12- 13%.
Καλύτεροι μισθοί σε Δημόσιο και επιχειρήσεις
Σε αυτό το ζήτημα, που είναι και το κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης στον δρόμο προς τις κάλπες, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση, τόσο στους υπουργούς όσο και στους επιχειρηματίες, λέγοντας «θέλουμε κλαδικές συμβάσεις, θέλουμε ελεύθερες διαπραγματεύσεις για τις αμοιβές» και θα συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και τη σταδιακή μείωση των εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.
Απευθυνόμενος, δε, στους επιχειρηματίες, που, όπως είπε, του διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν βρίσκουν εργατικό προσωπικό, το μήνυμά του ήταν «πληρώστε περισσότερα και θα βρείτε».
Για τους δημοσίους υπαλλήλους, που αποτελούν μια μεγάλη κοινωνική ομάδα, προανήγγειλε ότι από το 2024 θα ισχύσει το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο για τον στενό δημόσιο τομέα, και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι αμοιβές των γιατρών και του προσωπικού του ΕΣΥ.
Για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και του ΕΣΥ, που μπορεί να τα έβγαλε πέρα με την πανδημία χάρη και στον «ηρωισμό των εργαζομένων» –κάτι που αναγνωρίζει δημόσια ο κ. Μητσοτάκης–, το επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα είναι η ριζική αναδιοργάνωση, με επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα και προσλήψεις προσωπικού.
Πρόγραμμα «μαμούθ» για το ΕΣΥ
Κατά τις πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει πρόγραμμα αναβάθμισης του ΕΣΥ, που απαιτεί τεράστιους πόρους. Οπως έχει αποφασιστεί, θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (στο επενδυτικό σκέλος και στα έργα που θα σχεδιαστούν) και πόρους του ΕΣΠΑ για την ψηφιακή αναβάθμιση, αλλά και προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.
Στόχος είναι το σχέδιο να υλοποιηθεί σε βάθος τετραετίας, καθώς οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι σύνθετες. Η Δημόσια Υγεία και οι πρωτοβουλίες για το ΕΣΥ θα είναι μια από τις επόμενες θεματικές συνεντεύξεις του πρωθυπουργού.