Οι καμηλοπαρδάλεις μοιάζουν πιθανοί στόχοι ενός κεραυνού. Είναι πράγματι έτσι; Κινδυνεύουν, άραγε, λόγω ύψους, περισσότερο από τα υπόλοιπα ζώα; | Shutterstock
Επικαιρότητα

Είναι οι κεραυνοί εχθροί της καμηλοπάρδαλης;

Τα πανύψηλα ζώα έπεσαν θύματα μιας καταιγίδας σε ένα καταφύγιο άγριων ζώων στη Νότια Αφρική, με τους ειδικούς να αναζητούν τις σχέσεις των κεραυνών με τις καμηλοπαρδάλεις και το πόσο «στενή» και συχνή μπορεί να είναι αυτή
Protagon Team

Στο καταφύγιο άγριων ζώων Rockwood στη Νότια Αφρική ζει μια αγέλη από καμηλοπαρδάλεις. Μια μέρα, τον περασμένο Μάρτιο, έπειτα από μια καταιγίδα κατά την οποία είχαν εκδηλωθεί κεραυνοί, οι περιβαλλοντολόγοι που εργάζονταν στο καταφύγιο παρατήρησαν ότι έλειπαν από την αγέλη δύο θηλυκά. Ξεκίνησε αμέσως η προσπάθεια ανεύρεσής τους και τελικά εντοπίστηκαν νεκρές σε απόσταση περίπου επτά μέτρων η μία από την άλλη. Οι δύο καμηλοπαρδάλεις, ηλικίας τεσσάρων και πέντε ετών, είχαν έντονη οσμή αμμωνίας, γεγονός που παρέπεμπε σε χτύπημα από κεραυνό. Στη νεκροψία που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι ένας κεραυνός χτύπησε τη μία καμηλοπάρδαλη στο κεφάλι. Η δεύτερη έχασε τη ζωή της όταν βρέθηκε πολύ κοντά στο σημείο όπου έπεσε κεραυνός και υπήρξε κάποια φονική αλληλεπίδραση με τον αέρα ή το έδαφος αμέσως μετά το συμβάν – πιθανότατα κάποιου είδους ηλεκτροπληξία.

Οι ενήλικες καμηλοπαρδάλεις έχουν ύψος 5-6 μέτρων και ζουν στις σαβάνες 12 αφρικανικών κρατών. Με δεδομένο ότι οι κεραυνοί συνήθως χτυπούν το πιο ψηλό σημείο που υπάρχει σε μια ανοικτή περιοχή, ακούγεται λογικό οι καμηλοπαρδάλεις να έχουν αυξημένες πιθανότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα ζώα να αποτελέσουν θύματα ενός κεραυνού. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Smithsonian, τα στελέχη του καταφυγίου Rockwood αναζήτησαν στοιχεία για τη σχέση της καμηλοπάρδαλης με τους κεραυνούς, αλλά διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ελάχιστες αναφορές για θανάτους αυτών των ζώων από χτύπημα κεραυνών. Επίσης, δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά που έχουν οι καμηλοπαρδάλεις όταν εκδηλώνονται κεραυνοί. Αν, δηλαδή, όταν υπάρχει μια καταιγίδα κινούνται με τρόπο τέτοιο που να προστατεύονται ή, αντιθέτως, κάνουν κινήσεις που τις αφήνουν εκτεθειμένες σε κίνδυνο.

«Αν βρίσκεσαι στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, είσαι εκτεθειμένος. Δεν λειτουργούν οι καμηλοπαρδάλεις ως αλεξικέραυνα, αλλά έχουν πέσει κατά καιρούς θύματα κεραυνών, τόσο με άμεσο τρόπο όσο και έμμεσα. Ενας κεραυνός χτύπησε το δέντρο κάτω από το οποίο βρισκόταν μια καμηλοπάρδαλη που είχε πάει εκεί για να προστατευτεί από την καταιγίδα, αυτό έπεσε και τη χτύπησε θανάσιμα. Από πτώσεις δέντρων που οφείλονται σε κεραυνό έχουν χάσει τη ζωή τους πολλές φορές ζώα που αναζητούν εκεί καταφύγιο από την κακοκαιρία» είχε δηλώσει παλαιότερα στο BBC ο περιβαλλοντολόγος Τζούλιαν Φένεσι που εργάζεται στη Ναμίμπια.

Το περιστατικό στο καταφύγιο Rockwood επανέφερε τη συζήτηση για τη σχέση των κεραυνών με τις καμηλοπαρδάλεις, με τους ειδικούς να αναζητούν και πάλι απαντήσεις στο αν τα ψηλότερα ζώα του πλανήτη αποτελούν πράγματι στόχο των κεραυνών, αν έχουν αναπτύξει κάποιες τακτικές αποφυγής κ.ά.