Πώς επηρεάζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το ουκρανικό μέτωπο ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς; Είναι ένα ερώτημα στο μυαλό πολλών αναλυτών και η Telegraph επιχειρεί να το απαντήσει.
Το πρώτο και αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι από τις 7 Οκτωβρίου, ημέρα της φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ελάχιστοι πλέον φαίνεται να ασχολούνται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τουλάχιστον όσον αφορά την κοινή γνώμη της Δύσης, αλλά και τα ΜΜΕ.
Το σίγουρο είναι πως η προσοχή του κόσμου, αλλά και πολλών πολιτικών, είναι πλέον στραμμένη στη Μέση Ανατολή και όχι στο ουκρανικό μέτωπο.
Το δεύτερο συμπέρασμα, όχι τόσο φανερό για πολλούς, είναι ότι οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία από δυτικές χώρες, δεν πρόκειται να επηρεαστούν, ακόμα και αν κληθούν πλέον να προμηθεύσουν με όπλα και το Ισραήλ.
Για παράδειγμα, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το το Κογκρέσο κατεπείγουσα έγκριση στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ ύψους 14 δισ. δολαρίων, χωρίς όμως να μειώσει την αντίστοιχη βοήθεια προς το Κίεβο, για την οποία ο αμερικανός πρόεδρος ζητεί επιπλέον 60 δισ. δολάρια.
Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε την δυνατότητα να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες των Ουκρανών και τις προσπάθειες των Ισραηλινών ταυτόχρονα, μπορούμε να κάνουμε και τα δύο και θα το κάνουμε».
Ενδεχομένως, σημειώνει η Telegraph, να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση στην παράδοση των αμερικανικών όπλων. Η Μόσχα ίσως προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί, αλλά και το Κίεβο ίσως θελήσει να επιτεθεί ταχύτερα και με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Αυτό ίσως προκαλέσει περισσότερους θανάτους στις τάξεις και των δύο πλευρών, αλλά παρόλα αυτά, οι Ουκρανοί δεν αποκλείεται να αποφασίσουν να πάρουν αυτό το ρίσκο.
Ο ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, έδωσε τα εύσημα στον ρωσικό στρατό αυτή την εβδομάδα, επειδή «σταμάτησε την ουκρανική επίθεση» κοντά στην Αβντιίβκα. Μετά από 20 μήνες πολέμου στην Ουκρανία, δεν αναφέρθηκε σε καμία πρόοδο των δυνάμεών του, κάτι που είναι ενδεικτικό της αποτυχίας των Ρώσων, σημείωσε η Telegraph.
Ο βρετανός δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι ο Πούτιν, «όπως κάνουν οι μαφιόζοι σε όλο τον κόσμο», ζυγίζει τις επιλογές του και μελετά προσεκτικά τα συν και τα πλην της κάθε του κίνησης, με απώτερο σκοπό του πάντα «να κερδίσει από τη δυστυχία των άλλων».
Στο Κρεμλίνο μελετούν όλα τα πιθανά σενάρια για τα επόμενα βήματά τους σε σχέση με τη Μέση Ανατολή με ζητούμενο γεωπολιτικά κέρδη για τη Μόσχα.
Η ανάλυση της Telegraph δίνει έμφαση στις καλές σχέσεις που διατηρούσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Πούτιν, παρά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως και στις παραδοσιακά καλές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς στο Ισραήλ υπάρχει πολυπληθής ρωσική κοινότητα, και στο γεγονός ότι ο ρώσος πρόεδρος ήταν από τους πρώτους που επικοινώνησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό στις 7 Οκτωβρίου για να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά του για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.
Ο βρετανός δημοσιογράφος κατέληξε, πως είναι νωρίς ακόμα να φανεί αν ο ρώσος πρόεδρος θα αποκομίσει οφέλη από την κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά ότι είχε κάποια ανάμειξη στην θηριωδία της Χαμάς.