Κάποια στιγμή μεταξύ της 8ης και της 13ης Οκτωβρίου, επτά πλοία του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού απέπλευσαν από τη Βόρεια Κορέα με προορισμό το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας. Στις ρωσικές ναυτικές μονάδες επέβαιναν 1.500 βορειοκορεάτες στρατιώτες, μέλη των ειδικών δυνάμεων.
Αποτελούν την εμπροσθοφυλακή μιας αρχικής δύναμης έως και 11.000 ανδρών που πρόκειται να ενισχύσουν τις ρωσικές δυνάμεις στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Συγχρόνως, όμως, οι βορειοκορεάτες κομάντος αποτελούν την «τελευταία και πιο ανατριχιαστική υπενθύμιση», όπως γράφει ο Ντέιβιντ Αξ της Telegraph, ότι ο πόλεμος δεν διεξάγεται, πλέον, μόνο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
«Η γραμμή έχει ξεπεραστεί και στρατεύματα μιας τρίτης χώρας θα βρεθούν σύντομα στο πεδίο. Αλλα κράτη σε αμφότερες τις πλευρές ενδέχεται να ακολουθήσουν: μια τέτοια ενέργεια έχει ήδη προταθεί από βρετανούς και γάλλους πολιτικούς. Πλέον πρόκειται για μια διεθνή σύρραξη, δυνητικά για έναν παγκόσμιο πόλεμο. Είναι σαφές ότι οι ρώσοι ηγέτες και οι σύμμαχοί τους στο Ιράν, στη Βόρεια Κορέα και –σε μικρότερο βαθμό– στην Κίνα κατανοούν τι διακυβεύεται. Είναι λιγότερο σαφές ότι το αντιλαμβάνονται και οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», γράφει ο βρετανός δημοσιογράφος σε ανάλυσή του.
Οι 1.500 βορειοκορεάτες καταδρομείς δεν είναι η πρώτη συμβολή της Πιονγκγιάνγκ στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης πουλήσει στη Μόσχα βλήματα πυροβολικού, βαλλιστικούς πυραύλους και οχήματα αντιαρματικών πυραύλων. Χάρη στη στρατιωτική/βιομηχανική συνεργασία με τα καθεστώτα της Τεχεράνης και της Πιονγκγιάνγκ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ακόμα ξεμείνει από κρίσιμο εξοπλισμό, έπειτα από 32 δαπανηρούς μήνες πολέμου.
Αλλά στέλνοντας και έμψυχο υλικό, πέρα από όπλα και πυρομαχικά, η Πιονγκγιάνγκ «καθιστά εμφανές, αυτό που έως τώρα ήταν σε μεγάλο βαθμό κρυφό», σημειώνει ο Ντέιβιντ Αξ. Στην προκειμένη η Βόρεια Κορέα συνδράμει τη Ρωσία να ξεπεράσει ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο πλαίσιο του πολέμου: την αυξανόμενη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Εκτιμάται πως εδώ και περίπου έναν χρόνο οι ρωσικές δυνάμεις χάνουν περισσότερους από χίλιους (νεκρούς και τραυματίες) ανθρώπους την ημέρα ενώ το Κρεμλίνο έχει καταφέρει να στρατολογεί περίπου 30.000 άτομα τον μήνα, το οποίο σημαίνει πως το έλλειμμα αυξάνεται σταθερά.
Το Κρεμλίνο θα μπορούσε να κηρύξει άλλη μία μερική επιστράτευση, όπως έκανε τον Σεπτέμβριο του 2022, «αλλά αυτό είναι τόσο τοξικό πολιτικά που ακόμη και το αυταρχικό καθεστώς του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι απρόθυμο να το κάνει. Τα νέα στρατεύματα πρέπει να έρθουν από κάπου. Αυτό το κάπου φαίνεται ότι είναι η Βόρεια Κορέα», συνοψίζει ο δημοσιογράφος της Telegraph.
Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί οι 1.500 βορειοκορεάτες καταδρομείς και οι επιπλέον 9.500 άνδρες που αναμένεται πως θα ακολουθήσουν, θα σπεύσουν να επανδρώσουν τα χαρακώματα κατά μήκος της πρώτης γραμμής συνολικού μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβουν κάποιον υποστηρικτικό ρόλο, τουλάχιστον αρχικά, πίσω από τη ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων.
Φυσικά 11.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ρώσους στρατηγούς να πάρουν 11.000 ρώσους στρατιώτες από τα μετόπισθεν και να τους ρίξουν στο μέτωπο. Με βάση, όμως, το σημερινό ρυθμό απωλειών της Ρωσίας αυτοί οι 11.000 άνδρες θα έχουν τεθεί εκτός μάχης μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. Αυτό, ωστόσο, καθιστά πιθανό το δυσοίωνο ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλοι, πολλοί περισσότεροι, στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα.
Επιπλέον, δεδομένου του ολοένα πιο κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει το βορειοκορεατικό καθεστώς στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, υπάρχει ο κίνδυνος να παρασυρθεί και η Νότια Κορέα στη σύρραξη. Ενώ η Νότια Κορέα ήδη υποστηρίζει το Κίεβο με ανθρωπιστική βοήθεια – και φέρεται να πούλησε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού με τελικό προορισμό την Ουκρανία – η Σεούλ έως τώρα εμφανίζεται απρόθυμη να αποστείλει όπλα απευθείας στο Κίεβο.
Ομως αυτό θα μπορούσε να αλλάξει: κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Νότιας Κορέας αυτή την εβδομάδα, ανώτατοι νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι περιέγραψαν την υποστήριξη της Ρωσίας από τη Βόρεια Κορέα ως «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια» και δεσμεύτηκαν να απαντήσουν, αυξάνοντας και εκείνοι την εμπλοκή τους στη σύρραξη που μαίνεται στην Ουκρανία.
Στη Νότια Κορέα κατασκευάζονται μερικά από τα καλύτερα οπλικά συστήματα στον κόσμο, κυρίως άρματα μάχης και πυροβόλα, τα οποία «ενδέχεται να μην αργήσουμε πολύ να τα δούμε στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία», γράφει ο Ντέιβιντ Αξ.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε μια εξασθένιση της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας, παρά τις ολοένα πιο αυξημένες ανάγκες της χώρας. Ο ουκρανικός στρατός σχημάτισε πρόσφατα 14 νέες ταξιαρχίες, οι οποίες από κοινού, αντιπροσωπεύουν μια αύξηση 10% επί του συνόλου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας. Ωστόσο λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας από τη Δύση, δέκα από αυτές τις ταξιαρχίες στερούνται βαρέων όπλων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
«Ενδέχεται η συνδρομή της Νότιας Κορέας να καλύψει το κενό. Αλλά το Κίεβο δεν πρέπει να καθορίσει τη στρατηγική του γύρω από το γεγονός πως η Νότια Κορέα εκτιμά τις συνέπειες ενός ολοένα και πιο παγκόσμιου πολέμου περισσότερο από όσο οι χώρες του ΝΑΤΟ», σχολιάζει ο δημοσιογράφος της Telegraph.