Βερολίνο, 17 Ιουλίου: H Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ (αριστερά) παραλαμβάνει το υπουργείο από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (στη μέση), υπό το βλέμμα της καγκελαρίου Μέρκελ | REUTERS/Fabrizio Bensch
Επικαιρότητα

Είναι ο φεμινισμός της Μέρκελ «μαγική εικόνα»;

Πίσω από τις φωτογραφίες της διαδοχής από μία γυναίκα σε μια άλλη σε ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο υπουργείο, κρύβεται μια αντιφατική πολιτική από τη γερμανίδα καγκελάριο, υποστηρίζει ανάλυση του Monde
Protagon Team

Η φωτογραφία της 17ης Ιουλίου, που φιλοξενήθηκε σε πολλά πρωτοσέλιδα, δεν χρειαζόταν περιγραφές ούτε τα πρόσωπα συστάσεις: η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είχε δίπλα της άλλες δύο γυναίκες, με την πρώτη, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να παραδίδει το γερμανικό υπουργείο Αμυνας στη δεύτερη, την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Οι τρεις πολιτικοί μοιάζουν να δίνουν ένα μάθημα για την δύναμη των γυναικών οι οποίες καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις εκεί όπου, μέχρι πρότινος, κυριαρχούσαν (μόνο) οι άνδρες. «Δεν είχαμε φανταστεί έτσι το τέλος της πατριαρχίας» είχε γράψει σχετικά η Tageszeitung, ένας σπάνιος και αναπάντεχος έπαινος από την αριστερή εφημερίδα προς τη δεξιά καγκελάριο.

Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, στις 15 Ιουλίου, η Φον ντερ Λάιεν είχε εκλεγεί –όχι χωρίς πυκνό παρασκήνιο και διαβουλεύσεις– νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση και με διακηρυγμένο στόχο να αποκαταστήσει την ισορροπία γυναικών και ανδρών στις θέσεις των επιτρόπων. Αλλά και η επιλογή της Κραμπ-Καρενμπάουερ για αυτό το υπουργείο ήταν έκπληξη, σχολιάζει ο Monde.

Εξάλλου, η πολιτική ιστορία και των τριών περιέχει αρκετές πρωτιές. Η Μέρκελ εξελέγη το 2000 πρώτη γυναίκα πρόεδρος του CDU ενώ το 2005 έγινε η πρώτη καγκελάριος. Επίσης το 2005, η Κραμπ-Καρενμπάουερ έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός κρατιδίου. Το 2013 η Φον ντερ Λάιεν έγινε η πρώτη υπουργός Αμυνας στη Γερμανία (αν και δεν ήταν η πρώτη στην Ευρώπη).

Αυτά όλα είναι εντυπωσιακά και φωτογενή, αλλά κρύβουν και μια άλλη αλήθεια, επισημαίνει ακόμη ο Monde, αυτή τη φθίνουσας εκπροσώπησης των γυναικών στη γερμανική Βουλή.

Στις βουλευτικές του 2017 το ποσοστό των γυναικών στην Μπούντεσταγκ ήταν 31%, αισθητά μειωμένο σε σχέση με το 37% της Βουλής των εκλογών του 2013· είναι επίσης το μικρότερο ποσοστό από το 1998. Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην είσοδο της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) η οποία έχει μόνο 10 γυναίκες στα 92 μέλη της ΚΟ. Μια σχετική μείωση της αναλογίας υπάρχει και στην ΚΟ του CDU/CSU.

Στα σχεδόν 20 χρόνια της ηγεσίας της στο CDU, η Μέρκελ ήταν σταθερά αντίθετη με την πρόταση επιβολής ποσοστώσεων στον αριθμό των υποψηφίων βουλευτών, κάτι που ισχύει στα αριστερά κόμματα και τους Πράσινους. Ετσι στην ΚΟ του SPD  οι γυναίκες είναι το 41% ενώ στο Die Linke και τους Πράσινους πλειοψηφούν με 54% και 58% αντίστοιχα.

Από ό,τι φαίνεται μια Μέρκελ από μόνη της δεν φέρνει την άνοιξη – ή αν το δούμε σε σχέση με το υπουργείο που άλλαξε χέρια, τι νόημα υπάρχει στο να έχεις μια στρατηγό (τη Μέρκελ), αλλά όλο και λιγότερες στρατιωτίνες;