H Ζόχρε Κουνταεΐ στο επίμαχο ματς Ιράν - Ιορδανία | Photo by Talibjan Kosimov/Anadolu Agency via Getty Images
Επικαιρότητα

Είναι καλή τερματοφύλακας; Ε, τότε θα είναι… άνδρας

Δύο αποκρούσεις πέναλτι έβαλαν την 32χρονη γκολκίπερ της εθνικής Γυναικών του Ιράν, Ζόχρε Κουνταεΐ, σε μπελάδες, ξετυλίγοντας το κουβάρι μιας απίθανης ιστορίας που κάνει τον γύρο του κόσμου. «Το μόνο λάθος μου είναι ότι δεν είμαι χαριτωμένη», διαμαρτυρήθηκε. Το τεστ ταυτοποίησης φύλου τη δικαίωσε, αλλά το παρουσιαστικό της δεν τη βοήθησε να αποφύγει τη διαδικτυακή χλεύη
Sportscaster

Στις 25 του περασμένου Σεπτεμβρίου η εθνική ομάδα γυναικών της Ιορδανίας αντιμετώπιζε την αντίστοιχη του Ιράν, σε αγώνα της προκριματικής φάσης του Κυπέλλου Εθνών Ασίας (θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιανουάριο στην Ινδία). Ηταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη –οι κοπέλες του Ιράν δεν είχαν προκριθεί ποτέ ξανά στα τελικά της διοργάνωσης–, όμως έχασε το ματς στη διαδικασία των πέναλτι (4-2), όπου η ιρανή γκολκίπερ, Ζόχρε Κουνταεΐ, πραγματοποίησε δύο εξαιρετικές αποκρούσεις. Οι Ιορδανοί έπρεπε να βρουν μια καλή δικαιολογία για αυτήν την αναπάντεχη αποτυχία τους, και κάπως έτσι ξετυλίχθηκε το κουβάρι μιας απίθανης ιστορίας που κάνει τον γύρο του κόσμου.

Λίγες μέρες μετά την αναμέτρηση, κατηγόρησε την Κουνταεΐ ότι… είναι άνδρας – και, μάλιστα, με τον πιο επίσημο τρόπο. Με επιστολή της προς τη Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ασίας (AFC), που έφερε την πριγκιπική υπογραφή του Αλί μπιν αλ-Χουσεΐν, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ιορδανίας ζήτησε, η ιρανή τερματοφύλακας να υποβληθεί σε τεστ ταυτοποίησης φύλου. Ο αλ-Χουσεΐν, πρόεδρος της ομοσπονδίας και πρώην αντιπρόεδρος της FIFA, «ανέβασε» το έγγραφο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αναγνωρίζουμε πως, σύμφωνα με την προκήρυξη του τουρνουά, ο έλεγχος του φύλου των παικτριών που συμμετέχουν, δεν είναι υποχρεωτικός. Ωστόσο, οι κανονισμοί αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για μια διάφανη και ξεκάθαρη έρευνα, που θα εξακριβώσει αν η συγκεκριμένη παίκτρια, καθώς και άλλες από την ομάδα της, είχαν δικαίωμα συμμετοχής».

Ούτε που το φανταζόταν, η άμοιρη Κουνταεΐ, αυτό που ακολούθησε. Φωτογραφίες της πλημμύρισαν το Διαδίκτυο, συνοδευόμενες από χλευαστικά, έως και χυδαία, σχόλια. Το παρουσιαστικό της δεν τη βοηθάει, είναι αλήθεια, ιδίως όταν φοράει την ολόσωμη, μαύρη στολή της. Με το μακρύ παντελόνι, τη μακρυμάνικη μπλούζα και τη μαντίλα στο κεφάλι, που είναι το υποχρεωτικό dressing-code για τις γυναίκες οι οποίες παίζουν ποδόσφαιρο στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Υπήρξαν, βεβαίως, και κάποιοι που της συμπαραστάθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βάλλοντας εναντίον ανθρωπιστικών και φεμινιστικών οργανώσεων που δεν την υπερασπίστηκαν.

«Είμαι γυναίκα. Μου κάνετε bullying. Το μόνο λάθος μου είναι ότι δεν είμαι χαριτωμένη», διαμαρτυρήθηκε η 32χρονη διεθνής τερματοφύλακας της Ζομπ Αχάν. «To ιατρικό επιτελείο εξετάζει εξονυχιστικά τις παίκτριές μας, σε ό,τι αφορά τις ορμόνες τους, ώστε να αποφύγουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Ας μην ανησυχούν οι φίλαθλοι. Οι ισχυρισμοί των Ιορδανών είναι μια δικαιολογία για την ήττα τους από την εθνική ομάδα γυναικών του Ιράν, επειδή ήταν το φαβορί και έχασαν», διαβεβαίωσε η Μαριάμ Ιραστούντ, προπονήτρια της ομάδας. Αλλά το αίτημα του πρίγκιπα με τις διασυνδέσεις στα υψηλά κλιμάκια του ποδοσφαίρου, δεν ήταν δυνατόν να μην εισακουστεί. Η AFC εξέτασε την Κουνταεΐ, και αποφάνθηκε ότι στις 25 Σεπτεμβρίου υπερασπιζόταν το τέρμα του Ιράν μια… κανονική γυναίκα.

Για να είμαστε δίκαιοι, η καταγγελία των Ιορδανών δεν οφείλεται τόσο στην αχαλίνωτη φαντασία τους, όσο στο ύποπτο παρελθόν των Ιρανών. Το 2014, το ίδιο το υπουργείο Αθλητισμού του Ιράν είχε ανακοινώσει ότι τέσσερα μέλη της γυναικείας εθνικής ομάδας της χώρας ήταν άνδρες, που δεν είχαν, ακόμη, ολοκληρώσει την αλλαγή φύλου (μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια). Υποτίθεται ότι απομακρύνθηκαν από την ομάδα, όμως την επόμενη χρονιά, ιρανός ποδοσφαιρικός παράγοντας είχε κάνει λόγο για οκτώ διεθνείς που βρίσκονταν στο μεταβατικό στάδιο, και αγωνίζονταν κανονικά. Κανείς, ποτέ, δεν έμαθε αν έλεγε την αλήθεια.

Το εκπληκτικό είναι ότι, αν και η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να θεωρείται έγκλημα στο Ιράν, και τιμωρείται με δημόσια εκτέλεση, το κράτος επιτρέπει την αλλαγή φύλου. Οχι μόνο την επιτρέπει, αλλά και την επιδοτεί. Σύλλογοι άλλων ασιατικών χωρών, που αντιμετώπισαν ιρανικούς, είχαν αφήσει αιχμές για ποδοσφαιριστίνες με δύναμη και αντοχή που παρέπεμπαν σε άνδρες, όμως δεν είχαν προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία.

Ο πρίγκιπας Αλί μπιν αλ-Χουσεΐν απαιτεί, τώρα, νέα εξέταση της Κουνταεΐ από ανεξάρτητους γιατρούς. Κι εκείνη απειλεί, μέσω της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, με μηνύσεις και αγωγές όσους αμφισβητήσουν, ξανά, τη γυναικεία της υπόσταση.