Η γνωστή ρήση μπορεί να υποστηρίζει ότι πίσω από έναν επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μια γυναίκα, πάντα όμως μας αφήνει το περιθώριο να αναρωτηθούμε: μήπως τελικά η γυναίκα είναι αυτή που κινεί τα νήματα περισσότερο από όσο φαίνεται;
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν κρύβει ότι η σύζυγος του Μπριζίτ ασκεί πολιτική επιρροή πάνω του, ωστόσο μία νέα βιογραφία του δείχνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η κυρία Μακρόν έρχεται σε κόντρες με τους συνεργάτες του προέδρου.
Το βιβλίο του Αρτίρ Μπερντά, πολιτικού συντάκτη για την εφημερίδα Le Figaro, που τιτλοφορείται «Αλήθειες και Θρύλοι» («Vérités et Légendes»), αποκαλύπτει αυτό που ψιθυρίζεται εδώ και καιρό στο Παρίσι: η σύζυγος του προέδρου έχει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής που παράγει το προεδρικό μέγαρο.
Ο Μακρόν, που έδωσε συνέντευξη στον συγγραφέα, περιγράφει τη σύζυγό του σαν τον ενδιάμεσο ανάμεσα στον ίδιο και στην κοινή γνώμη. Λέει ακόμη ότι η Μπριζίτ είναι βασικός σύμβουλος με τη δική της ευαισθησία: «Ακούω αυτό που αισθάνεται, αυτό που λέει, αυτό που της είπαν. Με γνωρίζει και εμπιστεύομαι την κρίση της. Θα είναι λάθος να πω ότι δεν έχει ρόλο και δεν έχει επιρροή πάνω μου».
Όσοι γνωρίζουν τα παρασκήνια του Μεγάρου των Ηλυσίων, γράφουν οι Times, είχαν και αυτοί συμπεράνει το ίδιο. Ελεγαν δε εμπιστευτικά ότι η Μπριζίτ Μακρόν έχει άποψη για τους ανασχηματισμούς και για σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν την εσωτερική πολιτική. Είναι όμως η πρώτη φορά που ο πρόεδρος το παραδέχεται τόσο ανοιχτά.
«Μοιράζεται τα πάντα στη ζωή μου, από το απόγευμα ως το πρωί», είπε ο Μακρόν υπονοώντας ότι οι δρόμοι τους είναι διαφορετικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν εκπληρώνει τα επίσημα καθήκοντά του. Πρόσθεσε ακόμα, δίνοντας άλλη διάσταση στην επιρροή της συζύγου του, ότι η Μπριζίτ «έχει μία θέση σε αυτό το σπίτι που δεν είναι αυτή της γυναίκας η οποία απλώς με συνοδεύει στη ζωή μου».
Το βιβλίο αναφέρει ακόμη ότι η Μπριζίτ Μακρόν διαβάζει και τσεκάρει κάθε λέξη, κάθε ομιλίας του προέδρου, ενώ είναι και ένας πολύ αυστηρός κριτής των τηλεοπτικών εμφανίσεών του. «Δεν καταλαβαίνω πού το πας και, αν δεν καταλαβαίνω τίποτα εγώ, πώς θα καταλάβουν οι άλλοι», είναι κάτι που λέει καμιά φορά στον πρόεδρο, ο οποίος έχει μία τάση για φιλοσοφικές παρεκβάσεις σε ομιλίες που αφορούν πεζά θέματα της καθημερινότητας.
Η 68χρονη σήμερα Μακρόν μπορεί να μην επεμβαίνει σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή ή το πού θα διατεθούν δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, δεν διστάζει να μιλήσει όμως για την κοινωνία και για κοινωνικά ζητήματα.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται ακόμα ο ισχυρισμός ότι η σύζυγος του προέδρου ήρθε σε αντιπαράθεση με το προσωπικό της προεδρίας, το οποίο κατηγόρησε ότι αποκόπτει τον πρόεδρο από την κοινή γνώμη. Στόχος της κριτικής της ήταν πολλά από τα άτομα που ήταν στο πλάι του Μακρόν στην πορεία που τον έφερε από τη σχετική ανωνυμία ως την προεδρία της Γαλλίας.