Στιγμιότυπο από τις ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας την Τρίοτη | Chip Somodevilla/Getty Images
Επικαιρότητα

Είναι επίσημο: η πολυπόθητη σύντηξη επετεύχθη

Ιστορικές ανακοινώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Εγινε το πρώτο βήμα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από τον άνθρωπο – το ζήτημα είναι να περάσουμε γρήγορα από το εργαστηριακό επίπεδο στη βιομηχανική παραγωγή
Protagon Team

Η Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 δεν ήταν «γρουσούζικη», αλλά ακριβώς το αντίθετο: μία ελπιδοφόρα ημέρα για την επιστήμη και για το μέλλον της ενέργειας, αν όχι το μέλλον της ανθρωπότητας. Και αυτό διότι αμερικανοί επιστήμονες αποκάλυψαν ότι συνετελέσθη σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη πυρηνική σύντηξη. Το ζητούμενο είναι να γίνει κατορθωτό κάποτε το άλμα από το εργαστηριακό πείραμα στη βιομηχανική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά ένα βήμα έχει γίνει.

Οπως φαίνεται, αυτό το στοίχημα δεν αφορά κάποιο αόριστο χρονικό σημείο πια, αλλά τις αμέσως επόμενες δεκαετίες. Από οικολογικής πλευράς, δε, έχει μεγάλη σημασία, αφού έτσι θα γίνει εφικτός και ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής.

Oπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, οι ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Li vermore της Καλιφόρνιας στις 5 Δεκεμβρίου πέτυχαν πρώτη φορά καθαρό ενεργειακό αποτέλεσμα σε ένα πείραμα πυρηνικής σύντηξης με χρήση λέιζερ. Οι επιστήμονες εστίασαν ένα λέιζερ σε έναν στόχο καυσίμου με σκοπό να συντήξουν δύο άτομα σε ένα πυκνότερο, απελευθερώνοντας την ενέργεια.

Η Κίμπερλι Μπάντιλ, διευθύντρια του Lawrence Livermore, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι τα εμπόδια της επιστήμης και της τεχνολογίας σημαίνουν ότι η εμπορευματοποίηση μάλλον δεν είναι ζήτημα πέντε ή έξι δεκαετιών από σήμερα, αλλά μάλλον ένας πιο κοντινός στόχος. «Με συντονισμένη προσπάθεια και με επενδύσεις, κάποιες δεκαετίες έρευνας για τις υποκείμενες τεχνολογίες θα μπορούσαν να μας φέρουν σε θέση να κατασκευάσουμε μονάδα παραγωγής ενέργειας» είπε η Μπάντιλ.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και έναν αιώνα περίπου ότι η σύντηξη τροφοδοτεί με ενέργεια τον Ηλιο, έτσι επί σειρά ετών προσπάθησαν να επιτύχουν τη σύντηξη για ενεργειακούς λόγους. H Αράτι Πραμπακάρ, διευθύντρια του Γραφείου Πολιτικής Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, είπε ότι το πείραμα αντιπροσωπεύει «ένα τεράστιο παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει η επιμονή».

Οι πυρηνικοί επιστήμονες του εργαστηρίου του πειράματος δήλωσαν ότι το επίτευγμα είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν μέχρις ότου η σύντηξη καταστεί εμπορικά βιώσιμη. Ο Τόνι Ρουλστόουν, ειδικός στην πυρηνική ενέργεια στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, εκτίμησε ότι η παραγωγή ενέργειας του πειράματος ήταν μόνο το 0,5% της ενέργειας που χρειαζόταν για την πυροδότηση των λέιζερ. Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι αυτό το αποτέλεσμα «είναι μεν επιτυχία της επιστήμης, ωστόσο απέχει πολύ από την παροχή χρήσιμης, άφθονης, καθαρής ενέργειας».

Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας χαιρέτισε προσεκτικά το επιστημονικό βήμα, αν και τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί η ενεργειακή μετάβαση, η σύντηξη δεν πρέπει να επιβραδύνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία άλλων εναλλακτικών λύσεων όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια και η πυρηνική σχάση. Είναι το πρώτο βήμα που λέει ότι δεν συζητάμε για φανταστικά πράγματα αλλά για κάτι θεωρητικώς «χειροπιαστό»και αξιοποιήσιμο.