Αν μη τι άλλο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πολιτικός που ξέρει να πετάει ατάκες. Στο τέλος της ημέρας, μια φράση που έχει πει θα περιφέρεται από στόμα σε στόμα και θα κάνει αίσθηση. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και τώρα μετά τα όσα είπε στην κοινή συζήτηση με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης» που διεξήχθη την Πέμπτη στο Νταβός. Απαραίτητη υποσημείωση: σε αυτό το πάνελ βρέθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας που με τη σειρά του ανέπτυξε τη δική του θέση για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι για περισσότερη και πιο ισχυρή Ευρώπη πρέπει να εφαρμόζονται όσα έχουν συμφωνηθεί, σημείωσε: «Είναι η εφαρμογή (των συμφωνηθέντων), ανόητε».
Νέα, απαραίτητη, υποσημείωση: προτού πει αυτή την ατάκα είχε προηγηθεί μια ανάλυση του Αλέξη Τσίπρα περί αλληλεγγύης που χρειάζεται να δείξει η Ευρώπη προς την Ελλάδα.
Ο φλεγματικός γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω. Καίτοι ξεκίνησε να λέει ότι δεν επιθυμεί να μπαίνει σε θέματα που αφορούν άλλα κράτη, αναφέρθηκε στις ενέργειες της ΕΕ που δείχνουν το βαθμό αλληλεγγύης της. Αρκεί, φυσικά, να εφαρμόζονται από όλους όσα έχουν συμφωνηθεί. Για να καταλήξει με τη φαρμακερή ατάκα «είναι η εφαρμογή, ανόητε».
Ο κ. Σόιμπλε ήταν για άλλη μια φορά ξεκάθαρος στο μήνυμά του προς την Αθήνα: «Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε». Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι για το Βερολίνο η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη αφού όπως είπε: «Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί δεν είχαν την ισχύ να επιβλέψουν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί».
Το κερί και ο δυναμίτης
Για να γίνει ακόμη παραστατικός στο θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Σόιμπλε είπε με εύγλωττο τρόπο: «Αν πάω ξανά στο γερμανικό κοινοβούλιο και ζητήσω την αποχώρηση του ΔΝΤ, θα είναι σαν να μπαίνω με αναμμένο κερί στο χέρι σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες. Εγώ, ως υπουργός Οικονομικών, δεν ήθελα το ΔΝΤ, αλλά το ήθελε η κυρία Μέρκελ και είχε δίκιο. Ετσι συμβαίνει, οι επικεφαλής των κρατών έχουν δίκιο και οι υπουργοί Οικονομικών έχουν λάθος. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί δεν θα είχαν την ισχύ να επιβλέψουν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί».
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Ούτε εγώ είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να ανάψει κερί σε δωμάτιο με δυναμίτες, αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει κάποιος να μένει στο σκοτάδι. Η καλύτερη λύση είναι να απομακρύνει τους δυναμίτες. Για το ΔΝΤ είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για το ρόλο του γιατί πιστεύαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει πράγματα μόνη της. Στην τελευταία διαπραγμάτευση, ορισμένες χώρες ζήτησαν την παρουσία του Ταμείου για την Ελλάδα και εμείς το αποδεχθήκαμε για να υπάρξει η συμφωνία. Εύχομαι και ελπίζω η συνύπαρξη τριών διαφορετικών Θεσμών, και οι διαφωνίες πολλές φορές μαζί τους, να μην αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις. Για να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη. Δεν είναι ώρα για περισσότερα Exit, Grexit, Brexit κοκ». Ισως, σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας να απάντησε με έμμεσο τρόπο στο δημοσίευμα της Wall Street Journal περί νέων σκέψεων του Σόιμπλε για Grexit.
«Χρειαζόμαστε επενδύσεις»
Ακολούθως, ο έλληνας Πρωθυπουργός ανέπτυξε τη δική του άποψη για το τι ακριβώς χρειάζεται η χώρα για να βγει από την οικονομική κρίση: «Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό ήταν μονομερώς σε βάρος ορισμένων κατηγοριών πολιτών. Αντί για ανάπτυξη είχαμε ύφεση και η ανεργία αυξήθηκε. Επομένως, η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Μαζί, όμως, με τον εξισορροπημένο προϋπολογισμό χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ιδιωτικές επενδύσεις. Χρειαζόμαστε κίνητρα και πάνω από όλα χρειαζόμαστε σταθερότητα για το καλό των ανθρώπων. Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει πρέπει να έχει ατζέντα ανάπτυξης και να βοηθήσει να μειωθούν οι ανισότητες ανάμεσα στις χώρες του νότου και του βορρά» συμπλήρωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός και κατέληξε «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη».
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να πάρει το λόγο και να… επιτεθεί με τον δικό του τρόπο: «Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Αυτό κάναμε στην ευρωπαϊκή κρίση. Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη. Και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που υπογράφηκαν με δυσκολία. Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα. Είναι η εφαρμογή (τους), ανόητε» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, επιστρατεύοντας μια παράφραση της διάσημης φράσης του Μπιλ Κλίντον – «είναι η οικονομία, ανόητε».
Οσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι μόνο κριτήριο το εργασιακό κόστος και αναφέρθηκε, εκφράζοντας τη χαρά του για τη συμφωνία με τους παραγωγικούς φορείς, σε μια πολύ μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για να μην καταγραφεί μείωση συντάξεων για 13η φορά.
Το μεταναστευτικό στην ατζέντα
Στο πάνελ συμμετείχε και ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ο οποίος έκανε λόγο για παγκόσμιο πόλεμο με την τρομοκρατία, τονίζοντας την ανάγκη να εξασφαλιστούν πόροι π.χ. για ένα κοινό πρόγραμμα παρακολούθησης των πτήσεων. «Το πρόβλημα με τη Συρία δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου αλλά όλους. Πρέπει να φύγουμε από την εγωιστική αντιμετώπιση του ζητήματος» συμπλήρωσε ο κ. Βαλς.
«Οταν η άνοιξη έρθει και ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχεται μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη θα τετραπλασιαστεί, δεν θα μπορούμε ως ΕΕ να μην αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Είναι άμεση ανάγκη για τις επόμενες εβδομάδες να έχουμε επιτυχία στην δημιουργία hotspots, την επαναπροώθηση προσφύγων και τη συμφωνία με την Τουρκία» είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. «Πριν σκοτώσουμε τη Σένγκεν πρέπει να αναμορφώσουμε τη συνθήκη του Δουβλίνου. Μπορούμε να σώσουμε τη Σένγκεν αν αποκτήσουμε τον έλεγχο της άμεσης κρίσης στις επόμενες 6-8 εβδομάδες» συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα αντιστέκεται στη στήριξη της Frontex, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι απρόθυμη συμπληρώνοντας: «Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα μέρος της λύσης. Είναι ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό άνθρωποι να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στη θάλασσα. Είναι ντροπή για δύο χώρες όπως η Ελλάδα και Τουρκία με τόσα χρήματα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς να μην μπορούν να ελέγξουν τι συμβαίνει στις θάλασσες τους» συμπλήρωσε.
Παράλληλα τόνισε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για πανευρωπαϊκή κρίση» προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι στην καρδιά του προβλήματος, αλλά αν θέλουμε να έχουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα σηκώσουμε όλοι μαζί το βάρος».
Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέφυγε να απαντήσει αν η Γερμανία θα μπορέσει να αντέξει ξανά ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στο έδαφος της και το 2016. Ωστόσο, έκανε λόγο για πολύ μεγάλες προσφυγικές ροές προσθέτοντας ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να επενδύσουμε δισεκατομμύρια στις χώρες από όπου έρχονται οι πρόσφυγες. Πρέπει να μειώσουμε την πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι ντροπή όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει η Ευρώπη ένα κλειστό φρούριο. Σε κάθε συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών έχω τονίσει ότι πρέπει ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος στο θέμα του Brexit, ο γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε θα είναι «τεράστιο λάθος» η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Παρόμοια θέση είχε, όπως τόνισε, και για την περίπτωση της Ελλάδας, όταν διαφαινόταν ο κίνδυνος αποχώρησής της από την Ευρωζώνη.
Μαξίμου: «Ο Πρωθυπουργός δεν αισθάνθηκε προσβεβλημένος»
Στην Αθήνα και σχετικά με το μπαράζ δημοσιευμάτων αναφορικά με την επίμαχη φράση του κ. Σόιμπλε, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν «υπερβολικό» τον «θόρυβο» και τα σχόλια που έχουν προκληθεί. Η φαρμακερή ατάκα που είπε ο κ. Σόιμπλε στο πάνελ της ανοιχτής συζήτησης στο Νταβός, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, είχε προφανώς αποδέκτη τον κ. Τσίπρα τον οποίο ο κ. Σόιμπλε δεν κατονόμασε. Ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, όλοι κατάλαβαν σε ποιον αφορούσε, αλλά ο Πρωθυπουργός «δεν αισθάνθηκε ούτε προσβεβλημένος ούτε θεώρησε το σχόλιο του κ. Σοίμπλε υβριστικό».
«Αλλωστε είναι γνωστές οι απόψεις του και το σχόλιο ειπώθηκε για να υποστηρίξει την πολιτική που ακολουθεί», τόνισε η ίδια πηγή.
Θέση πήρε η Νέα Δημοκρατία, δια στόματος του εκπροσώπου της, Γιώργου Κουμουτσάκου, για τη φράση που επέλεξε -«Είναι η εφαρμογή (των συμφωνηθέντων), ανόητε»- ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να αναδείξει ότι για περισσότερη και πιο ισχυρή Ευρώπη πρέπει να εφαρμόζονται όσα έχουν συμφωνηθεί, στο πάνελ της συζήτησης που διεξήχθη στο Νταβός.
«Ανεξάρτητα από θέσεις, απόψεις και επιχειρήματα, όλοι οφείλουν να προσέχουν πως εκφράζονται. Και ειδικά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Die Welt: «Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε περίγελος στο Νταβός»
Με τίτλο «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας έγινε περίγελος στο Νταβός» σχολίασε η γερμανική εφημερίδα Die Welt την παρουσία του Πρωθυπουργού στο πάνελ. Το φύλλο ανέφερε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός εξετέθη με ελλιπή κατανόηση των οικονομικών και κατά μέτωπο επίθεση στον κ. Σόιμπλε, ο οποίος όμως πέρασε στην αντεπίθεση «επιδέξια».
«Ο Ελληνας εμφανίστηκε στο Νταβός ως ένας ξεροκέφαλος πρωθυπουργός που δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τη σοβαρότητα της κατάστασης. Από τις χρηματαγορές εισέπραξε την απάντηση. Οι αποδόσεις ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στο 10,4%, στο ψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο».